پیشکسوت فوتبال و مدرس رسمی AFC معتقد است کنفدراسیون آسیا به فوتبال ایران اجازه رشد نمیدهد.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، اسماعیل شجیع مربی، مدرس و پیشکسوت فوتبال خراسان با حضور در دفتر ایسنا در مشهد از فوتبال گفت. از داستان حضور فوتبال در مشهد تا قصه این روزهای فوتبال ایران و مشهد. در قسمت دوم این گفت و گو وی از مشکلاتی که در AFC ، فدراسیون فوتبال و نمایندگان استان در لیگ های مختلف سخن میگوید.
AFC دغدغهای به نام فوتبال ندارد
مدرس رسمی AFC در ادامه عنوان کرد: یکی از بزرگترین مشکلات برای فوتبال آسیا نگرش غلط AFCبه فوتبال این قاره است. تقریبا تمام گردانندههای AFC را افرادی مثل کویتیها، قطریها و مالزیها میچرخانند که حتی کشورشان جایگاه خوبی در فوتبال آسیا ندارند، اگر کشوری مثل ایران چند دوره قهرمان آسیا بشود، قطعا میتواند جایگاه بالایی در AFCداشته باشد و موقعیت پیشرفت زیادی در آسیا داشته باشند به همین دلیل تنور فوتبال آسیا را گرم نمیکنند تا خودشان مسلط باشند و قهرمانی آسیا را بین تیمها میگردانند.
وی افزود: مسئولین AFC برای اینکه این اتفاق رخ ندهد برنامههایی میدهند که بتوانند هر ساله خودشان بر همه چیز مسلط باشند و اجازه قدرتنمایی را به کشورهای صاحب فوتبال و صاحب استعداد فوتبال مثل کشور ما ندهند، در حقیقت کشور ما از این مساله عقب افتاده است و چون اعتراضی هم شکل نمیگیرد و مسئولین هم هیچ انتقادی نمیکنند، این باعث شده که فوتبال آسیا ضعیف شود.
در فدراسیون فوتبال ایران چه میگذرد؟
مربی بین المللی فوتبال درخصوص شرایط فدراسیون فوتبال ایران گفت: طبق قانون، فدراسیون شاخهای از AFC است و در واقع کارگزار برنامههای AFC است، حال آنکه استعدادها، ظرفیتها و علاقهمندی که در ورزش به خصوص در فوتبال کشور ما وجود دارد، میبایست طوری باشد که ما خودمان برنامهدهنده و نوآور مطابق با رشد و توسعه فوتبال AFCباشیم و بتوانیم خواستههایمان را به آنها دیکته کنیم.
وی افزود: در حال حاضر به اعتقاد من سکوت کردهایم و یا اجازه دادیم فوتبال به سمت بدیهیات برود، فدراسیون فوتبال ما بیشتر درگیر موضوعات ابتدایی است، افرادی که در درون آن فعالیت میکنند، از خلاقیت لازم برای نوآوری برخوردار نیستند. تقویم پرکردن با مدیریت و برنامهریزی متفاوت است، همه ساله تقویمهای فدراسیون ارائه میشود اما اتفاق خاصی در فوتبال ما رخ نمیدهد.
شجیع خاطرنشان کرد: بنابه قانون FIFA روسای فدراسیونها از طریق مجمع عمومی انتخاب میشوند، این مجمع عمومی در حقیقت بازوان قدرتمند فدراسیونها باید باشد، اما به دلیل اینکه خودشان اکثرا با لابی به عضویت مجمع در میآیند و با همان لابیها از رئیس فدراسیون حمایت میکنند، بنابراین فدراسیون فوتبال در یک حصار غیر قابل نفوذ گرفتار میشود که افراد آگاه، دانا، توانا و برنامهریز نمیتوانند خودشان را به فدراسیون و رئیس آن نزدیک کنند. روسای هیات برای انتخاب شدن میآیند لابی میکنند و آن رئیسی که لابی قویتری دارد در این جدال پیروز میشود.
وی افزود: در صورتی که توجهای به این که چه برنامههایی دارد و به چیزی باید توجه شود نمیشود. تعداد رای ملاک این گونه روسا است و از طریق لابی ایجاد میشود بدون این که بدانند فوتبال چه هست، رئیس فدراسیون هم با این روسا لابی میکند تا نظر این روسای را برای خود جلب کنند. دور هم مینشینند و به نفع هم رای میدهند، به نظر من نسبت به هزینههایی که ما برای فوتبال انجام دادهایم هیچ خروجی نداشتهایم، در گذشته روسای فدراسیون توسط مدیران سازمان تربیت بدنی انتخاب میشدند و اگر اشکالی در این روسا دیده میشد این روسای را تغییر میدادند ولی در حال حاضر با توجه به تغییر قانون، دخالت دولت در امر فدراسیون از نظر FIFA غیر قانونی است و بهتر است در این خصوص سخنی نگویم.
