به گزارش خبرنگار ایسنا، خداکرم جلالی - معاون وزیر جهاد کشاورزی - امروز (چهارشنبه) در نشستی خبری اظهار کرد: اجرای اصولی و تدریجی طرح تنفس به نفع جنگلهای شمال خواهد بود.
وی گفت: در هفته دولت ۲۹۵ پروژه با اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد ریال در زمینههای آبخیزداری، بیابانزدایی، جنگلکاری اقتصادی و گیاهان دارویی توسط سازمان جنگلها به بهرهبرداری میرسد.
به گفته رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری طی سه سال گذشته عملیات آبخیزداری در سطح یک میلیون و ۸۸ هزار هکتار و عملیات بیابانزدایی و کنترل کانونهای بحرانی گردوغبار در سطح ۵۶ هزار و ۲۰۰ هکتار اجرا شده است.
جلالی همچنین خاطر نشان کرد: ۷۷ میلیون اصل نهال جنگلی مرتعی و بیابانی تولید شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: طرحهای اقتصادی با بهرهگیری از مشارکت مردم در سطح ۱۱۶ هزار و ۵۰۰ هکتار اجرا شده است.
تشکیل کمیته ویژه زمینخواری برای تخلفات بزرگ
وی اظهار کرد: در حوزه زمینخواری با راهاندازی سامانه ۱۵۰۴۰، شبکههای همیار طبیعت و همکاری و کمک مردم ورسانه ها توانسته ایم بیش از پیش در این زمینه جلوگیری و با متخلفان برخورد کنیم. همچنین کمیته ویژهای برای زمین خواری و پیگیری پروندههای بزرگ و کلان تشکیل دادهایم که در این زمینه تا کنون ۷۰ پرونده مهم شناسایی شدهاند که یکی از شاخص ترین این پرونده ها زمینخواری ۳۰۰۰ هکتاری در چهار محال بختیاری بود که با پیگیری های صورت گرفته خلع ید شد.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری افزود: با توجه به آماده شدن زیرساخت ها و امکانات نسبتا مناسب و همچنین استقرار یگان های حفاظت در مناطق بحرانی میتوان گفت: که تقریبا هیچ عرصهای از منابع طبیعی، جنگل ها و مراتع نیست که در آن زمینخواری رخ داده باشد و نیروهای حفاظت از آن مطلع نشوند. که به عنوان مثال میتوان به خلعید و تصرف ۲۰۸ هزار هکتاری اشاره کرد که در همان مراحل اقدامات اولیه قرار داشتند.
اعاده دادرسی برای وقف جنگلهای شمال
جلالی گفت: وقفها در کشور به عنوان یک پدیده و مشکل بروز پیدا کرده است؛ به گونه ای که گاهی در گذشته منابع ملی وقف میشد اما طی تفاهم نامه ای که با سازمان اوقاف امضا کردیم قرار شد در جایی که وقف صورت گرفته که جزو منابع طبیعی و اراضی ملی است، تخلف محسوب شود و به دامان منابع طبیعی بازگردد.
وی افزود: به عنوان مثال در آقمشهد شهرستان ساری حدود ۵۰۰۰ هکتار از جنگل های شمال وقف شده بود که نایب خاص داشت و با پیگیری های صورت گرفته پرونده به جایی رسید که با توجه به رای بدوی و تجدید نظر دادگاه به نفع اوقاف از ماده ۴۷۷ یا همان اعاده دادرسی استفاده کردیم که با توجه به همکاری های صورت گرفته بین سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری و اوقاف امیدواریم در اعاده دادرسی این اراضی به دامان منابع طبیعی بازگردد اما اگر این جنگلها در نهایت با رای دادگاه قابلیت بازگشت به منابع طبیعی را پیدا نکند به هیچ وجه اجازه تغییر ان را نخواهیم داد و باید در قالب همان جنگل حفط شود.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: در این پرونده که بخشی از آن حدود پنج هکتار تجاوز غیرمجاز از سوی شرکت اولیهای که در سال ۱۳۵۴ این اراضی به او واگذار شده بود صورت گرفته است، پرونده به دستگاه قضایی رفته و در حال رسیدگی به این پرونده هستیم اما پس از آنکه بنیاد مسکن برای توسعه روستایی درخواست زمین در این منطقه داشت با توجه به الزام قانونی در این زمینه اراضی به بنیاد مسکن واگذار شد و در آنجا طرح های توسعه روستایی خود را اجرا کند که البته با توجه به مکاتبات صورت گرفته فعلا ساخت و ساز در این منطقه متوقف شده است.
