مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی

26 درصد ظرفیت تولید پتروشیمی خالی است/ به‌دنبال سوآپ محصولات پتروشیمی هستیم

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی از خالی بودن 26 دصد ظرفیت تولید واحدهای پتروشیمی کشور خبر داد.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی از خالی بودن 26 دصد ظرفیت تولید واحدهای پتروشیمی کشور خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، علی محمد بساق‌زاده در نشست خبری که امروز با رویکرد ارائه‌ی گزارش عملکرد بخش تولید صنایع پتروشیمی و تشریح برنامه‌ها و اهداف آتی در این حوزه درباره‌ی میزان تولید محصولات پتروشیمی در چهار ماهه نخست سال جاری برگزار شد، گفت: امسال 18 میلیون تن تولید محصولات پتروشیمی داشته‌ایم که این میزان 74 درصد ظرفیت اسمی تولید را به خود اختصاص می‌دهد و نسبت به سال گذشته چهار درصد افزایش داشت.

وی درباره سهم مجتمع‌های پتروشیمی از افزایش تولید خاطر نشان کرد: پتروشیمی ماهشهر سهم یک درصدی را از این میزان افزایش داشته پتروشیمی عسلویه و سایر واحد‌ها به ترتیب سهم هفت درصد و چهار درصد را داشته‌اند.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه با اشاره به واحد‌هایی که بالای ظرفیت اسمی تولید کرده‌اند، افزود: پتروشیمی‌های شازند، خراسان، مهر، لاله، شیراز، پردیس، پتروشیمی کرمانشاه، خارک و پلیمر کرمانشاه بالای 90 درصد ظرفیت اسمی کار کرده‌اند.

وی ادامه داد: همچنین 14 درصد از مجتمع‌های پتروشیمی بالای 10 درصد از ظرفیت اسمی تولید داشته‌اند که این واحد‌ها شامل پتروشیمی‌های نوری، آریاساسول، تبریز، اصفهان، غدیر، ایلام، کارون، رازی، فارابی و ارومیه هستند.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دلایل عدم تولید در واحد‌ها نیز اشاره کرد و افزود: 14 درصد به دلیل کمبود خوراک، 28 درصد تعمیرات و اشکالات پیش‌بینی نشده و 16.5 درصد به دلیل اشکالات فرآیندی بوده است. به‌طور کلی نسبت به سال گذشته شرایط بهتری را داشته‌ و کمبود‌ها کاهش پیدا کرده است.

بساق‌زاده همچنین به واحد‌هایی که آماده افتتاح بوده و اکنون در حال سرویس هستند نیز اشاره کرد و گفت: واحد پیش تصفیه و تصفیه آب و تفکیک هوای پتروشیمی فجر، واحد سولفورزدایی پتروشیمی نوری که یک سال است دارد کار می‌کند، پتروشیمی تخت جمشید ماهشهر که سه سال است دارد کار می‌کند، پتروشیمی لرستان که واحد‌های بوتلوئان و پلی‌اتیلن آن در حال سرویس است، واحد اسید سولفوریک پتروشیمی ارومیه که خوشبختانه سه ماه است دارد 90 درصد بالای ظرفیت کار می‌کند.

وی همچنین گفت: این‌ها واحد‌هایی هستند که یا در هفته دولت یا در زمانی که دولت از آنها بازدید کند، آماده‌ی افتتاح هستند.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی به واحد‌هایی که در حال راه‌اندازی و پیش راه‌اندازی هستند، اشاره کرد و افزود: واحد ارومیه، فاز دو کاویان، فاز اول نیروگاه پتروشیمی دماوند، فاز دو استلین غرب، از کرمانشاه تا مهاباد، فاز دوم پتروشیمی کارون، پتروشیمی مهاباد و واحد کردستان که احتمال زیاد راه‌اندازی آن در سال آینده انجام می‌شود واحد‌هایی هستند که در حال طی مراحل تکمیل قرار دارند.

بساق‌زاده خاطر نشان کرد: واحد اوره و آمونیاک پتروشیمی شیراز و واحد MEG پتروشیمی مروارید در حال تکمیل و طی مراحل پیش راه‌اندازی و راه‌اندازی هستند و امیدواریم امسال به تولید برسند.