حال این روزهای تیم ملی ایران
مربی بین المللی فوتبال درباره شرایط تیم ملی ایران نیز خاطرنشان کرد: زمانی که خوب به فوتبال ایران در داخل پرداخته نشده است، مربی تیم ملی مجبور است چراغ بردارد و بازیکنان لژیونر را از آن طرف جهان پیدا کرده و به تیم ملی فرا بخواند. به همین دلیل است که ما در کشور بازیکنانی نداریم که بتوانند پاسخگوی درخواستها و اهداف مردم ایران باشند. به نظر من اولین مشکل کیروش سرمربی تیم ملی ایران نیز همین است، اخیرا توجه وی به بازیکنان جوان باشگاهها جلب شده است، این در حالی است که لژیونرهای ما سنشان بالا رفته است و یا با آسیب دیدگی و یا تخریب در تیمهای عربی روبرو هستند و به اجبار نگاه کیروش به سمت بازیکنان جوان جلب شده است.
وی ادامه داد: تیم جوان کیروش نیاز به زمان دارد تا ما در آینده بتوانیم به هدفی که مد نظر داریم برسیم، به طور مثال ژاپن 50 بازیکن لیژیونر دارد اما متاسفانه تعداد بازیکنان لیژیونر ایران به رقم 5 هم نمیرسد که این نشان می دهند، مربی ژاپن فرصت بیشتری برای پیشرفت فوتبال کشورش دارد، در حقیقت کار بسیار مشکلی را پیش رو داریم، با توجه به این وضعیت نباید از تیمهای ملی انتظار زیادی داشت، هر اتفاقی مثبتی که رخ دهد مبین استعداد ذاتی و تنها زحمت شبانهروزی بازیکنان ومربیان و گاه معجزاتی است که در فوتبال شکل میگیرد.
مهمترین مشکل ما دولتی بودن فوتبال و حضور مدیران غیرفوتبالی است
پیشکسوت فوتبال خراسان در پاسخ به این سوال که چرا در کشور ما حاشیه بر متن غلبه میکند، عنوان کرد: مهمترین مشکل دولتی بودن فوتبال در کشور ماست، که در نتیجه مدیران غیر فوتبالی برسر کارند، مدیران غیر فوتبالی برای آن که مدیر بمانند اغلب دیده شده دست به هر کاری میزنند، برای آنان متن مهم نیست، اکثر این افراد میخواهند یک شبه ره صد ساله را بروند و مشهور شوند، چون در ذات فوتبال معروف شدن نهادینه شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: یک فرد دولتی و سیاسی را تا دیروز اگر کسی نمیشناخت اما با حضور در کنار فوتبال به عنوان مدیر بلافاصله مطرح میشود، از دید آنها این مطرح شدن نباید به سرعت از دست رود لذا به جای فوتبال، لیدرها و سکوها مطرح میشوند، به تبع آن اخذ نتیجه هم بسیار حائز اهمیت است. نتیجهگرایی صرف و پرداختن به تماشاگرانی که به سادگی از روی علاقهیشان گول میخورند به نظرمن قابل قبول نیست. متاسفانه فوتبال ما با این مدیران از مسیر اصلی خود دور شده است، در حال حاضر فوتبال سطح کشور ما فوقالعاده پایین است و تیمها گرفتار حداقل موضوعات بدیهی تکنیکی شدهاند و از تاکتیک هیچ نمیگویند.
شجیع تاکید کرد: اگر دقت کنیم، در حال حاضر اغلب ورزشگاههای ما نسبت به گذشته ترمیم نمیشود و رفاه در ورزشگاه نیست، تماشاگر در فوتبال کم شده است؛ در حقیقت پایه اصلی فوتبال تماشاگران هستند که برای آنان در حال حاضر هیچ کار خاصی انجام نمیشود. از نظر زیباشناسی ورزشگاه های ما نمره خوبی نمیگیرد، خانوادهها و افراد جامعه به جای اینکه در روی سکوها شاهد بازی باشند بیشتر سعی میکنند، فوتبال را از طریق تلویزیون تماشا کنند.
