از زیر و بم طرح پزشک خانواده تا معوقات پزشکان و پرستاران مازندرانی

پزشک خانواده شهری، بیمارستان ها و تجهیزات آن در مازندران، معوقات پزشکان و پرستاران از جمله سوالاتی بود که در نشست اختصاصی ایسنا با رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران مطرح شد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا منطقه مازندران، بخش بهداشت و درمان و به طور کلی بخش سلامت به دلیل ارتباط مستقیم با مردم دارای نقطه نظرات و دیدگاه های مختلفی است و به تبع مراجعه مستقیم مردم به این بخش نیازمند آگاهی رسانی نیز هست.

پزشک خانواده شهری، بیمارستان ها و تجهیزات آن در مازندران، معوقات پزشکان و پرستاران از جمله سوالاتی بود که در نشست اختصاصی ایسنا با رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران مطرح شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرگزاری ایسنا منطقه مازندران گفت: امروزه پزشک خانواده یک روش پیشرفته در کشورهای بزرگ دنیا است و یکی از مولفه‌های جوامع پیشرفته و توسعه یافته داشتن پزشک خانواده محسوب می شود.

قاسم جان بابایی با بیان اینکه پزشک خانواده در استان مازندران مانند همه دنیا بر اساس سرانه جمعیتی شکل گرفته است، افزود:  در کشورهای مختلف بر اساس منابع مالی تعداد پزشک خانواده بر اساس متوسط جمعیتی تعیین می شود، در استان های فارس و مازندران که پایلوت اجرای این طرخ بودند به ازای هر 2500 نفر یک پزشک خانواده تعیین شد اما در استان فارس این جمعیت به 3500 نفر افزایش یافته، در مازندران هنوز به ازای هر 2500 نفر یک پزشک خانواده انجام می شود و معتقدیم که باید این میزان کمتر نیز شود تا به استاندارد دنیا برسیم اما منابع کشور اجازه نمی دهد زیرا هزینه های پزشک خانواده شهری از سوی دولت تامین می شود.

 

پزشک خانواده شهری الزام قانونی برنامه پنجم توسعه

 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه پزشک خانواده یک اجبار قانونی برنامه پنجم توسعه شده و طرح پایلوت آن به اتمام رسیده و به صورت رسمی در حال اجرا است، تصریح کرد: در کشور ما میزان رجوع به پزشک متخصص بسیار بیشتر از متوسط جهانی است؛ بیشترین هزینه های درمان مردم در این بخش صرف می شود اما هیچ الزامی نیست که اقداماتی که در این بخش انجام می شود ضروری باشد، بیشترین خدمات بهداشتی و سلامت می تواند در بخش پزشک خانواده باشد.

وی افزود: یکی از علل اجرای طرح پزشک خانواده رجوع نادرست مردم برای درمان بیماری های عادی به پزشک متخصص است در حالی که مراجعه آنان به یک پزشک عمومی می تواند بیماری آنها را درمان کند؛ از این رو باید در این بخش هزینه ها را کم کنیم، بخش اعظمی از مراجعه مردم به خدمات سرپایی که می تواند با پزشک خانواده مرتفع شود، اگر پزشک خانواده در این بخش درست عمل کند هزینه ها کاهش می یابد.

 

تحت پوشش قرار گرفتن 400 هزار حاشیه نشین در طرح پزشک خانواده مازندران

 

جان بابایی با بیان اینکه نتایج عملکرد پزشک خانواده در دراز مدت نمایان خواهد شد، اظهار کرد: امروز با اجرای طرح پزشک خانواده در استان 10 درصد از جمعیت حاشیه نشین مازندران که جمعیتی قریب به 300 تا 400 هزار نفر را شامل می شود و تحت پوشش بیمه نبودند بیمه شدند و ارائه خدمات مراقبتی  و خدمات اولیه به خانواده‌ها از جمله فعالیت‌های رایگان پزشک خانواده به این بخش است، در این طرح افراد کم درآمد رایگان ویزیت می شوند و تا سقفی نیز دارو رایگان است که این از مزایای پزشک خانواده شهری به شمار می رود.

وی با بیان اینکه در هیچ جای دنیا حضور پزشک خانواده شبانه روزی نیست در پاسخ به اعتراضات مردم بر عدم ارائه خدمات از ساعت 20 شب به بعد، افزود: پزشک خانواده در موارد غیراورژانس خدمات می دهد و نیاز به حضور دائم پزشک خانواده نیست و متقاضیان باید خدمات بیمارستانی بگیرد؛ حداکثر کارکرد پزشک خانواده شهری 6 تا 8 ساعت در شبانه روز است چون کار پزشک خانواده مراقبت و خدمات اولیه است.

