یک کارشناس آبزیپروری گفت: در زمینهی انجماد گامتها و جنینهای موجودات آبزی کار نسبتاً کمتری انجام شده است.
«غلامحسین اکبری» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی لرستان، اظهار کرد: در زمینهی انجماد گامتها و جنینهای موجودات آبزی کار نسبتاً کمتری در مقایسه با جانوران و گیاهان خشکیزی انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: با اینکه اسپرم با موفقیت در برخی از ماهیان انجماد یافته اما وجود کاربرد آن در مزارع خیلی محدود است. همچنین موفقیت کمی در زمینه انجماد لاروها و جنینها در صدف بدست آمده است.
اکبری ادامه داد: انجماد تخمک و جنین ماهیان نیز زیاد موفق نبوده است، چون تخمک و جنین ماهیان نسبتاً بزرگ بوده و میزان زیادی زرده دارد که با لایهی کوریونی نسبتاً ضخیم پوشیده شده است و سرد کردن در طول فرآیند انجماد در گونههای بزرگ و متراکم حاصل نمیشود اما انجماد در سلولهای حاوی زرده کمتر و کوچکتر موفقتر است.
این پژوهشگر آبزیپروری تصریح کرد: انجماد اسپرم بهخوبی در بسیاری از گونههای ماهیان نتیجه داده اما فقط در تعداد محدودی از صدفها سالها پیش انجام شده است.
وی یادآور شد: هنوز مطالعات کمتری در جنین ماهیان و صدفها انجام شده است و مطالعات، بیشتر بر روی گونههای با ارزش تجاری و در معرض خطر انقراض انجام شده است. بیشتر فعالیت انجماد بر روی اسپرم بوده و علت آن شرایط ساختاری و فیزیولوژیکی پیچیدهتر تخمک نسبت به اسپرم است.
اکبری با اشاره به اهداف انجماد اسپرم گفت: این کار باعث کمک به جلوگیری از انقراض نسل گونههای در معرض خطر و کمک به تکثیر گونههائی که در شرایط طبیعی، همزمانی رسیدگی جنسی در آنها کمتر دیده میشود، خواهد شد.
این محقق آبزیپروری خاطرنشان کرد: همچنین باعث کمک به در اختیار بودن اسپرم برای تمام طول سال و کاهش اثرات استرس حمل و نقل بر مولدین نر و در نتیجه جلوگیری از کاهش کارآئی اسپرم در نتیجه این حمل و نقل میشود.
وی خاطرنشان کرد: هدف مهمتر، تهیه بانک اسپرم بصورت بانک ژنی برای نگهداری اسپرمها حتی پس از مرگ جانور است. این روش همچنین بعنوان راهکاری موثر برای ذخیره اسپرم گونههای در معرض خطر میشود، مثلاً شیوع بیماری ناگهانی و در نتیجه از میان رفتن گونه که یک منبع پایدار از اسپرم را تهیه میکند، کاربرد دارد.
انتهای پیام