به گزارش ایسنا، ۱۳ مهرماه امسال محمد مشهدی نوش آبادی، رییس مرکز پژوهشی کاشان شناسی دانشگاه کاشان اعلام کرد؛ «دو پرونده آیینی "سقاخوانی" و "کتل کردن کودکان" در نوش آباد کاشان در اصفهان در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شد؛ اتفاقی که رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی «سفیدشهر» در کاشان نسبت به آن اعتراض کرد.
روستای «سفیدشهر» که در گذشته با نام «نصرآباد کویر» شناخته میشد، از توابع شهرستان آران و بیدگل و در قسمت شمال شرقی شهرستان کاشان و در مجاورت منطقهای قدیمی به نام «درم» قرار دارد، که با ثبت آئینی معنوی با نام «کتلگردانی» در چند فرسخی این روستا یعنی «نوشآباد»، نسبت به این اقدام معترض شدهاند.
سیدمحمد ساداتینژاد، مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفیدشهر، در گفتوگو با ایسنا نسبت به ثبت آئین «کتل گردانی» به عنوان اثر معنوی شهر نوشآباد اعتراض میکند و تاکید دارد تا با پیگیریهای این انجمن، حق تضییع شده سفیدشهر احیاء شود.
او در این زمینه به ایسنا میگوید: متاسفانه رقابت منفی ایجاد شده در منطقه برای ربودن آثار معنوی یکدیگر حالت تخریبی پیدا کرده است و موجب از دست رفتن وقت و هزینه زیادی از سوی شهرها و مناطق مختلف خواهد شد.
وی با انتقاد نسبت به عملکرد اداره میراث فرهنگی شهرستان آران و بیدگل که پیش از این نیز، آئین «پخت نان عباسعلی» را به نام شهر آران و بیدگل ثبت کرده، در حالی که این آئین در سفیدشهر نیز وجود دارد، افزود: این اداره باید قبل از درخواست ثبت آئین «کتل گردانی» برای شهر نوش آباد، تحقیق و بررسی میکرد و مطمئن میشد که این سنت و آئین در شهرهای دیگر شهرستان وجود نداشته باشد.
مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفیدشهر در کاشان، بیان کرد: متاسفانه شاهد هستیم که اداره میراث فرهنگی شهرستان رویکرد ناعادلانه و غیر منصفانهای را در قبال شهرهای زیرمجموعه خود در پیش گرفته است.
وی همچنین با اشاره به شهر «زیرزمینی سفیدشهر»، گفت: در حالیکه شهر زیر زیرزمینی سفیدشهر از نظر کیفیت و وسعت بسیار عظیمتر از شهر زیرزمینی نوش آباد است، اما اداره میراث فرهنگی شهرستان آران و بیدگل همکاری لازم را برای کمک به این انجمن و مسئولان شهر برای بازگشایی و راهاندازی شهر زیرزمینی سفیدشهر نکرده است.
مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفیدشهر در مورد آئین «کتل» در نصرآباد اظهار کرد: این آئین دارای سابقه چند صد ساله در سفیدشهر است. مردم منطقه کاشان و اطراف سفیدشهر از همان سالهای اولیه ظهور اسلام، شیعه بودهاند، که نشان آن اعزام «حضرت سلطان علی ابن محمد باقر (ع)» به این منطقه به عنوان نماینده امام بوده است، چون از همان قرنهای دوم و سوم هجری، آئینهای عزاداری و سوگواری بر امام حسین (ع) در سفیدشهر انجام میشده است.
ساداتینژاد در توضیح این آئین گفت: آئین «کتل گردانی» در سفیدشهر متعلق به خانوادههایی بود که پسردار نمیشدند، یا بچه های پسر آنها به دلیلی شیوع بیماری و قحطی فوت میکردند، بنابراین برای برخورداری از نعمت پسر با توجه به اهمیت و نقش آن در زمانهای قدیم برای کمک به خرجآوری زندگی، نذر میکردند که اگر خداوند به آنها پسری دهد، او را «کتل هیئت» میکنند. پس این آئین مخصوص به فرزندان ذکور است و نشان از اوج اعتقاد و جایگاه «کتل هیئت» نزد مردم این منطقه داشته است.
او اظهار کرد: براساس «آئین کتلگردانی» در سفیدشهر، اسبی که برای این منظور انتخاب میشد، با انواع پارچههای قیمتی و زیبا تزئین و یراق میشد و لباس بچهای نیز که «کتل» میشد با انواع خفتیهای طلا مزین میشد. اسب کتل با قالیچه و فرش دستباف بسیار قیمتی نیز زین میشد.
مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی سفیدشهر کاشان افزود: آئین «کتل» در نصرآباد، توسط همهی هیئتهای مختلف ابالفضلی، علی اکبری، حسینی و علی اصغری انجام شده و علاوه بر کتل گردانی، آئین خاص «کتل دست اباالفضل (ع)» نیز از سالهای دور همراه با فریاد «العطش گویان» کودکان انجام میشد، که این آئین نیز ویژگی ممتاز دیگری به آئین «کتل گردانی» در سفیدشهر میدهد.
انتهای پیام