 

کاهش مصرف آمپول ها و کورتون ها در مازندران

 

این مسئول با اشاره به اینکه میزان رضایتمندی پزشک خانواده در مازندران قابل برآورد نیست؛ تصریح کرد: از زمان اجرای طرح پزشک خانواده در استان به طور متوسط تمام پزشکان خانواده بین 50 تا 100 نفر افزایش شناخت بیمار دیابتی را گزارش کردند، این افراد سال ها دیابت ناشناخته داشتند و با پایش همه

 افراد تحت پوشش این بیماری شناخته شده است؛ حدود 30 تا 40 درصد از مصرف آمپول های تزریقی مانند ب کمپلکس و ب 12 کاهش یافت و میزان مصرف سرم و داروهای کورتون دار 40 درصد و بیش از 30درصد مصرف آنتی بیوتیک‌ها در مازندران تنها در نیمه اول سال 94 کاهش یافته است که قطعا این آمار در نیمه دوم 94 و سال 95 روند کاهشی بیشتری خواهد داشت.

 

مردم آگاهی کامل از پزشک خانواده ندارند

 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با تاکید بر اینکه قطعا مردم آگاهی کامل از خدمات پزشک خانواده ندارند اما آگاهی مردم بهتر از سه سال پیش تاکنون شده است، عنوان کرد:  این رضایت از کاهش میزان شکایت ها مشهود است؛ همه بیماران دیابتی در مطب های پزشک خانواده پرونده دارند و به صورت فصلی کنترل می شود و مراقبت بارداری در طی 9 ماه رایگان انجام می شود.

وی با بیان اینکه در سال گذشته 40 کارشناس تغذیه و 40 روانشناس بالینی جذب مراکز درمانی دارای پزشک خانوار شهری شدند و چند ماهی است که به مراجعین خدمات رایگان می دهند، افزود: در سال 94 یک بار همه دانش آموزان مدارس ابتدایی و راهنمایی مازندران از سوی پزشک خانواده ویزیت رایگان شدند و قطعا این معاینات در سال 95 نیز انجام می شود.

جان بابایی یادآور شد: خدمات سالمندان در بسته پزشک خانواده شهری در مازندران آغاز شده است و سنجش دیابت و پوکی استخوان سالمندان در این بسته انجام می شود، افراد افسرده و اضطرابی در خانواده ها توسط روانشناسان بالینی مطب های پزشک خانواده شهری معاینه و درمان می شوند.

وی گفت: همه پزشکان خانواده آموزش های لازم را دیده‌اند و اجرای پزشک خانواده در حال پیشرفت و نهادینه شدن است و قرار است در پاییز امسال همایش دستاوردهای پزشک خانواده در مازندران برگزار شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره الکترونیک شدن پرونده پزشک خانواده که باید صورت می گرفت تا در بالادست هم برای ارزیابی و نظارت استفاده شود انجام نشده است اما در سال جاری شرایط در این زمینه بهتر می شود؛ افزود: نرم افزار پزشک خانواده از سوی کشور دارای اشکالات بود و اکنون در حال رفع اشکالات است و امروز با اجرای طرح پزشک خانواده پزشک عمومی حرمت یافته است و امروز بسیاری از پزشکان خانواده این موقعیت را شغل دائمی برای خود می دانند و دیگر این دیدگاه که پزشک عمومی نسخه های بی جا می نویسند کاهش یافته است.

 

کاهش هزینه های درمان با پزشک خانواده شهری

 

این مسئول درباره پرداختی ها به پزشکان خانواده با بیان اینکه قرار شد پرداخت‌ها را بیمه‌ها با تاخیر یک ماه دو ماه انجام ‌دهند، افزود:  در این بخش چالش داریم اما بیمه ها به پزشک خانواده کمک بیشتری می کنند مثلا  در بیمه سلامت 9 ماه پرداختی ها تاخیر داشته است.

وی با اشاره به اینکه طرح پزشک خانواده شهری در حال تکمیل شدن است و در دنیا پس از 30 سال از اجرای پزشک خانواده هنوز اعتراضاتی وجود دارد اما به نفع کشور است که یک فرد به پزشک خانواده مراجعه کند تا پزشک متخصص، اظهار کرد: از همه خدمات همه مردم رضایت ندارند؛ در رضایت از پزشک خانوار شهری شاخص هایی وجود دارد که با اجرای این طرح اصلاح شده است،با مراجعه به پزشک خانوار شهری میزان شناخت بیماری های قلبی و فشار خون افزایش یافته است که از این طریق هزینه های درمان در کل کشور نیز کاهش می یابد.

 

طلب 300 میلیارد تومان از بیمه ها

 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران در پاسخ به سوال ایسنا درباره میزان مطالبات پرستاران و پزشکان با بیان اینکه اکنون پرستاران در مازندران 5 ماه مطالبه کارانه دارند، افزود: در پرداختی پزشکان شش تا هشت ماه تاخیر داریم و همین طور در پرداختی های بیمارستان ها تاخیر وجود دارد اما اگر بیمه ها پرداختی را انجام دهند می توانیم با فاصله دو تا سه ماه مبالغ به تاخیر افتاده را پرداخت کنیم ولی با این وجود نیز  6ماه از منابع دانشگاه به پزشکان و پرستان اختصاص دادیم.

جان بابایی با بیان اینکه بیماران تا 3 درصد از هزینه درمان را در طرح تحول سلامت پرداخت می کنند از این رو نقدینگی بیمارستان ها کاهش یافته است، عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی 300 میلیارد تومان از بیمه‌ها مطالبه دارد.

