نجات یک تپه تاریخی به لطف حمایت‌های مردمی

گروه‌های مختلف مردمی با حضور در تپه باستانی «بی‌بی دن» و تشکیل زنجیره انسانی در کنار این تپه تاریخی، حمایت خود را از این اثر ارزشمند تاریخی اعلام کردند.

گروه‌های مختلف مردمی با حضور در تپه باستانی «بی‌بی دن» و تشکیل زنجیره انسانی در کنار این تپه تاریخی، حمایت خود را از این اثر ارزشمند تاریخی اعلام کردند.

به گزارش ایسنا، مدتی است در ادامه اقدام‌های برخی از سدسازان و راه‌سازان که تاکنون به تخریب آثار ارزشمند تاریخی منجر شده، معدن‌کاران نیز به صف تخریب‌کنندگان میراث فرهنگی پیوسته‌اند، بطوری‌که در ادامه تجاوز و دست‌اندازی معدنکاران در ماه‌های اخیر به حریم اثر تاریخی منحصر بفرد «دژ اسپهبد خورشید»، این بار خبرها حاکی از دست درازی به «تپه بی‌بی دن» است.

به دنبال انعکاس اخبار تعرض به تپه «بی‌بی دن»، موج حمایت‌های مردمی از «بی‌بی دن» به راه افتاد و در برنامه‌ای با حضور گروه‌های مختلف مردمی، زنجیره انسانی در کنار این تپه تاریخی تشکیل شد و گروه‌های مختلف ورزشی از جمله اعضای گروه دوچرخه سواری، پاراگلایدر، گروه‌های دانشجویی، اعضای شرکت‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد، دوستداران میراث فرهنگی، دوستداران و حافظان محیط‌زیست، شعرا، هنرمندان، اعضای انجمن رفتگران طبیعت سیرجان و مردم روستاهای هم‌جوار با صدور بیانیه‌ای پیام خود را در حمایت از باقی ماندن این اثر باستانی به مسئولان شهرستان و استان رساندند.

«مجید زند»، بخشدار گلستان سیرجان با اشاره به اینکه از سال 89 گروهی به دنبال گرفتن مجوز معدن‌کاری در این منطقه بودند، بیان کرد: با بازدید بازرسان میراث فرهنگی کشور و اقدامات گروه‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد، کار معدنکاران متوقف شد.

عرفانی، رئیس اداره میراث فرهنگی سیرجان نیز با اشاره به مخالفت‌های اداره میراث فرهنگی سیرجان و استان کرمان در زمینه فعالیت‌های معدنکاری در این منطقه گفت: هم اکنون اقدامات و مراحل قانونی تکمیل پرونده تپه باستانی بی‌بی دن برای ثبت در آثار ملی انجام شده است.

وی افزود: چند ماه قبل از بازرسی کارشناسان سازمان میراث فرهنگی کشور، بازرسی برای بازدید از منطقه به سیرجان آمد که توانستیم با ارایه اسناد، مدارک، عکس‌ها و شهادت مردم وی را متقاعد کنیم که محلِ یاد شده یک تپه باستانی است و منتظر نظر قطعی از تهران هستیم تا شماره ثبت ملی آن را به ما اعلام کنند.

او ادامه داد: هرچند هنوز کاوشی در این محوطه انجام نشده، ولی براساس آثار و سفال‌هایی که در منطقه یافته شده است، می‌توان این تپه را همدوره با قلعه «سنگ» دانست که البته صحت آن منوط به انجام کاوش های باستان شناسی است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، مهدی حسینی نژاد، معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در این‌باره گفت: در صورتی که میراث فرهنگی مختصات محوطه را اعلام کرده باشد، معاونت معدنی سازمان صنعت و معدن و تجارت استان کرمان هرگز مجوز معدن صادر نخواهد کرد.

وی افزود: اگر مجوزی صادر شده قطعا در زمانی بوده که مختصاتی از میراث فرهنگی به سازمان صنعت و معدن ارسال نشده است، چون برای دریافت مجوز باید از سازمان میراث فرهنگی، ‌محیط زیست و منابع طبیعی استعلام‌هایی را داشته باشیم.

حسینی نژاد تأکید کرد: در حال حاضر در صورتی که سازمان میراث فرهنگی مختصات را ارائه دهد به سرمایه‌گذار اعلام می‌شود که این محدوده جزو میراث فرهنگی است و اجازه فعالیت در آن را ندارد.

براساس این گزارش، «بی‌بی دن» تپه‌ای است سنگی با پیشنیه‌ای تاریخی در نزدیکی روستای "دارستان" که از دیرباز یکی از مقصد‌های گردشگری شهرستان سیرجان بوده است. همچنین

بر اساس بند ج ماده 114 قانون برنامه 5 ساله چهارم تمامی وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و موسسات دولتی موظفند؛ قبل از اجرای طرح‌های عمرانی گسترده و درمرحله امکان‌سنجی و مکان‌یابی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی- تاریخی میراث فرهنگی در آن خصوص اقدام کنند و در طراحی و مکان‌یابی طرح‌های یادشده نتایج مطالعات را رعایت کنند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ / ۱۶:۳۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95021911661
  • خبرنگار : 71191