یک حقوقدان گفت: اصل حضور هیات منصفه هم به موجب قانون اساسی و هم به موجب منطق عقلایی که افکار عمومی در جریان رسیدگی به این قبیل جرایم باشند، امری پسندیده و شایسته است.
قاسم شعبانی در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به رو به پایان بودن دوره دو ساله هیات منصفه مطبوعات و انتخاب اعضای جدید، اظهار کرد: طبق قانون اساسی رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی باید در دادگاهی با حضور اعضای هیات منصفه برگزار شود.
وی ادامه داد: خوشبختانه سالهاست رسیدگی به جرایم مطبوعاتی با حضور اعضای هیات منصفه مطبوعات برگزار میشود، البته شاید در پارهای از موارد اشتباه رخ داده باشد، اما در مجموع اصل حضور هیات منصفه هم به موجب قانون اساسی و هم به موجب منطق عقلایی که افکار عمومی در جریان رسیدگی به این قبیل جرایم باشند، امری پسندیده و شایسته است.
این حقوقدان خاطرنشان کرد: خوشبختانه هیاتهای منصفهای که تاکنون تشکیل شدهاند اکثرا برخواسته از افکار عمومی بوده است. اکنون که هیات منصفه جدید در حال شکل گیری است امیدواریم این اعضا به گونه ای انتخاب شوند که بازتاب رسیدگی های آنها همیشه برای افکار عمومی قابل قبول باشد و نتیجه ای که از این قبیل رسیدگیها حاصل میشود به نفع جامعه، افکار عمومی و آزادی بیان باشد.
این وکیل دادگستری تصریح کرد: اگر دادگاههای مطبوعات غیرعلنی برگزار شوند به نفع جامعه و حکومت نیست؛ علنی برگزار شدن دادگاه مطبوعات برای اعتمادسازی و پناه آوردن بیشتر مردم به حاکمیت موثر است که خوشبختانه در حال حاضر دادگاه مطبوعات و اعضای هیات منصفه مسیر خوبی را طی میکنند و اگر در مواردی دچار ضعف هستیم باید آنها را اصلاح کنیم.
شعبانی ادامه داد: یکی از مهمترین ویژگیهای اعضای هیات منصفه این است که باید برخواسته از افکار مختلف جامعه باشد و تنها از یک گروه و صنف خاص تشکیل نشود. اعضای هیات منصفه باید افرادی باشند که در رابطه با مسائل مطبوعاتی نگاه مجرمانه و خشن نداشته باشند، بلکه نگاهشان اینگونه باشد که مطبوعات بر اساس اصل آزادی بیان بنا شده است.
وی اظهار کرد: به اعتقاد من اعضای هیات منصفه مطبوعات باید در کار نشر، مطبوعات و پرورش اخبار فعالیت و دارای اطلاعات باشند. کسانی که در حوزه مطبوعات فعالیتی ندارند نباید به دلیل رخ دادن یک اشتباه، کل نشریه را فدا کنند؛ در واقع نباید با نگاهی خشک به اشتباهات نگریسته شود.
این حقوقدان بیان کرد: نگاه هیات منصفه باید بر این اساس باشد که چراغی خاموش نشود، بلکه چراغ را روشن نگه داشته و نور آن را به سمت افکارهای مختلف هدایت کنند؛ در واقع مطبوعات زبان گویای عامه مردم هستند و هر چه قدر رسانه ها آزادتر و شفاف تر با مردم سخن بگویند برای تحکیم حاکمیت و مردمی کردن جامعه مفید و موثر است.
این وکیل دادگستری تصریح کرد: اگر هیات منصفه همانطور که از اسمش مشخص است با انصاف و دارای نگاهی صادقانه به مطبوعات باشد، قطعا به نفع عموم کشور خواهد بود.
انتهای پیام