در پی اجرای یک نمایش در دانشگاه‌ها

مسعود رایگان: دو سال بوروکراسی اداری را سپری کردیم

مسعود رایگان معتقد است که جای تعجب و تأسف دارد که بیش از ۲۰ سال پیش، نمایشی در خارج از ایران برای پیشگیری از بیماری ایدز نوشته و اجرا می‌شد اما در ایران برای به صحنه بردن آن دو سال بروکراسی اداری باید پشت سر گذاشته شود.

 این بازیگر و کارگردان این روزها نمایشی با نام «دو مرد در یک اتاق» را که متن اصلی آن به سفارش سازمان ملل توسط دو نویسنده سوئدی و فنلاندی نوشته شده در دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور به صحنه می‌برد، در گفت‌وگویی با ایسنا بیان کرد: امروز ۱۶ آبان‌ماه اولین اجرای این نمایش در دو نوبت در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به صحنه رفت که با توجه به موقعیت مکانی اجرای نمایش در یک دانشگاه، این اثر در دو زمان ۸ و ۱۰ صبح اجرا شد البته چنین ساعتی برای اجرای تئاتر کم اتفاق می‌افتد.

او با اشاره به اینکه شهر بعدی که این نمایش در دانشگاه علوم پزشکی آن اجرا می‌شود، اصفهان است، درباره اینکه آیا خودش هم در این سفرها همراه گروه خواهد بود، گفت: به نظرم این سنتی است که در ایران گذاشته شده که یک کارگردان حتما همراه نمایش خود به شهرها سفر کند، در صورتی که ما پس از چند ماه تمرین به شرایط مناسب برای اجرا رسیدیم و من به عنوان کارگردان، کار خود را در همان زمان تمرین انجام دادم و مابقی به عهده بازیگر روی صحنه و تماشاگرانی است که این اثر را می‌بینند.

رایگان با بیان اینکه با توجه به درخواست‌هایی که انجام شده احتمالا در اجرای شهر اصفهان حضور خواهد داشت، درباره چگونگی اجرای این نمایش توضیح داد: پیشنهاد از طرف ما به وزارت بهداشت مطرح شد و حدود دو سال بروکراسی و کارهای اداری آن طول کشید تا کار به سرانجام رسید. تمرینات نمایش را هم از شهریورماه آغاز کردیم و این اثر که تاکنون به ۱۳ زبان زنده دنیا ترجمه شده الان متن آن به زبان فارسی به عنوان چهاردهمین زبان ترجمه شده و اجرا می‌شود.

وی یادآور شد: در دهه ۸۰ میلادی این فکر مطرح شد که با توجه به گسترش بیماری ایدز از هنر نمایش برای دادن اطلاعات بیشتر و پیشگیری از آن استفاده کنند. اگرچه طرح مسائل آموزشی در قالب درام خیلی سخت است اما یکی از خاصیت‌های این نمایشنامه، این است که دو نویسنده نمایشنامه، بازیگر هستند و خود را در موقعیتی قرار می‌دهند که اگر این اتفاق برایشان افتاد چه پیش می‌آید، به همین دلیل متن اثر برای مخاطب اثرگذاری خوبی  دارد.

او افزود: با توجه به گسترش بیماری HIV مثبت، در خارج از کشور در همان دهه ۸۰ میلادی به صرافت افتادند که از آن پیش‌گیری کنند، در حالی که ما دورانی را سپری کردیم که شرایط کاملا متفاوت بود و حتی نام این بیماری تابو محسوب می‌شد به طوری که واقعا می‌توان گفت که نام این بیماری همان «اسمش را نبر» بود. در حالی که این مسئله و این بیماری اصلا شوخی بردار نیست و تولد نوزادان زیادی با بیماری HIV مثبت یک زنگ خطر در کشور ما محسوب می‌شود و الان تازه می‌بینیم که پس از نزدیک به ۳۰ سال چنین نمایشی را در کشور می‌توانیم، روی صحنه ببریم.

رایگان خاطرنشان کرد: همه در چنین ماجرایی برای پیشگیری سهیم هستند و باید از آن اطلاع کافی داشته باشیم، به همین دلیل پس از اجرای نمایش «دو مرد در یک اتاق» در دانشگاه‌های علوم پزشکی به دنبال این هستم تا آن را برای عموم مردم در مدتی نامحدود به صحنه ببرم.

به گزاش ایسنا، نمایش  «دومرد در یک اتاق» که قرار است در ۲۰ دانشگاه علوم پزشکی اجرا شود بیش از ۳۰ نوبت اجرا خواهد داشت. و متن آن در سال 1986 به سفارش سازمان ملل و توسط دو نویسنده سوئدی و فنلاندی درباره بیماری ایدز به عنوان طاعون قرن نوشته شده و توسط مسعود رایگان ترجمه شده و خودش هم آن را کارگردانی می‌کند.

خسرو شهراز و اردلان شجاع کاوه بازیگران این درام اجتماعی هستند و محرم براتی نیز مجری طرح این اثر نمایشی بوده است.

تمامی علاقمندان برای خرید بلیت می توانند به روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهر خود مراجعه کنند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۶ آبان ۱۳۹۵ / ۱۳:۵۰
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 95081611104
  • خبرنگار : 71219