نائب رئیس کمیته انجمن فوتبال خراسان رضوی در ادامه گفت: جو ورزشگاهها و هیاهوی آن به مراتب از سطح بازیها بیشتراست، موج فحاشی و ناسزاییگویی در ورزشگاهها کاملا شنیده میشود، به اعتقاد من نیمکت فوتبال که یک ستاد فرماندهی است به عنوان یک دستور دهنده اعمال ناشایستهای را به تماشاگران منتقل میکند، هنگامی که سرمربیان تیمها از کلمات زشت استفاده میکنند و با عکسالعمل مدیران هم روبهرو نمیشوند، نباید توقعی از تماشاگران فوتبال داشته باشیم.
شجیع افزود: ما در حال حاضر توجه زیادی به تماشاگر نداریم در صورتی که تماشاگران قطب اصلی فوتبال هستند، به اعتقاد من بعضی از افراد به غلط وارد فوتبال شدهاند. آن دسته از افرادی که از طریق پشتوانه و تلاش و کوشش و با مدیریت صحیح وظیفهشان را انجام میدهند مخاطب سخنم نیستند اما منظورم با کسانی است که توجهی به فوتبال ندارند و به دنبال شهرت و سودهای دیگر هستند.
هیاتها تنها مجری دستورهای فدراسیون هستند
مربی بینالمللی خراسانی فوتبال در خصوص نقش و فعالیت هیاتهای فوتبال خاطر نشان کرد: روسای هیاتها اکثریت با لابی انتخاب میشوند، دیده شده است برنامههای خاصی ندارند به جز آن که مجری مستقیم دستورالعملهای فدراسیون باشد، حال آن که در استانها افراد مجرب، آگاه و با دانش زیادی وجود دارد که میتوانند به هیات کمک کنند، اما گاهی کاملا آنها نادیده گرفته میشوند.
شجیع در ادامه تصریح کرد: در هر هیات استان جز استفاده از تقویمهای رسمی فدراسیون، میتوان برنامههایی در جهت رشد و توسعه فوتبال به جامعه ورزش ارایه کرد که متاسفانه روسای هیاتها خودشان را در این امر مهم درگیر نمیکنند. هیات فوتبال خراسان رضوی هم از این قاعده مستثنی نیست، بزرگترین مشکل هیات استان خراسان استفاده نکردن از تمام پتانسیل موجود در سطح استان است، به نظر من تمام این پتانسیلها پراکنده هستند، به طور مثال انجمن مربیان خراسان رضوی با یک برنامهریزی پیشرفته بارها آمادگی خودش را به هیاتها اعلام کرده، اما هنوز در عمل اتفاقی رخ نداده است.
وی ادامه داد: روزی که یک رئیس هیات ورزشی بتواند تمام پتانسیل و استعداد یک استان را جمع کند و از آنها بتواند استفاده کند میتواند به بدنه ورزش استان کمک کند و یک مدیر موفق است.
کورکورانه در آموزش تقلید میکنیم
شجیع در پاسخ به این سوال که وضعیت آموزش فوتبال در چه مرحلهای است، ابراز کرد: بسیاری از مدیران در این سطوح معتقدند که مهمترین کار برای پیشرفت ابتدا آموزش است، بدون آموزش ما هیچ راهی به توسعه فوتبال پیدا نمیکنیم، کمیته آموزش فوتبال در کشور ما تشکیل شده از یک اتاق کوچک و سه تا چهار نفر کارمند است در حالی که کمیته آموزش باید پر رفت و آمدترین کمیته باشد، اما متاسفانه اینگونه نیست.
وی ادامه داد: آن چیزی که در این سالهای اخیر به مربیان دیکته شده است، کپیبرداری، انیمیشنسازی و مراجعه دائم به لپتاپ است که به نظر من مربیان ما در حال حاضر دچار بیماری لپتابیسم شدهاند، هیچ کس با علم روز و توجه به پیشرفت علم در ورزش فوتبال مخالف نیست، اما تقلید کور کورانه، نداشتن خلاقیت و از همه مهمتر حضور نیافتن عملی در زمینهای فوتبال نمیتواند مربیان ما را در این ورزش موفق کند.