جلالی اعلام کرد: که بیش از دو میلیون هکتار موارد اختلافی بین اوقاف و این سازمان وجود دارد که به پروندههای وقفی بازمیگردد و تا کنون یک میلیون هکتار از این اراضی مورد بررسی قرار گرفته و بیش از ۷۰۰ هزار هکتار آن به منابع طبیعی برگشته است.
وی تصریح کرد: بر اساس قانون منابع ملی در هر جا هویتش ثابت شود امکان وقف ندارد، چرا که زمین یا ملکی وقف میشود که مالکیت شخصی داشته باشد نه اینکه جزو اراضی ملی یا منابع طبیعی محسوب شود. بنابراین با همکاریهای صورت گرفته بین دستگاههای متولی مانند سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، اوقاف و دستگاه قضایی امیدواریم این پروندهها هرچه سریعتر تعیین تکلیف شوند.
توقف بهرهبرداری صنعتی در نیمی از جنگلهای گیلان
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اظهار کرد: بر اساس قانون و سیاست های کلی زیست محیطی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری در اواخر سال گذشته بهرهبرداری از جنگلها باید در حد توان بیولوژیک و بازسازی آنها باشد و باید در این زمینه پایداری جنگلها را به عنوان یک اصل حفظ کنیم که در این راستا سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری معتقد است که طرح تنفس جنگل یا همان توقف بهرهبرداری های صنعتی میتواند به شرط تامین الزامات اجرایی شود.
وی برا طرح تنفس و مدیریت ۲ میلیون هکتاری جنگلهای شمال به ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار در سال نیاز داریم، اضافه کرد: طی جلسات کارگروه مشترکی که در سازمان مدیریت با حضور همه دستگاههای متولی برگزار شد مقرر شد تا طرح تنفس جنگل ها یا همان توقف بهرهبرداری در استان گیلان به صورت پایلوت اجرا شود که در سال جاری این طرح اجرایی میشود تا ببینیم مزایا و معایت آن چیست و به چه الزاماتی نیاز دارد.
جلالی با بیان اینکه بالغ بر ۹۰۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در طرحهای جنگل داری مشغول به کار هستند گفت: مدیریت علمی جنگلها در راستا طرح تنفس یا توقف بهرهبرداری مسئلهای است مورد تایید بسیاری از کارشناسان است اما برای اینکار الزاماتی باید فراهم شود که می توان به عنوان مثال به اعتبار حدود ۳۰۰ میلیارد تومان برای ۱.۲ میلیون هکتار از این جنگلها اشاره کرد.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری همچنین در خصوص سدسازی در کشور اظهار کرد: باید سدسازی های غیر ضروری در کشور متوقف و به جای آن به ابخیز داری و ابخوان داری بشتر توجه شود چرا که هماکنون شاهد فرونشستن دشتهای کشور هستیم و اگر وضعیت بحرانی ابخوان های کشور به همین منوال ادامه پیدا کند حتی در صورت بارش های مناسب نمیتوانیم سفرههای آب زیرزمینی را احیا کنیم چرا که خلل و فرج ابخوان ها که راه ارتباطی با سفرههای آب زیرزمینی دارند بسته شده و امکان احیا سفرهها در این زمینه وجود ندارد.
وی همچنین در خصوص جلوگیری از قاچاق وضعیت آن در کشور اظهار کرد: طی سه سال اخیر ۶۱۷۴ تن چوب هیزم و بوته ۵۹۸ تن ذغال سنگ کشف شده که جزو پروندههای قاچاق در یگان حفاظت در حال پیگیری است.
جلالی در خصوص وضعیت آفت شبپره شمشاد گفت: این افت جزو خطرناک ترین آفات قرنطینهای بوده که در کشور وجود نداشت و سازمان حفظ نباتات در حال بررسی وضعیت این افت برای یافتن منشا و چگونگی وارد شدن آن به کشور است، خطرناک بودن این آفت از انجام مشخص می شود که بر اساس گزارش های واصله از کشورهای اروپایی در هرجایی ورود کرده و کنترل نشده تقریبا همه شمشادها را از بین برده است.
رئیس سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری ضمن تکذیب سمپاشی در مناطق آلوده به این افت اعلام کرد: بهترین روش کنترل افت شبپره شمشاد که هم اکنون از سوی سازمان جنگلها در حال اجرا است کنترل مکانیکی، میکروبیولوژی، هورمونی و شیمیایی است به گونه ای که ضمن جمع اوری و انهدام برگها و سرشاخه های آلوده از فراورده های بیلوژیک به صورت محلول برای از بین بردن لاروها و جلوگیری از تکثیر نسل آنها استفاده میشود که البته از ۱۸۰۰ هکتار سطح آلوده گزارش شده شمشادها تا کنون تنها در ۵۰ هکتار محلول پاشی صورت گرفته است که هیچ ضرری برای محیط زیست وجود ندارد.
انتهای پیام
انتهای پیام