«با تملک و آزادسازی چند واحد مسکونی در حریم درجه یک تپه اشرف، عملیات احداث پارک در این محدوده جریان دارد، در حالی که این مکانها بخشی از محوطه تپه به شمار رفته و باید به جای پارک سازی فرصت گمانهزنی و کاوش در آن فراهم میشد!»
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، شاهین سپنتا در مطلبی با عنوان «پنجمین فصل کاوش تپه تاریخی اشرف آغاز شد»، علاوه بر مطرح کردن آغاز فصل پنجم کاوش در این محوطهی تاریخی، به مشکلات که این محوطه در طول مطالعات و بررسیها با آن برخورد کرده، پرداخته است.
این فعال میراث فرهنگی اصفهان در مطلب خود آورده است: «پنجمین فصل کاوشهای باستانشناسی در تپه اشرف اصفهان پس از چهار سال توقف و با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور آغاز شده و تا چند روز دیگر ادامه دارد. بررسی روش ساخت کاخ اشرف که بقایای آن در کاوشهای پیشین به دست آمد، یکی از اهداف فصل پنجم کاوش در تپه اشرف است.
در فاصله فصل چهارم تا پنچم کاوش، چند واحد مسکونی در حریم درجه یک تپه اشرف با موافقت میراث فرهنگی اصفهان، توسط شهرداری تملک، تخریب و آزاد سازی شد و اکنون عملیات پارک سازی در آن جریان دارد این در حالیست که محل این واحدها بخشی از محوطه تپه به شمار رفته و باید به جای پارکسازی، فرصت گمانهزنی و کاوش در آن فراهم میشد.
همچنین گفته میشود که شهرداری منطقه، تصمیم دارد نردههای حفاظتی محوطه تپه اشرف را به بهانه "نازیبا کردن" چشمانداز خیابان مشتاق حذف کند که در صورت عملی شدن این تصمیم، احتمال تردد افراد متخلف و موتورسیکلتها در تپه دو چندان میشود.
شهرداری منطقه در حالی تصمیم به برچیده شدن نردههای حفاظتی تپه تاریخی اشرف به بهانه نازیبا شدن خیابان دارد که دیوارهای مخروبه و زمینهای رهاشده دقیقا مقابل تپه اشرف و در ابتدای بلوار لاله یا دیوارهای فروریخته و تخریب شده باغهای خیابان مشتاق در کنار خیابان و در بوستان حاشیه زاینده رود، چشم اندازی نازیبا را برای شهروندان ایجاد کرده است. شهرداری همچنین هیچ کوششی برای جمع آوری زباله هایی که در حاشیه تپه روی هم تلنبار شده است، نمیکند.
چهار فصل کاوش در تپه تاریخی اشرف اصفهان بین سالهای 89 تا 90 و در مساحتی به گستردگی 7 هکتار انجام شد و در آذرماه سال 90 پس از پایان فصل چهارم کاوش، به دلیل تخصیص ندادن بودجه و ناهماهنگی در اداره میراث فرهنگی اصفهان، کاوشها متوقف شد.
توقف کاوشهای تپه اشرف در سال 90 در حالی اتفاق افتاد که در «همایش دستاوردهای باستانشناسی تپه اشرف» که در بهمنماه سال 89 برگزار شد، استاندار وقت اصفهان و مدیر کل سابق اداره میراث فرهنگی استان و معاون وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور، اعلام آمادگی کردند تا با پشتوانه دو مصوبه هیات دولت در خصوص کاوش، آزادسازی حریم و تبدیل تپه اشرف به یک سایت- موزه، شرایط را برای انجام 50 فصل کاوش در 10 سال در تپه تاریخی اشرف فراهم کنند.
نتایج چند فصل کاوش و لایهنگاریهای انجام شده در تپه اشرف نشان داد که این تپه تاریخی دربرگیرنده آثاری متعلق به پنج دوره تاریخی اشکانی، ساسانی، دوره انتقالی ساسانی به اسلامی، قرن چهارم و پنج هجری، و قرن 12 هجری است. در فصل چهارم کاوش نیز بقایای کاخ اشرف افغان که در قرن 12 ساخته و توسط نادر شاه ویران شد، به دست آمد.
تپه تاریخی اشرف در بخش شمالی زایندهرود و در نزدیکی پل تاریخی شهرستان قرار دارد و بخشهایی از تاریخ گمشده اصفهان را در دل خود نگه داشته است، براساس بررسیها گمان میرود که محل تپه اشرف همان "کهندژ سارویه" بوده است.
اما متاسفانه در دوران معاصر به دلایل مختلف از وسعت این تپه تاریخی کاسته شده تا آنجا که اکنون تنها 7 هکتار از آن باقی مانده است و در آخرین تغییرات در سال 1370 با گشودن خیابان مشتاق، بدنه شمالی این تپه از میان رفت و سالها تخلیه نخالههای ساختمانی، زبالههای شهری، انجام کشاورزی بر سطح تپه، توسعه فضای سبز، احداث زمین بازی و فعالیتهای شهرداری، حریم تپه اشرف و تپه جی و تپه جزیره را که بخشهای جدا افتاده آن هستند به شدت مورد تجاوز قرار داده است.»
انتهای پیام