وی با بیان این‌که پیشنهادهایی برای پایدارسازی مجتمع‌های پتروشیمی مذکور ارائه کرده‌ایم، اظهار کرد: ایمنی در واحد‌ها است که دارد از طریق صنایع پتروشیمی پیگیری می‌شود. موضوع دیگر نیز ارتقاء انگیزه و دانش کارکنان و رعایت هماهنگی میان مجتمع‌هاست، چرا که در یک منطقه قرار دارند و این هماهنگی می‌تواند خیلی تاثیر‌گذار باشد.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر لزوم اولویت‌بخشی به تامین نیاز داخلی نسبت به صادرات محصولات پتروشیمی تاکید کرد و افزود: تاکنون جلساتی را با واحد‌های مختلف در این زمینه داشته‌ایم. سازوکارمان هم در این زمینه این است که مجوز صادرات تا زمانی که نیاز داخل تامین نشده باشد، برای واحد ها صادر نخواهد شد. در واقع تا زمانی که سه بار وارد بورس نشوند، مجوزی برای صادرات دریافت نخواهند کرد. این موضوع در خصوص اوره هم صادق است.

بساق‌زاده ادامه داد: در خصوص واحد‌هایی که واسطه هستند هم صنایع پتروشیمی روی اسکله‌های منطقه کنترل لازم را خواهد داشت تا اول نیاز داخل تامین شود و سپس صادرات صورت گیرد.

وی همچنین درباره‌ی مصرف تولیدات داخلی در مجتمع‌ها گفت: حدود هفت میلیون تن از تولیدات که بیشتر مواد پایه و شیمیایی مثل آمونیاک و متانول به صورت بین مجتمعی مصرف می‌شود و حدود پنج میلیون تن خوراک و سوخت است که در داخل زنجیره مجتمع‌ها به مصرف می‌رسد دو میلیون تن نیز مواد پلیمری و 1.5 میلیون تن کود شیمیایی و یک میلیون تن مواد آروماتیک مثل بنزن و تولوئن هستند که فروش داخلی ما را تشکیل می‌دهند.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این‌که از ابتدای سال حدود یک میلیون و 368 هزار تن کود اوره تولید شده است، افزود: این میزان از مجتمع‌های پردیس، خراسان رازی و کرمانشاه به دست آمده است که نسبت به سال گذشته بیشتر بوده است.

بساق‌زاده صادرات اوره را نیز نزدیک به یک میلیون تن عنوان کرد و گفت: در حالی که سال گذشته 685 هزار تن صادرات اوره داشتیم، بنابراین واحد‌های کود شیمیایی ما حدود 84 درصد از ظرفیت اسمی خود را محقق کرده‌اند.

وی در واکنش به این موضوع که بسیاری از مسوولان جهاد کشاورزی و تشکل‌های کشاورزی شکایت دارند از این‌که به میزان کافی اوره دریافت نمی‌کنند و میزان زیادی از تولید صادر می‌شود، اظهار کرد: معمولا در این رابطه ما مازاد تولید خود را صادر می‌کنیم، بنابراین شکل خاصی وجود ندارد. در خصوص نیازی که جهاد کشاورزی دارد، آنها از مجتمع‌های مختلف در حال برداشت هستند و میزان برداشت را با توجه به ظرفیت اسمی و ظرفیت تولید واحد‌های پتروشیمی در نظر می‌گیرد.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی یکی از موانع تامین اوره مورد نیاز کشاورزی را انتقال آن از محل تولید به محل مصرف دانست و افزود: 45 درصد از اوره کشور در عسلویه تولید شده و باید به خراسان، فارس و کرمانشاه انتقال یابد و حمل‌ونقل در این زمینه مشکل‌زاست.

وی از برنامه‌ریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای صادرات محصولات این صنعت به اروپا خبر داد و گفت: در حال حاضر بازار هدف ما همان بازار‌های سابق هستند و با توجه به نزدیک‌شدن به زمان لغو تحریم‌ها برنامه ریزی برای صادرات به اروپا را آغاز کردیم. البته امسال به میزان کمی صادرات به اروپا داشته‌ایم.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره‌ برنامه این شرکت برای افزایش تولید پروپیلن خاطر نشان کرد: ما چهار پروژه GTTP به صورت تعریف شده داریم و با توجه به تولید متانول که در کشور داریم در حال تلاش برای ایجاد زمینه‌ی لازم برای تبدیل متانول موجود به زنجیره تولید که یکی از آنها پروپیلن است، هستیم.

