به گزارش ایسنا، نیاوران را به سمت تجریش که بروید، خانههای قدیمی با معماریهای جالب و تقریبا منحصر به فرد زیادی وجود دارند که بیشترشان سرپا هستند و به لطف مالکانشان نفس میکشند، اما حدود یک کیلومتر مانده تا میدان قدس، بنبست آهنگ، گودبرداری عمیق و بزرگ در نبش خیابان آنقدر چشمگیر است که دلت میگیرد اگر بدانی با این وضعیت، دو ملک پشت آن دو باغِ بزرگ و تاریخی از قاجار و پهلوی اول هنوز نفس میکشند، اما با هزار ترفند...
خانهی «فریدون رهنما»، خانهای قاجاری با سه ساختمان مجزا و پراکنده در این باغ تاریخی است، در همسایگی خانه تاریخی «نمازی» با معماری فوقالعاده مدرن که انگار لحظهشماری میکند برای از ثبت درآمدن و تخریب شدن! با وجود این دو بنای مهم، حریم این بنای تاریخی بیش از این نیز از ضلع جنوبی و جنوب غربی کاملا مخدوش شده بود و حالا شمال این خانه هم علاوه بر اتفاقاتی که پیش از این به سرش آمده بود، وضعیت خانه را به تاریکی بیشتر فرو میبرد.
هرچند میراث فرهنگی برای ساختوسازهای سال گذشته در جنوب غربی خانه قاجاری «رهنما» نامهنگاریهای زیادی انجام داد و حالا بخش حقوقی این اداره کل در تهران در حال بررسی پیگیری آن ساختوسازها در دادگاه است، اما برای خانهی قدیمی و بزرگی که سال گذشته در ضلع شمالی دو بنای تاریخی «رهنما» و همسایهاش «نمازی» تخریب و به سرعت گودبرداری شد و حالا با محکم شدن پِی ساختمان، تیرآهن و میلگرد روی هم بالا میروند، فقط یک نامه به شهرداری منطقه فرستاده شده است.
وجیهه قاسمی، مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران پس از پیگیریهایی که از معاون میراث فرهنگی این اداره کل داشت، با اشاره به نامهنگاریهایی که اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در سال گذشته برای جلوگیری از ساخت و ساز در حریم بنای تاریخی «رهنما» و «نمازی» انجام داده بود، به خبرنگار ایسنا اظهارکرد: نامهنگاریهای انجام شده در سال گذشته مربوط به بنای در حال ساخت در ضلع شمال غربی خانه بود، اما برای ساخت و سازی که امسال در ضلع شمالی خانه در حال انجام است نیز یک نامهی اعتراضی به شهرداری منطقه فرستاده شده است.
او تاکید کرد: پیگیریهای حقوقی در این زمینه انجام میشود.
ساختوساز در حریم خانه تاریخی رهنما
به گزارش ایسنا، خانه تاریخی «رهنما»، باقیمانده از دوره قاجار که کتیبهی سیمانی با نام «رهنما» را کنار درِ قهوهای رنگاش به وضوح میتوان دید، دستکم در ظاهر و در ابتدای ورود هنوز حال و هوایش را حفظ کرده، باغ داخل خانه هم به نظر هنوز نفس میکشد، اما در ظاهر، این خانه هزار درد دارد، بارانهای چند دقیقهای که وقتی به پای خانه رهنما میرسند به سیل تبدیل میشوند، یا قناتهای خانه که مدتهاست مدیران شهری پایشان را از خانه رهنما و درختان سربلندش بریدهاند و زبالههایی که هیچ دستی برای انتقالشان از این خانه حرکت نمیکند، پیهای این خانهی قاجاری را سست کردهاند و به نظر میرسد قرار نیست، هیچگاه هیچکس دستی برای کمک به سوی این خانه و مالکاناش که تمایل شدیدی به حفظ این خانه و باغ قاجاریاش دارند، بلند شود.
مدیریت شهری مهمترین نهادی است که میتواند با برطرف کردن مشکل آبی که سالانه چندین بار به پای پیهای ساختمان فرو میریزد و زبالههایی که فقط نیازمند یک سوله برای انتقال هستند، یاریگر باشد، اما به گفتهی فریده رهنما و با وجود حضور چند بارهی مسئولان شهرداری منطقه هنوز هیچ اتفاق مثبتی برای این خانه رخ نداده است.
نمونهی این بیتوجهیها برای خانههای تاریخی و ارزشمند تهران و دیگر شهرها کم نیستند، خانههایی که در هر کدام یکی قصد تخریب دارد، یکبار مالک، یکبار مدیریت شهری با صدور مجوز بدون استعلامش و حتی یکی صدور مجوز غیرقانونی توسط میراث فرهنگی! و معمولا آن خانهها در دل زمین آب میشوند بدون هیچ پشت و پناهی.
انتهای پیام