در میان رقابت شدید سعودی، قطر و ترکیه بر سر ترکیب هیأت مذاکره کننده مخالفان نظام سوریه در ژنو، هیأتی تحت عنوان هیأت عالی گفتوگوهای ژنو بیرون آمد که ریاست آن را ریاض حجاب نخستوزیر پیشین سوریه به عهده گرفت. وی با وعده های مالی عربستان از دولت جدا و در آگوست سال 2012 از سوریه خارج و سپس به یکی از چهره های شاخص مخالفان نظام سوری تبدیل شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از بیروت، این هیأت جورج صبرا، اسعد الزعبی و محمد علوش را به عنوان اعضای اصلی گفتوگوکننده برای ژنو معرفی کرد که ازهمان لحظات اولیه با مخالفت شدید روسیه و دولت سوریه مواجه شد زیرا علوش مسئولیت دفتر سیاسی جیش الاسلام یکی از سازمان های اصلی تروریستی سوریه را به عهده داشت.
نشست ریاض در سایه توافق ترکیه، قطر و سعودی خود را تنها نماینده اصلی و بدون جایگزین در مذاکرات سوریه 3 در ژنو مطرح کرد و با رایزنی با آمریکا و فرانسه و برخی دیگر کشورهای موثر در بحران سوریه تلاش کرد این موضع خود را تحکیم کند.
با طرح این موضوع روسیه با هماهنگی دیگر هم پیمانان مخالفت شدید و غیرقابل بازگشت خود را از این موضع نشست ریاض اعلام داشت و تاکید کرد که مذاکرات ژنو باید با توازن حضور همه مخالفان باشد.
در پاسخ به مواضع روسیه در قبال تصمیمات نشست ریاض که ماه گذشته میلادی در سعودی برگزار شده بود، هیأت عالی گفتوگوکننده نشست ریاض سه شرط برای شرکت در مذاکرات سوریه 3 ژنو گذاشت که به اعتقاد این هیأت مبتنی بر قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل است که پس از نشست وین در تاریخ 18 دسامبر 2015 درباره سوریه صادر شده است. پایان بمباران مناطق مسکونی، پایان محاصره شهرها و روستاها و آزادی زندانیان از زندان های سوریه سه شرط این هیأت بود.
انتخاب این شروط پس از آن بود که شروط سابق همچون برکناری بشار اسد و شخصیتهای اول نظام سوریه از قدرت در مرحله انتقالی و تشکیل دولت انتقالی بدون حضور دولت سوریه راه به جایی نبرد و اکنون مخالفان نه تنها باید با دولت سوریه به منظور رسیدن به دیدگاه هایی واحد گفتوگو کنند که دیگر چیزی به نام رفتن بشار اسد و تشکیل دولت انتقالی وجود ندارد و آنها در نهایت باید رسیدن به مکانیسمی مشترک با دولت سوریه برای تشکیل دولت وحدت ملی و فراگیر گفتوگو کنند ضمن این که مبارزه با تروریسم باید پیش درآمد همه اقدامات در سوریه باشد.
اما چه عقبنشینیهایی پس از تشکیل هیأت عالی گفتوگو کنندگان برخاسته از نشست ریاض صورت گرفت:
1- نشست ریاض اصرار داشت که تنها هیأت مذاکره کننده از سوی مخالفان در نشست سوریه 3 ژنو خواهد بود اما این دیدگاه به سرعت متلاشی شد و هیأتی از نیروهای موسوم به جریانات غیر دینی ، ملی گرا و دمکراتیک یکی از اتاق های سه گانه مذاکرات در مقر سازمان ملل در ژنو را پر خواهند کرد و تلاش سعودی و ترکیه برای کنار زدن این مجموعه با شکست مواجه شد و مجموعه نشست ریاض مجبور شد آن را بپذیرد.
2- اعضای هیأت مذاکرهکننده مخالفان در ریاض با مخالفت روسیه و هم پیمانان مبنی بر لزوم عدم حضور نمایندگان سازمان های تروریستی در مذاکرات به سرعت تغییر کرد و سرهنگ اسعد الزعبی و محمد علوش از آن خارج شدند و جای خود را به دیگران دادند.این در حالی است که رسما اعلام شده است هیچ نماینده ای از جیش الاسلام و احرار الشام که پیشتر با فشارهای سعودی و ترکیه در صدد ورود به مذاکرات بودند جایی درمذاکرات نخواهند داشت.
3- موضوع توقف بمباران ها که به زعم مخالفان نظام سوریه در هیأت ریاض شهروندان را هدف گرفته است یا موضوع رفع محاصره روستاها و شهرها و یا آزادی زندانی ها با درخواست مشابه دولت سوریه مواجه شد که آیا تضمین می دهید که همین اقدامات متقابل از سوی مجموعه های مسلح اجراء شده ها و بمباران ها متوقف ،محاصره روستاها و شهرک ها پایان یافته و زندانیان در بند مجموعه های تروریستی نیز آزاد شوند؟
اگر هیأت مخالفان در ریاض به این درخواست ها جواب مثبت می دادند معنایش آن بود که آنها دست در دست جبهه النصره و داعش در سوریه دارند و اگر پاسخ منفی بود که نشان می داد این مجموعه های تروریستی هستند که بر روند تحولات نظامی درمناطق درگیری سیطره دارند و مجموعه ریاض هیچ کاره است. از همین رو است که تحمیل چنین شرط هایی به صورت یک جانبه در حالی که درگیری های شدیدی در مناطق حلب، نواحی اطراف لاذقیه و جنوب سوریه در درعا جریان دارد هیچ نشانهای نیست جز آن که مجموعه های تروریستی که در این مناطق محاصره شده اند با پیش شرط های مجموعه موسوم به هیأت گفتوگو کننده نشست ریاض از زیر فشار رهایی یافته و میدان عمل جدیدی علیه ارتش و نیروهای ملی سوریه پیدا می کند و روشن است چنین پیش شرط هایی جز عقب نشینی از آن راه دیگری ندارد.
انتهای پیام