بساق‌زاده در این باره ادامه داد: با توجه به این‌که رشد مصرف پروپیلن بالاست تبدیل متانول به این محصول از دیگر برنامه‌های ماست در حال حاضر متانول موجود به اسیسیتیک تبدیل می‌شود.

وی در ادامه از برنامه‌ریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای معرفی پروژه‌های مورد نظر در کنفرانس لندن خبر داد و اضافه کرد: تولیدات ما می‌تواند حداقل دو برابر شود و ما برای کنفرانس لندن واحد‌های GTTP و اولفین را برای ارائه آماده داریم.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین به خروج شرکت پتروشیمی از بورس کالا اشاره کرد و افزود: حضور این شرکت‌ها در بورس کالا به شفافیت‌بخشی کمک کرد، اما مشکلاتی وجود داشت مثل این‌که شرکت‌های پتروشیمی که با مصرف کمتر از 20 تن در ماه بودند نمی‌توانستند انفرادی در بورس حاضر شوند و لزوما باید برای این کار اتحادیه‌ای تشکیل بدهند. بنابراین برای شرکت‌های کوچک حضور در بورس کالا مشکل بود به همین دلیل تلاش می‌کردند تا از راه‌های دیگر خرده‌فروشی کنند.

بساق‌زاده ادامه داد: موضوع دیگر این است که شرکت‌هایی که دو هفته پشت سر هم وارد بورس می‌شدند و خریدار نداشتند، می‌توانستند صادرات را انجام بدهند.

وی گفت: فروش حواله‌ای و فروش در بورس هر کدام نقاط مثبت و منفی خود را دارد که از نقاط مثبت در بورس می‌توان ورود به رقابت برای محصول، مشخص شدن قیمت و توجه به تعهدات و ضمانت‌نامه‌های قبلی را نام برد اما این کار هزینه بالاسری دارد و برای تناژ بالا خوب است.

انتهای پیام

بساق‌زاده ادامه داد: پتروشیمی پردیس اعلام کرده است که حاضر است تولید خود را هم از طریق زمین و هم از طریق دریا بارگیری کند، چرا که جهاد کشاورزی محصول مورد نیاز خود را معمولا از طریق کشتی به بندر‌عباس، بندر بوشهر یا استان خوزستان برده و از آنجا با قطار منتقل می‌کند.

وی یکی‌دیگر از مشکلات تامین اوره بخش کشاورزی را تاخیر در تعیین قیمت این محصول دانست و گفت: نرخ کود اوره باید در ابتدای سال تعیین شده ولی معمولا با تاخیر این انتقال می‌افتد که این موضوع چالش‌آفرین است. البته مشکل دیگری وجود دارد و آن این‌که مصرف کود در برخی فصول سال بالاست به ویژه در دو فصل بهار و پاییز که بنابراین جهاد کشاورزی در این دو فصل میزان زیادی از کود اوره را جابه‌جا یا به انبارهایش در مناطق مختلف منتقل و در آنجا ذخیره می‌کند.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نقدینگی را یکی‌دیگر از موانع بر سر راه تامین اوره بخش کشاورزی عنوان کرد: "بحث بازگشت پول فروش محصول به کشاورز یکی از مشکلات است که با صحبت‌های که با بانک کشاورزی صورت گرفته مقرر شده است تا این بانک از طریق تنخواه پول تولید‌کننده را بدهد."

بساق‌زاده افزود: به دنبال برقراری دوباره سوآپ محصولات پتروشیمی هستیم، چرا که در گذشته از شمال کشور محصولات پتروشیمی را برای مصرف آن بخش وارد می‌کردیم و تولیدات خود در جنوب را صادر می‌کردیم.