 

بیمارستان های کوچک و فرسوده در مازندران

 

وی با بیان اینکه بیمارستان ها استان دو ایراد اساسی دارند، افزود: کوچک بودن و فرسودگی بیمارستان ها از مشکلات این حوزه است، در مازندران بیشتر بیمارستان های کوچک ساخته شده است که در هیچ جای دنیا انجام نمی شود؛ در مرکز استان مازندران 50 تا 80 سال میانگین عمر بیمارستان ها است.

جان بابایی با اشاره به اینکه میانگین عمر بیمارستانهای استان بیش از 50 سال بوده و 40 درصد از تخت‌های بیمارستان فرسوده است، گفت: با این وجود در سال گذشته 40 میلیارد تومان در بخش هتلینگ بیمارستان های استان هزینه شده است.

وی با اعلام اینکه 8 بیمارستان خصوصی در مازندران وجود دارد که برخی حتی دستگاه های ام آر آی و سی تی اسکن ندارند اما در امام خمینی ساری سه دستگاه سی تی اسکن و یک ام آر آی وجود دارد، عنوان کرد: در بیمارستان های دولتی برای تجهیزات هزینه های بسیار خوبی انجام شده است اما چون قالب مراجعات به سیستم دولتی است کمبودها بیشتر احساس می شود.

این مسئول افزود: در سال گذشته در بیمارستان های دولتی 9 دستگاه سی تی‌اسکن در شهرهای چالوس، نور، آمل، ساری، قائم شهر، بهشهر و نکا به تجهیزات آن ها اضافه شد اما متاسفانه بخش خصوصی در این  بخش سرمایه گذاری کمتری دارد و به ویژه در تجهیزات فنی و هایتک سرمایه گذاری نمی کند.

 

مراجعه بالا عامل نارضایتی مردم از بیمارستان های دولتی

 

وی با اعلام اینکه در طرح تحول سلامت هزینه های مردم بسیار کاهش یافته است اما خدمات بیمارستان ها افزایش یافته و برای سرویس دهی بیشتر نارضایتی بیشتر می شود، گفت: در بیمارستان فاطمه زهرا به عنوان مرکز قلب تجهیزات بسیاری راه اندازی شده است اما تخت سی سی یو در بیمارستان های خصوصی مازندران خالی است این نیز به دلیل شرایط اقتصادی مردم است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه داد:تجهیزات بیمارستان های دولتی مازندران هنوز کافی نیست اما آمار مراجعات در بیمارستان های دولتی بالا است.

جان بابایی با بیان اینکه مراجعات سرپایی در طرح تحول سلامت تا 100 درصد افزایش یافت، عنوان کرد: آمار بستری موقت در بیمارستانهای دولتی تا 100 درصد افزایش یافته است، انتظار داریم کسانی که توانمندی مالی دارند به بخش خصوصی مراجعه کنند تا دولت به اقشار ضعیف خدمات ارائه دهد.

وی با اعلام اینکه بیمارستان های بزرگ نیاز امروز بخش سلامت مازندران است، افزود: بیمارستان هزار تحتخوابی ساری با شرکت سامسونگ در چهار جلسه نشست بررسی شده و قرار است تسهیلات به مازندران بدهند و 10 ساله پرداخت می کنیم که گام بزرگی در بخش سلامت مازندران برداشته می شود.

این مسئول با اشاره به اینکه با ساخت این بیمارستان بیمارستان های کوچک شهرهای اطراف تعطیل نمی شود اما سطح خدمات تعریف خواهند شد تا در بیمارستان های بزرگ خدمات گسترده تر و مجهزتری ارائه شود، یادآور شد: با وجود 4 هزار تخت در مراکز درمانی و بیمارستان های استان در حال حاضر 3 هزار تخت در مازندران کمبود وجود دارد.

جان بابایی با اشاره به وضعیت پروژه های نیمه تمام بخش سلامت مازندران گفت: 65 مرکز بهداشتی در روستاها در حال ساخت داریم و تا شهریور ماه 96 یک سوم مراکز بهداشتی روستایی که به صورت استیجاری است با احداث مراکز بهداشتی جدید ملکی می شود، یک دوم مراکز بهداشتی شهری نیز استیجاری است که تا پایان سال 96 از حالت استیجاری خارج می شود.

وی افزود: در حال حاضر 4 بیمارستان در شهرهای تنکابن، قائمشهر، ساری و بهشهر در حال ساخت است که با احداث آنها هزار تخت به تخت های بیمارستانی استان اضافه خواهد شد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره واگذاری بخش های درمانی به بخش خصوصی اظهار کرد: در واگذاری بخش سلامت به بخش خصوصی اورژانس بیمارستان امام رضای آمل انجام شده است و واگذاری بخش دیالیز بیمارستان بهشهر نیز مدنظر است اما باید اقبال بخش خصوصی توانمند نیز در این زمینه وجود داشته باشد تا واگذاری صورت گیرد.
انتهاي پیام

  • چهارشنبه/ ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ / ۰۸:۴۰
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 95031715416
  • خبرنگار :