به تازگی پژوهشگران دانشگاه میسوری دریافتهاند که در زنان سالم، مصرف صبحانه سرشار از پروتئین نسبت به مصرف گزینههای کمپروتئین، سبب بهترشدن کنترل گلوکز در سراسر صبح میشود.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، در افراد سالم، مقدار گلوکز یا قند خون، پس از صرف غذا افزایش مییابد. وقتی گلوکز افزایش پیدا میکند، میزان انسولین نیز افزوده میشود تا گلوکز به باقی بدن هم برسد. نتایج پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که افزایش بیش از حد گلوکز و انسولین در خون ممکن است به ضعف کنترل گلوکز و با گذشت زمان به افزایش احتمال ایجاد دیابت بیانجامد.
پژوهشگران دانشگاه میسوری پی بردهاند که هرگاه زنان، صبحانه سرشار از پروتئین مصرف کنند، نسبت به وقتی که از غذاهای فاقد پروتئین یا با پروتئین کمتر استفاده میکنند، بهتر میتوانند میزان گلوکز و انسولین را کنترل کنند.
محققان میگویند در زنان، مصرف پروتئین بیشتر در صبح دارای تاثیری مثبتی بر میزان گلوکز و انسولین است. درصورتی که زنان غذای سالمی را مصرف کنند که به کنترل تراز گلوکز کمک کند درآینده از ابتلا به دیابت مصون میمانند.
این پژوهشگران، زنان 18 تا 55 سالهای را مورد بررسی قرار دادهاند که به مدت 4 روز پشت سرهم از یکی از سه غذای مختلف یا آب استفاده کرده بودند. میزان کالری غذاهای آزموده شده درهر پرس کمتر از ۳۰۰ کالری و از مقادیر چربی و فیبر یکسانی برخوردار بود. اما این غذاها از نظر مقدار پروتئین متفاوت بود صبحانه حاوی پنکیک دارای سه گرم پروتئین، صبحانه سوسیس و تخممرغ دارای 30 گرم پروتئین و یک املت سوسیس و تخممرغ دارای 39 گرم پروتئین بودند.
پژوهشگران در خون شرکتکنندگان به مدت 4 ساعت بعد از خوردن صبحانه، مقدار گلوکز و انسولین را پایش کردند.
آنان دریافتند در مقایسه با صبحانه کمپروتئین و پرکربوهیدرات، میزان اوج گلوکز و انسولین بعد از مصرف دو نوع صبحانه سرشار از پروتئین، کمتر بود. افزون براین، صبحانه پرپروتئینتر حاوی 39 گرم در مقایسه با صبحانه پر پروتئین 30 گرم کمتر سبب بالا آمدن اوج قند و انسولین پس از صرف غذا شد.
این یافتهها حاکی از آن است که در زنان سالم، مصرف صبحانه سرشار از پروتئین نسبت به مصرف گزینههای کمپروتئین، سبب بهتر شدن کنترل گلوکز در سراسر صبح میشود.
محققان میگویند از آنجا که بسیاری از زنان فقط حدود 10 تا 15 گرم پروتئین ضمن صبحانه مصرف میکنند، به نظر میرسد مقدار 30 تا 39 گرم پروتئین درواقع تغییر چالش برانگیزی در جیرهغذایی باشد. اما یک راهکار بالقوه برای کمک به این تغییر، ممکن است به صورت استفاده از غذاهای آماده راحت مانند آن چیزی باشد که در این بررسی به کار گرفته شده است.
در این بررسی، فقط زنان سالم و غیردیابتی و با کنترل مناسب گلوکز شرکت داده شده بودند.
پژوهشگران امیدوارند که مصرف صبحانه سرشار از پروتئین، برای افرادی که دچار پیش دیابت هستند نیز سودمند باشد ولی برای تأیید این مسئله، لازم است در آینده پژوهشهایی انجام شود.
نتایج این پژوهش در مجله Experimental Biology منتشر شده است.
انتهای پیام