وی برنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای انجام سوآپ را 200 هزار تن اوره عنوان کرد و گفت: برقراری دوباره سوآپ بستگی به جهاد کشاورزی دارد، چرا که توافقی است بین جهاد کشاورزی و تولید‌کننده پتروشیمی پردیس یا یک شرکت ثانی مثل بازرگانی پتروشیمی که بتواند محصولی در شمال وارد کرده و به ازای آن در جنوب تولید و صادر کنیم.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره‌ی دلیل توقف سوآپ اوره نیز خاطر نشان کرد: در گذشته که همه شرکت‌های پتروشیمی دولتی بودند این اتفاق به راحتی حاصل می‌شد، اما امروز بسیاری از این شرکت‌ها به بخش خصوصی واگذار شده‌اند و ایجاد هماهنگی میان آنها کار دشواری است.

بساق‌زاده با اشاره به این‌که قیمت محصولی که از شمال وارد می‌شود پایین‌تر از قیمت محصولی است که در جنوب به تولید می‌رسد، افزود: البته جهاد کشاورزی خرید خود را با قیمت یارانه‌ای انجام داده و به کشاورز تحویل می‌دهد.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا پتروشیمی‌های خصوصی با توجه به اینکه میتوانند محصول خود را با قیمت بالاتری صادر کنند، زیر بار انجام این سوآپ خواهند رفت یا خیر، اظهار کرد: این شرکت‌ها هر کدام باید ابتدا تعهد داخلی خود را انجام می‌دهند بنابراین موظف خواهند بود در بحث سوآپ مشارکت کنند هرچند تلاش داریم که برای عدم نفعی که دارند نیز بالانسی ایجاد کنیم. از سوی دیگر این موضوع به نفع جهاد کشاورزی هم خواهد بود، چرا که دیگر نیازی ندارند محصول را از جنوب به شمال بیاورند.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی در واکنش به این‌که وزارت جهاد کشاورزی در نظر دارد در راستای تولید محصولات ارگانیک سرانه مصرف کود اوره در بخش کشاورزی را کاهش دهد، اضافه کرد: تاکنون یک میلیون و 600 هزار تا دو میلیون و 200 هزار تن در سال مصرف کود اوره داریم. البته با کاهش بارندگی‌ها هم مصرف کمی پایین می‌آید.

بساق‌زاده در بخش دیگری از این نشست خبری درباره‌ بدهی جهاد کشاورزی به شرکت‌های پتروشیمی گفت: خوشبختانه اقدامی که از سال 1390 به بعد انجام داده‌اند این بود که پول یا حواله پول به مجتمع‌هایی که به بخش کشاورزی کود داده‌اند تحویل شوند. از سال 1390 به دلیل این‌که دولت یارانه مستقیمی به کود نمی‌دهد ما مشکل خاصی نداشتیم البته ممکن است تولید‌کننده محصول خود را با قیمت پایین‌تری نسبت به نرخ صادراتی خود در کشور تولید کند، اما تا قبل از سال 1390 مبلغی به عنوان مبلغی یارانه‌ای وجود دارد که دولت آن را تامین کند و راه‌حل‌های مختلفی برای تسویه این بدهی در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه تولید چهارماهه نخست سال را چهار میلیون و 148 هزار تن عنوان کرد و گفت: این بالاترین میزان تولید ما بوده که البته این رقم در فروردین‌ماه چهار میلیون و 48 هزار تن بوده است.

مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این‌که ما در دو فصل تعمیرات اساسی در بخش‌های بالا و پایین‌دستی داریم، اظهار کرد: این تعمیرات یا در خرداد‌ماه به عبارتی اواخر بهار و یا در شهریورماه اتفاق می‌افتد که این امر روی میزان تولید‌مان تاثیر می‌گذارد.

بساق‌زاده همچنین درباره‌ی فروش داخلی محصولات پتروشیمی در چهار ماهه نخست سال نیز اضافه کرد: چهار میلیون و 400 هزار تن کل فروش داخلی ما بوده است که ارزش آن حدود 86 هزار میلیارد ریال برآورد می‌شود همچنین شش میلیون و 500 هزار تن صادرات به ارزش 3.6 میلیارد دلار داشتیم.

وی در این باره افزود: بنابراین در هر دو جنبه ارزش و میزان فروش شاهد افزایش 10 تا 12 درصدی بوده‌ایم. از لحاظ میزان و ارزش صادرات نیز در حدود شش درصد افزایش را شاهد هستیم.

ادامه دارد

  • سه‌شنبه/ ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ / ۱۲:۳۹
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 94052715439
  • خبرنگار :