رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: پس از اشغال خرمشهر، در شورای تیتر روزنامه کیهان، از میان 118 تیتر نهایتا «خونینشهر با آخرین فشنگهایش هنوز مقاومت میکند» انتخاب شد.
به گزارش خبرنگار سرویس رسانه ایسنا، در جلسه نقد و بررسی کتاب تیترنویسی به قلم مجید رضاییان که چهارشنبه - 29 مهرماه - در سرای اهل قلم برگزار شد، محمدمهدی فرقانی، رئیس دانشگاه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی ضمن عرض تبریک به مجید رضاییان و با بیان اینکه جای تجربیات بومی در این کتاب خالی است، گفت: در آن زمان ما تلاش کردیم تا با مسئله سقوط خرمشهر حماسی برخورد کنیم و فکر میکنم در تاریخ روزنامهنگاری پس از جنگ این تیتر قابل مطالعه و بررسی است.
او با بیان اینکه سنت نقد کتاب بهویژه در عرصه آکادمیک سنت جاندار و ریشهداری نیست، اظهار کرد: ما امروز شاهد تولید انبوه کتاب در دانشگاهها هستیم و این در حالی است که خیلی از آنها فاقد ارزش علمی هستند، اما ناشرانی بودند که با وجود این موضوع، این کتابها را به چاپ رساندند.
فرقانی خاطرنشان کرد: من معتقدم سنت نقد کتابهای علمی و آکادمیک باید در کشور رواج پیدا کند و در همین راستا رودربایستیها و تعارفات شخصی کنار گذاشته شوند تا نقد علمی صورت بگیرد. این دقیقا همان کاری است که غرب تجربه کرده و نتیجه آن رشد نظریهپردازی است و به دنبال آن سقوط، سکوت و یا نزول علمی را تجربه نکرده است. من معتقدم این سنت باید در جامعه ما نیز جدی گرفته شود و همه بپذیریم که در این حوزه باید در معرض نقد قرار بگیریم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ما خودمان با سختترین دبیرها در حوزه رسانه کار کردیم و به همین خاطر یاد گرفتیم تا با این تلخیها و سختیها کنار بیاییم و بیاموزیم، خطاب به روزنامهنگاران و اهالی رسانه گفت: سعی کنید خودتان را در معرض نقد قرار دهید و به دنبال آن ایرادات کارتان را متوجه شوید، حتی میتوانید از نقد کردنهای دیگران هم بیاموزید.
او در ادامه با اشاره به کتاب تیترزنی و با بیان اینکه فلاسفه همیشه موضوعات عادی را به زبان پیچیده بیان میکنند، خاطرنشان کرد: کتاب تیترنویسی را که خواندم به این موضوع فکر کردم که من سالها تیتر زدم، اما هیچ وقت فکر نمیکردم که تیترزنی تا این اندازه سخت بوده و قوانین متعددی داشته باشد. اما فایده علم در همین است که تجربیات را قانونمند میکند و به آنها خصلت آموزشی میدهد و این همان اتفاقی است که در این کتاب افتاده است.
فرقانی با تأکید بر اینکه نوشتن کتاب تیترنویسی کاری بسیار ارزشمند است، متذکر شد: افتخار روزنامهنگاری سنتی و حرفهای در این است که در آن اخلاق، امانت، صحت و دقت رعایت میشود. متأسفانه این اصول در شبکههای مجازی متولی ندارد، اما در سیستمهای روزنامهنگاری و رسانه متولی دارد که باید به آن توجه شود. برای مثال باید به این موضوع توجه داشت که ساختار تیتر متعلق به رسانه، ولی محتوای آن متعلق به متن است و حتما باید به متن متعهد باشد. در واقع هنر تیترزدن در این است که بتوان نکته اصلی و کلیدی را از متن استخراج کرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بهترین تیتر آنی است که معرف محتوای اصلی متن باشد، ادامه داد: هر رسانهای میتواند مناسب با سیاستها و زاویه دید خودش تیتر را از متن خبر، گزارش یا مصاحبه انتخاب کند، اما در عین حال باید به این موضوع توجه داشت که تیتر اولین ارتباط را با مخاطب برقرار میکند و اولین عکسالعملها را در مخاطب برمیانگیزد.
رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در پایان اظهار کرد: انتخاب تیتر در روزنامهنگاری کارکرد بسیار اثربخش و مهمی دارد و همانطور که یک تیتر خوب میتواند اثرگذار و مثبت باشد، بالعکس یک تیتر بد هم میتواند آثار منفی در پی داشته باشد.
انتهای پیام