سه روایت از روزهداری خلبانان، امدادگران و رزمندگان در دوران دفاع مقدس، شامل خاطراتی از قهرمانان دوران جنگ تحمیلی است که درباره حال و هوای ماه مبارک رمضان در جبهه خاطرات کوتاهی را بیان کردهاند.
به گزارش سرویس «فرهنگ حماسه» ایسنا، رضا رمضانی از کهنهسربازان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که در عملیات «کمان 99» حضور داشته و از سال 59 تا 63 در پایگاه چهارم شکاری دزفول، از سال 63 تا 64 در تبریز و بعد از آن در اصفهان تهران به انجام مسئولیتهای خود در کسوت خلبان جنگنده پرداخته است درباره خاطراتش از ماه رمضان و چگونگی روزهداری خلبانان در دوران هشت سال دفاع مقدس میگوید:
روزه داری خلبان ها
1- اگر اشتباه نکنم سال دوم جنگ، ماه مبارک رمضان با مردادماه مصادف شده بود. خلبانان اگرچه برای پرواز باید از شرایط ویژه جسمانی برخوردار باشند اما شاهد بودم که آن دسته از خلبانان که روزه میگرفتند طوری برنامهریزی میکردند که در زمان صبح عملیاتهای هوایی را انجام بدهند. گاهی آنها باید زمان زیادی را پرواز میکردند برای همین همواره خود در داخل جیب g-suitهایشان (لباس مخصوص فشار هوانوردی) مقداری بادام، مغز گرد و یک قمقمه کوچک آب میبردند تا در شرایطی که روزهداری بر آنها غلبه کرد،روزه خود را بشکنند و علاوه بر انجام درست مأموریتهای خود، اُفت قند خون و فشارشان موجب این نشود که اموال بیتالمال که بسیار هم به آنها نیاز داشتیم آسیب ببیند چون ممکن بود به خاطر افت فشار و قند خون شدید خلبانان هواپیما سقوط بکند.
حفظ حرمت روزهداران توسط مجروحین
2- آذر تاجرینیان از بانوان امدادگر و رزمنده دوران هشت سال دفاع مقدس است که میگوید: تحرک بسیار بالا باعث تشنگی میشد اما با دیدن برخی رزمندگان مجروح که به بیمارستان منتقل میشدند روحیهمان تغییر میکرد و آستانه تحمل کادر امدادی در روزهداری افزایش مییافت چرا که میدیدیم برخی رزمندگان و مجروحان که روزه بر آنها واجب نبود حرمت روزهداری را حفظ میکردند تا آنجا که حتی ما به اجبار دارو و غذا به آنها میدادیم.
شهادت با دهان روزه
3- سرتیپ 2 جانبار عباس طایفه، مدیرعامل کانون ایثارگران پیشکسوت و سخنگوی مجمع جانبازان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس هم با اشاره به تأثیری که ماه مبارک رمضان بر رزمندگان در دوران دفاع مقدس میگذاشت، توضیخ میدهد: ماه مبارک رمضان باعث میشد هر یک از رزمندگان به نوعی خود را بیش از پیش برای میهمانی خدا آماده کنند برای همین چند روز پیش از فرا رسیدن ماه رمضان در سنگرهای انفرادی یا جمعی حال و هوای ماه رمضان حاکم میشد. این تغییر شرایط فقط به داخل خطوط مقدم محدود نمیشد بلکه در مقرهای تیپ یا لشکرها و حسینیهها برنامههای خاصی برگزار میشد.
هر چند رزمندگان در دوران دفاعمقدس در حکم مجاهد به حساب میآمدند و میتوانستند روزه نگیرند اما اگر بیش از 10 روز میتوانستند در موقعیتی بمانند نیت میکردند و روزه میگرفتند از همین رو تعداد بسیاری از همین رزمندگان با دهان روزه به شهادت رسیدند.
انتهای پیام