در تمامی نقاط جهان بحران چاقی در کودکان رو به گسترش است اما چه خوردنیها و آشامیدنیهایی عامل موثر در شیوع این بحران هستند؟
به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در آمریکا 31 درصد کودکان هماکنون به چاقی یا اضافه وزن مبتلا هستند و در اروپا نیز این رقم به 40 درصد رسیده است. حتی در مناطقی که چاقی شیوع کمتری دارد این بحران همچنان به طور فزایندهای دردسرساز شده است.
رشد روند چاقی میان کودکان بدون شک با نوع تغذیه آنها مرتبط است. آیا مصرف نوشیدنیهای قندی عامل این معضل سلامتی است؟ آیا خوراکیهای فرآوری شده میتوانند در تشدید این بحران نقش داشته باشند؟ آیا انواع مشخصی از خوراکیها وجود دارند که والدین باید کودکان خود را از مصرف آنها منع کنند؟
در پاسخ به این پرسشها متخصصان دانشگاه ملی «دوک» در سنگاپور به بررسی دقیق انواع خوراکیهایی که با چاقی و اضافه وزن در کودکان مرتبط هستند، پرداختند. در این بررسی اطلاعات مربوط به رژیم غذایی و شاخص توده بدنی نزدیک به 4500 کودک انگلیسی که در دهه 1990 جمعآوری شده بودند ارزیابی شده و همچنین نوع خوراکیهای مصرفی این کودکان و روند تغییرات بدنی آنان در یک دوره سه ساله مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس آنچه در این مطالعه مشخص شد دلیل تشدید این معضل مصرف برخی انواع مواد خوراکی است که میتواند با مضرات جدی همراه باشد.
برای مثال کودکانی که مرتب چیپس سیبزمینی مصرف میکنند وزن بیشتری کسب میکنند. متخصصان در این مطالعه یادآور شدند چیپس سیب زمینی میتواند یکی از خوراکیهایی باشد که بیشترین نقش را در افزایش وزن دارد. این خوردنی سرشار از انرژی است و شاخص اشباع پایینی دارد که به طور معمول به عنوان میان وعده استفاده میشود.
همچنین مصرف ماهی و مرغ سرخشده، سیبزمینی سرخ کرده، گوشتهای فرآوریشده و چربی زرد همچون کره نیز برای بدن مضراتی دارد. مصرف نوشیدنیهای قندی و همچنین غلات تصفیه شده که در بیشتر خوراکیهای فرآوری شده وجود دارد عامل چاقکننده است. علاوه بر این، خوراکیهای طبخ شده در روغن با افزایش وزن مرتبط هستند.
«اریک فینکلشتین»، متخصص ارشد این مطالعه گفت: موادغذایی همچون سیب زمینی وجود دارند که ذاتا برای بدن ضرری ندارند اما زمانی که به شکل چیپس یا سرخ شده مصرف شوند نتیجهای جز اضافه وزن ندارند.
اینکه دلیل این وضعیت چه میتواند باشد کاملا مشخص نیست اما وجود چربی مازاد نقش موثری دارد. متخصصان تغذیه و سلامت از سالها قبل بررسی کردهاند که چرا برخی خوراکیها نسبت به غذاهای دیگر بیشتر اشباع میکنند. مطالعه انجام شده در سال 1996 حاکی از آن است که خوراکیهای حاوی چربی از قابلیت کمتری در سیر کردن برخوردارند.
همچنین خوراکیهای حاوی پروتئین و کربوهیدراتها خلاف این وضعیت عمل میکنند. در واقع چربیها حاوی میزان بیشتری انرژی هستند اما به این مفهوم نیست که قدرت سیرکنندگی بیشتری دارند و بنابراین کودکان حجم برابری از ماده خوراکی میخورند اما کالری بیشتری دریافت میکنند.
فینکلشتین افزود: کالری دریافتی از مایعات به طور خاص مشکلزاتر است زیرا نسبت به خوراکیهای جامد کمتر اشباع میکنند. علاوه بر این مصرف نوشابه و دیگر نوشیدنیهای قندی از دو جهت مضر است.
به گزارش روزنامه ایندیپندنت، به گفته پزشکان مطالعات در آمریکا نشان داده که کاهش مصرف نوشابهها میتواند تاثیر چشمگیر بر کاهش نرخ چاقی در کودکان داشته باشد.
انتهای پیام