/حذف اعدام برای قاچاقچیان مواد مخدر/

آل‌محمد: امروزه طرفداران لغو مجازات اعدام در اکثریت هستند

یک حقوقدان با اشاره به اینکه قانون مبارزه با مواد مخدر نیاز به اصلاح دارد، گفت: سیاست‌های کلی نظام در زمینه مبارزه با مواد مخدر باید روشن تر، شفاف تر و بدون توصل به مجازات شدید صورت گیرد.

سید محمدصادق آل‌محمد در گفت‌گو با ایسنا با اشاره به اینکه هدف‌های متعددی از اعمال مجازات مجرمین در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: تنبیه مجرم و مکافات عمل او، ارعاب، اصلاح و باز پروری از جمله مهم‌ترین اهداف مجازات هستند. این طبیعی است که جامعه در مقابل جرایم واکنش نشان دهد و در مقام مجازات مجرم برآید. به ‌طور کلی عکس ‌العمل جامعه در مقابل جرم به صورت مجازات و اقدامات تامینی جلوه می‌کند.

وی ادامه داد: قانونگذاران و بسیاری از آحاد جامعه این تصور را دارند که مجازات‌های سنگین باعث تقلیل جرایم و خودداری مجرمین از ارتکاب جرم می‌شود؛ بدین معنا که بسیاری از افراد و برخی از قانون‌گذاران گمان می‌کنند هر چه مجازات شدید و شدت عمل مجازات بیشتر باشد ممکن است در تقلیل جرایم موثر باشد، در حالیکه در عمل و با توجه به آمارها و نتایج بدست آمده، شدت مجازات هرگز از موجبات تقلیل جرایم نبوده بلکه باید به عوامل و مسایل دیگر هم توجه شود.

این حقوقدان بیان کرد: در هر صورت امروزه اصل رعایت ارزش و کرامت ذاتی انسان‌ها در نوع مجازات‌ها و نحوه اعمال آن اثر گذاشته است. در عین حال مبانی حقوق بشر هم اقتضا می کند مجازات‌ها تعدیل شوند و بیشتر جنبه ارشادی و تربیتی داشته باشند. در اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون منع شکنجه و مجازات‌های غیر انسانی بطور کل  مورد تاکید قرار گرفته و بر همین اساس مخالفین مجازات های بدنی در حال افزایش است.

وی ضمن تاکید بر این مطلب که اعدام یکی از مجازات‌های بدنی و یکی از مجازات‌های سالب حیات است، عنوان کرد: یکی از انواع مجازات‌ها، مجازات بدنی است که از قدیم رایج بوده و از رایج‌ترین انواع آن، اعدام و شلاق بوده است. این مجازات در جهان امروز در نزد حقوق‌دانان و جامعه‌شناسان، مجازاتی است که مخالفان و موافقان بسیاری دارد. مخالفان به کلی با این مجازات مخالف هستند و دلایلی برای مخالفتشان دارند. برای نمونه معتقدند این مجازات هیچ تاثیری در تقلیل جرایم نداشته و هرگز مانع ارتکاب جرم  از ناحیه کسانی که آماده ارتکاب جرم هست، نبوده است. در مقابل این موضوع هم مطرح است که مجازات اعدام ممکن است موثر باشد و جامعه را از شرّ مجرمین خطرناک نجات دهد.

آل محمد ضمن تاکید بر این نکته که امروزه طرفداران لغو مجازات اعدام در اکثریت هستند، بیان کرد: در قانون مبارزه با مواد مخدر ایران مجازات اعدام برای کسانی که بیش از سی گرم مواد مخدر از نوع هرویین و یا شیشه نگهداری، حمل و یا خرید و فروش می کنند در نظر گرفته شده و همچنین برای کسانی که بیش از یکصد کیلوگرم تریاک و مشتقات تریاک هم نگهداری، حمل یا خرید و فروش می کنند مجازات اعدام در نظر گرفته شده است.

این حقوقدان خاطرنشان کرد: آمار و نتایج حاصل از مجازات اعدام در مورد جرایم مواد مخدر، آمار درخشان و مطلوبی به نظر نمی‌رسد و به‌نظر نمی‌آید که صرفا مجازات اعدام بتواند مقابل جرایم مواد مخدر در جامعه قرار بگیرد و با وجود اینکه مجازات در تقلیل جرایم موثر است اما نوع شدید مجازات ممکن است خیلی نتیجه بخش نباشد و ما را از مبادی حقوق بشر دور کند. برخی ها معتقدند به جای مجازات اعدام می توان از مسایل تربیتی، مسایل اخلاقی و تعلیمات دینی برای اصلاح این مجرمین استفاده نمود یا آن‌ها را در زندان هایی که حالت تربیتی و آموزشی داشته باشند مورد اصلاح قرار داد و راه را برای باز گشت آن‌ها به جامعه باز بگذارند.

آل‌محمد با اشاره به اینکه قانون مبارزه با مواد مخدر نیاز به اصلاح دارد، اظهار کرد: سیاست‌های کلی نظام در زمینه مبارزه با مواد مخدر باید روشن تر، شفاف تر و بدون توصل به مجازات شدید صورت گیرد. دولت باید کنترل مرزها و مبادی ورودی این نوع از مواد به کشور را کاملا در اختیار داشته باشد. همچنین دولت باید جدیت و نظارت بیشتری داشته باشد و به عنوان مثال قطع ارتباط مصرف کننده و قاچاقچیان را بیشتر مورد توجه قرار دهد. به نظر من نسبت به مجرمین بسیار خطرناک و آن‌هایی که بی‌باکانه در تودیع، فروش، تهیه و ورود و خروج مواد مخدر در جامعه اقدام می‌کنند و آنهایی که به صورت سازمان یافته شده و باندی عمل می‌کنند شدت عمل بیشتری به خرج داده شود و آن‌هایی که قربانیان این نوع جرایم و بازیچه دست  تاجران این نوع مواد مخدر هستند مورد رأ فت بیشتری قرار گیرند.

وی در پایان  کنترل مرزها و مبادی ورودی کشور که ممکن است بواسطه آن مواد مخدر وارد کشور شود را از راهکارهای کاهش جرم قاچاق دانست و در ادامه گفت: بهتر است سیاست‌های کلی نظام در زمینه مبارزه با مواد مخدر برای همه شفاف و روشن بیان شود و در واقع اگر نظارت مستمر و مستحکمی در ارتباط با کسانی که  مواد مخدر مصرف و یا  توزیع می کنند وجود داشته باشد می‌تواند از عوامل کاهش دهنده چنین جرایمی در جامعه باشد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۹ آبان ۱۳۹۵ / ۰۹:۰۵
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 95080905751
  • خبرنگار : 71571