یک مدرس دانشگاه گفت: ترانهها و شعرهای محلی یکی از عناصر مهم فرهنگ بومی است.
دکتر هدی عربزاده در گفتوگو با خبرنگار ایسنا - منطقه لرستان- اظهار کرد: ترانهها و اشعار محلی یکی از عناصر مهم فرهنگ بومی بهشمار میآیند که عمدتاً قالب روایتگونهای داشته و کارکردهای مختلفی در زندگی ساکنان مناطق دارند.
او در ادامه بیان کرد: با دقت در اجزا و ساختار این ترانهها، بسیاری از مشخصههای اجتماعی و فرهنگی مردم منطقه آشکار میشود. فرهنگ بومی مناطق مختلف از عناصر مختلفی تشکیل شده که یکی از مهمترین آنها، اشعار و ترانههای محلی است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: در گذشته نه چندان دور، برای حفظ و مطالعه چنین ترانههایی ارزش چندانی قائل نبودند و در مقابل اشعار رسمی، توجه چندانی به این نمونه اشعار نمیشد اما طی چند دهه اخیر اهتمام ویژهای نسبت به گردآوری و تجزیه و تحلیل ترانههای محلی شکل گرفته است.
عربزاده ادامه داد: این ترانهها به دلیل محتوای مضمونی بسیار غنی و متنوع و همچنین ارتباط مستقیم با زندگی و فعالیت سرایندگانشان از اهمیت والایی برخوردارند.این اشعار و ترانهها در بسیاری از جنبههای زندگی انسان ریشه دوانیده است؛ بهعنوان مثال، افراد حتی در ضمن کار، به مقتضای احوال خود، اشعاری بر زبان میرانند تا با این اشعار، خستگی کار را از خود دور کرده باشند.
این مدرس دانشگاه اضافه کرد: ترانههای محلی نغمههایی برخاسته از ذهن و زبان عوام است؛ صادق هدایت ترانهها، مثلها و افسانهها را نماینده روح ملت میشناسد و آنها را نشأتگرفته از مردم گمنام بیسواد میداند.اشعار و ترانههای عامیانه مانند اشعار رسمی شاعران دارای قالب شعری مشخصی نیست؛ با این وجود برخی از نویسندگان تقسیماتی را برای آن در نظر گرفتهاند.
وی یادآور شد: اشعار عامیانه نیز مانند دیگر مصادیق فرهنگ عامه فقط خاص یک فرهنگ مشخص نیست؛ بلکه فرهنگهای مختلف به نوبه خود دارای اشعار و ترانههای عامیانه متفاوتی است که اغلب به زبان محلی آنها سروده میشود.
این استادیار دانشگاه خاطرنشان کرد: اشعار و ترانههای محلی به عنوان یکی از مهمترین اجزای فرهنگ نمایشگر ابعاد گوناگونی از زندگی مردم مناطق مختلف است و با مراجعه به ترانههای هر منطقه، هویت فردی و اجتماعی، ساختار ذهن و روان و خلقیات و رفتار مردم آن ناحیه را میتوان بهخوبی درک کرد.
انتهای پیام