این مدرس رسمی AFC در ادامه خاطرنشان کرد: شاید این مربیان بتوانند از طریق شیوه لپتابیسم قدرتمند شوند، اما در میدان بازی حضور ندارد و به جای اینکه بیشتر وقتشان را در زمینهای چمن با شاگردانشان و تیمشان عملی به تمرین بپردازند، میخواهند با انیمیشن به فوتبال ما کمک کنند. همه میدانیم که فوتبال یک بازی است، علم نیست اما همه علوم بدون استثنا به این ورزش میتوانند کمک کنند. مدرس فدراسیون زبان انگلیسی، مدرک تحصیلی و کامپیوتر را برای مربیگری لازم میداند،اما مدرس FIFA، اعتقاد دارد مربی ابتدا باید فوتبال را بفهمد و سپس اگر نیاز داشت از تخصص کامپیوتر، زبان انگلیسی و سایر علوم نهایت بهره را ببرد، به همین دلیل است که کنار مربیان بزرگ در سراسر جهان چندین دستیار کار میکنند به طور مثال مورینیو 27 دستیار در کنار خود دارد.
شجیع عنوان کرد: آموزش فاکتور بسیار مهمی است و میتواند به فدراسیون در تربیت و تعلیم ورزشکار کمک کند، لذا قوت و قدرت کمیته آموزش انکارناپذیر است، هرچه به این موضوع بیشتر بپردازیم کم است و آموزش میتواند فدراسیون را به اوج برساند. گاهی فکر میکنیم که چرا تیمهای ملی ما نتیجه نمیگیرد و تقصیر را همه به شخص رئیس فدراسیون میاندازند، در حالی که این گونه نیست و به نظر من مقصر را باید در کمیته آموزش پیدا کرد.
فوتبال پایه ایران درجا میزند
پیشکسوت فوتبال خراسان درباره وضعیت فوتبال پایه در سطح کشور گفت: فوتبال پایه سالهاست که درجا میزند و از بحث آموزش پذیری عقب افتاده است، همه به اتفاق معتقدند که باید فوتبال پایه درست شود تا کشورمان راه اصلی فوتبال را پیدا کند، اما در عمل هرگز این گونه نبودیم. فوتبال ما باید به حدی برسد که استعدادهای بالقوه که در روستاها، شهرستانها و شهرهای بزرگ ایران هستند کشف شده وبه میدان آورده شوند، حال آنکه این امر حداکثر با دو درصدی از بودجهای که صرف تیمهای لیگی میشود، میتواند با داشتن یک برنامه منظم فوتبال پایه را در کشور به وجود آورد، اما به اعتقاد من گوش شنوایی وجود ندارد.
وی افزود: در گذشته ارگانهای زیادی بودند که به فوتبال پایه کشور کمک میکردند اما متاسفانه این ارگانها در حال حاضر به فدراسیون و ورزش استان کمک نمیکنند، بحث فوتبال پایه را از مدارس فوتبال باید جدا کرد، مدارس فوتبال با یک نگرش مثبت میتوانند به خصوص در تابستانها کمک مقطعی به فوتبال پایه استانشان بکنند اما بحث فوتبال پایه فراتر از مدارس فوتبال است. داشتن آکادمی فوتبال به معنای واقعی آن است، که بتوانیم روزی بازیکن را از شش سالگی تا 18 سالگی زیر پوشش صحیح آموزشهای فوتبال قرار دهیم. تا روزی که ما به فوتبال پایه نپرداختیم، انتظار چندانی از فوتبال ایران نباید داشت.
فوتبال در شهرستانها نیمه جان است
مدرس رسمی AFC درخصوص فوتبال شهرستانهای استان گفت: در حقیقت فوتبال شهرستانها مرده و نیمه جان هستند. بزرگان فوتبال شهرستانها خانهنشین هستند و امکانات موجود جوابگوی حداقل درخواستهای آنان نیست، این شهرستانها اگر بتوانند فقط سالی یک بار در سنین نوجوانی، جوانی و امید با تلاش زیاد مسابقاتی را برگزار میکنند. گاهی برای پیشرفت لازم است به عقب برگردیم به طور مثال در گذشته مسابقات فوتبال در استانها به صورت تیم منتخب شهرستانها شکل میگرفت و برای رشد و توسعه فوتبال در شهرستانها و استانها بسیار خوب بود، برگزاری مسابقات منتخب تیمهای شهرستانها و استانها در کشور اگر راهاندازی شود میتواند کمکهای بزرگی به فوتبال کشور کند.
وی در ادامه عنوان کرد: در حال حاضر چنین وضعیتی وجود ندارد اما برای افزایش سهم استانها فرآیند برگزاری مسابقات منتخب استانها و برگزاری لیگ کشور در کلیه مقاطع سنی باید اجرا شود، در شهرستانهای خراسان بازیکنان خوب و با فیزیک بالا بسیار زیاد است، ما باید یک بستری را فراهم کنیم که این بازیکنان بتوانند خودشان را نشان دهند اما سالهای پیش شهرستانیها سهم بیشتری در تیم ملی داشتند.
