نقاشان ایرانی حدود پنج قرن پیش، شیفتگی را آنچنان در خطهی عراق به تصویر کشیدند که هیچ جنگی نتوانسته خدشهای به زیبایی آن وارد کند.
به گزارش خبرنگار حج و زیارت ایسنا، ستاد بازسازی عتبات عالیات ایران که حدود یک دهه است در پروژههای بازسازی عتبات عالیات عراق و سوریه مشارکت دارد، همزمان با میلاد امام جواد (ع) با انتشار تصویری کمتر دیده شده از نمای داخلی این حرم، گوشهای از هنر دستِ استادکاران ایرانی را به نمایش گذاشته است.
در توضیح این تصویر آمده: «این تصویر که تا کنون منتشر نشده، نمای زیر دو گنبد (سقف) حرم مطهر امامین جوادین (ع) است که نقاشان ایرانی چند قرن پیش آن را تزئین کردهاند.»
آرامگاه امامان موسی کاظم و جواد (ع)، در گذشته باغی بود در نزدیکی بغداد که بعدها به قبرستان تبدیل شد و آن را «مقابر قریش» مینامیدند. ساخت و بازسازی این آرامگاه از حدود یک هزار سال پیش آغاز شده و در هر حکومتی، آرایش آن تحت تاثیر معماری عصر خود تغییر کرده است. حرم کنونی کاظمین از ساختههای دوره آغازینِ صفویه است.
این حرم دارای دو گنبد طلایی است که به تازگی مرمت شده. زیر دو گنبد فضای مربع مستطیل شکلی طراحی شده است که مزار دو امام را در بر گرفته است. در میان ضریح نقرهای، دو صندوق خاتم نفیس به جای مانده از دوره صفویه نشانی از محل دفن دو امام است. پیرامون حرم، چهار شبستان بزرگ قرار دارد که نمای آن یادآور حرم امام رضا (ع) در مشهد است.
بیشترین معماری حرم به دورهی شاه اسماعیل صفوی مربوط میشود که بنای قدیمی حرم را خراب و ساختمانی با شکوه را جایگزین کرد که تا امروز همچنان پابرجا است. کتیبه ای از آن اقدامها با نام شاه اسماعیل همچنان در این حرم موجود است. بازسازی و مرمت این حرم همچنان توسط استادان ایرانی ادامه دارد.
انتهای پیام