شجیع ادامه داد: بخشی از مشکلات به این برمیگردد که ما هنوز نتوانستیم نظام استعدادیابی را در کشور شکل دهیم، به دلیل اینکه مسیر استعدادیابی ما دارای اشکال است. حداقل کاری که انتظار میرود، این است که تمام تیمهای لیگ برتری و لیگ یکی به طور جدی تیمهای فوتبال نونهالان و نوجوانان و جوانان خود را داشته باشند.
بررسی وضعیت نمایندگان استان(پدیده، سیاه جامگان،نسل ابومسلم و پیام)
مربی و پیشکسوت فوتبال بزرگترین مشکلتیمهای بزرگ استان نداشتن پشتوانه مالی است، زمانی بود که مهندس طیبی رئیس کارخانه شهد ایران و نجمی رئیس کارخانه رُب چین چین و رئیس کارخانه خوشاب و جعفر قهرمان رئیس کارخانه مشهد دوام و مسئولان گچ خراسان حمایتهای زیادی از ورزش استان میکردند و رویکرد مثبتی نسبت به فوتبال داشتند، اما به دلیل تخریب چهرههای حامیان مالی در گذشته و نیز به جای اینکه چشماندازی برای ادامه کار ارائه دهیم؛ جیبهایشان را خالی کردیم، این صلب اعتماد باعث شد که کارخانهها از فوتبال فاصله بگیرند و بزرگترین مشکل که بحث مالی است برای تیمهای استان به وجود آید.
وی در خصوص تیم پدیده تصریح کرد: به نظر من پدیده تنها تیمی بود که میتوانست راه مستقل خود را پیش بگیرند، اما متاسفانه با مشکلاتی روبهرو شد، ولی سایر نمایندگان ما با همچنان با این مشکلات مالی دست و پا میزنند.
شجیع با اشاره به تیم ابومسلم نیز گفت: از تیم ابومسلم که فقط خاطراتش باقی مانده است، این تیم بزرگ که در دل هر خراسانی جایگاه ویژهای داشت، متاسفانه به علت نبود مدیریت صحیح کمر آن شکسته شد. حالا با شکل گرفتن نسل ابومسلم کورسوی امیدی برای مردم خراسان است تا دوباره ابومسلم شکل بگیرد.
این مربی بین المللی درباره تیم سیاهجامگان هم خاطرنشان کرد: تیم سیاه جامگان در برنامه ریزی عملکرد بسیارخوبی نشان داده است که باعث شد از لیگ دو به یک و سپس با اقتدار به لیگ برتر برسد، اما متاسفانه در لیگ برتر ابتدا بازیکنان لیگ یکی خود به خصوص بازیکنان بومی را نادیده گرفت و سپس در انتخاب سرمربی اشتباه بزرگی کرد، امیدوارم در آینده با مشکلات بیشتری روبهرو نشوند و در معرض خطر سقوط قرار نگیرد. خطیبی از نظر جامعهشناسی متعلق به سرزمین دیگری بود که با ویژگیهای مشهدیها نمیتوانست همخوانی داشته باشد.
وی ادامه داد: به لحاظ بودجهای نیز نتوانست بازیکنان بزرگی جذب کند و فقط خودش را در لیگ ماندنی کرد، ما در خراسان از خطیبی مربیان قویتر داریم ولی متاسفانه موضوعی به نام دلالیسم سد راه مربیان خوب خراسان است، مربیگری در کشور ما به صورت چرخشی است و ثبات ندارد و تنها موقعیتها بین تعداد محدودی مربی تقسیم میشود که سیاه جامگان و پدیده نیز در این امر مستثنی نیستند.
شجیع خاطرنشان کرد: خراسان از لحاظ مربی و مدرس سرآمد کشور است، اگر تیمهای لیگ برتری ما و نیز تیمهای پیام وحدت و نسل ابومسلم مشکلات مالی خود را حل کنند، حداقل 50 درصد راهشان را رفتهاند و میتوانند جایگاه تثبیت شدهای در لیگ داشته باشند.
اسماعیل شجیع مربی بینالمللی فوتبال، مدرس رسمی AFC، مربی تیمهای منتخب خراسان، ابومسلم، هواپیمایی شاهین، مربی تیمهای منتخب دانشگاههای فردوسی و آزاد اسلامی بوده و در حال حاضر در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد سرخس مسئول فوتبال پایه در این شهرستان است. همچنین شجیع به عنوان نایب رئیس انجمن فوتبال خراسان مشغول به فعالیت است.
انتهای پیام