«لسانالارض» - یکی از قدیمیترین قبرستانهای جهان شیعه - را برای تبدیل به سالن اجتماعات مدفون میکنند، اما چند متریاش در مصلی تختفولاد، مجوز هایپرمارکت میدهند!
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، تکیهی «لسانالارض» در قبرستان تاریخی تخت فولاد مکان دفن «یوشع نبی (ع)» و یکی از قدیمیترین قبرستانهای شیعه، بر اساس رأی کمیسیون ماده 5 اصفهان، قرار است به سالن اجتماعات شش هزار متری تبدیل شود و تنها رأی مخالف میراث فرهنگی در این کمیسیون نیز دردی را دوا نکرده است.
حالا صاحبان عزا در این قبرستان، یعنی همان مالکان قبرهای تکیهی «لسانالارض» نسبت به اقدام شهرداری اصفهان برای تخریب چهار هزار قبر این تکیه اعتراض دارند، آنها حتا پیش از این یعنی اواخر سال گذشته اعتراضهایشان را به صدا وسیمای اصفهان هم کشاندند، اما به نظر میرسد مرغ شهرداری منطقه 6 اصفهان یک پا دارد!
چون حالا شهرداری بنری را در این تکیه نصب کرده و اعلام کرده است «قابل توجه شهروندان و خانوادههای محترم متوفیان «لسان الارض»؛ با توجه به آغاز عملیات اجرای احداث سالن برگزاری مراسمهای فرهنگی - مذهبی در قطعه «لسان الارض» هیچ کدام از قبور موجود آسیب یا تخریب نخواهد شد و جای سنگ قبرها موزائیکی به نام صاحب قبر پس از احداث سالن، نصب خواهد شد.»
به نظر میرسد این طرح از چند ماه پیش یعنی حدود دی ماه سال گذشته در حال اجرائی شدن است، طرحی که حتی هیچکدام از صاحبان عزا در این تکیه را شایستهی دانستن موضوع ندانسته و تنها اقدامی که برای اطلاع دادن به آنها انجام داده نصب همین بنر بوده است، بنری که به اعتقاد مالکان این تکیه بیشتر یک توهین به دفنشدگان آنها در این قبرستان است، نه توجه و حفاظت بیشتر.
البته حرف صاحبان عزای «لسانالارض» خیلی بیشتر از طرح در حال اجرای «احداث سالن اجتماعات» است، این تکیه متعلق به مردم است، کسانی که پدران و اجدادشان سالها پیش اقدام به خرید زمینهای آن کردهاند و به خصوص «معینالاسلام» (سیدمحمدعلی موسوی لاریجانی) که بخشی از زمینهای این تکیه متعلق به او و خاندان وی است.
جای تعجب ندارد که به همه آنهایی که بر روی قبرشان ایستادهاند بیتوجه باشند، پس براساس طرحشان در محدودهی چهار هزار قبر تاریخی، با رنگ قرمز و گچ برخی قبور را علامتگذاری کردهاند تا پایههای سالن اجتماعات روی دوشهای برپا کننده نخستین مدرسه ایتام اصفهان قرار داده شود، اما به نظر میرسد شهردای اصفهان خود را مالک این تکیهی تاریخی میداند و هیچ کس را بنده نیست، چه برسد به این که بخواهد به کسانی فکر کند که هر هفته برسر قبرعزیزان خود میآیند.
حتی پا را فراتر از این گذاشتهاند و چند ماه پیش سیمخاردار دور برخی از قبرها کشیدند و راه را برای عبور صاحبان عزا بستند، اما مردم تاب نیاوردند و خود با زور و دعوا سیم و فنسها را از دل زمین و شاید از دل قبر پدر و مادرشان بیرون کشیدند.
در ظاهر به نظر میرسد هیچکس مسئول این طرح نیست، همه از ابتدا در حرف خود را مخالف نشان میدادند و میگفتند از مدیریت و نحوهی اجرای آن اطلاعی ندارند.
یکی میگفت بنیاد شهید این طرح را اجرا میکند، دیگری میگفت قرار است نماد 72 شهید به عنوان یک یادمان در این مکان ساخته شود، یکی دیگر میگفت قرار است روی قبرها مسجد بسازند! به نقل از دفتر امام جمعهی اصفهان میگفتند:، قرار است اینجا حسینیه شود و حالا شهرداری منطقه شش اصفهان با بنری که در این مکان نصب کرده، اعلام میکند قرار است سالن اجتماعات در این مکان ساخته شود.
حتی آنها که هیچکس نامشان را نمیداند اما بنری از سویشان در مکان نصب میشود برای پیش بردن اقدامشان شبانه 22 درخت را که خودشان در صورت قطع هر اصله مبلغ 5 میلیون تومان از مردم میگیرند قطع کردند و روی برخی از دیوارها علامتهایی زدند که پایههای این سالن به چه میزان باید پایین برود، حتی جای شمع کوبها را هم مشخص کردهاند.
چندین بار هم پا را فراتر از هر اقدامی گذاشته و با بستن آب به قبرها، باعث نشست قبر و از بین رفتن آن شدهاند، اقدامی که باعث وارد شدن شوکی عظیم به صاحبان عزای «لسانالارض» بود.
گفته میشود این طرح را در کمیسون مادهی 5 اصفهان بررسی کردهاند و تنها مخالف آن معاون میراث فرهنگی استان اصفهان بوده پس تنها رای مخالف طرح _ ناصر طاهری _ بوده که به گفتهی خودش به مالکان قبور، یک رای مخالف،کجا قدرت مخالفت با این طرح را دارد، با این وجود جالب است که رئیس شورای شهر اصفهان و حتی نزدیکان استاندار اصفهان او را مخالف طرح نشان میدهند. طرح برای قبرستانی که سال 1375 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و از خیلی وقت پیش رایزنیها برای قرار گرفتن پرودندهاش در فهرست موقت یونسکو آغاز شده است.
حالا مالکان قبرها معترضاند که اگر به عنوان یک شهروند در انتخابات شورای شهر و حتی مجلس شرکت کرده و به نمایندهی منتخب خود رای دادهاند تا شهرشان آباد شود، آنها چرا حتی نمیتوانند از چهارهزار قبر محفاظت کنند؟
برخی از مالکان این قبور هم به خبرنگار ایسنا میگویند: «در اطراف تخت فولاد بافتهای فرسوده و فضای خالی زیادی وجود دارد که آنها میتوانند طرح خود را در آن مکانها اجرایی کنند، ولی مشخص نیست چرا فقط انگشتشان به سمت این تکیه است و قبری که خودشان برای برخی از بزرگان اصفهان در این محدوده ساماندهی کردهاند را میخواهند خراب کنند؟ چه ضرورتی دارد که چنین طرحی را در مکانی مقدس که در فهرست آثار ملی هم به ثبت رسیده اجرائی کنند و این همه صاحب اموات را عزادار؟»
صاحبان عزای «لسانالارض» هنوز حرفهای زیادی برای گفتن دارند، اما از تهدیداتی که از سوی برخی نهادها میشوند هم واهمه دارند، فقط میگویند «چرا باید این پروژه در چند متری «مصلی» اصفهان که بیش از 10 سال است فقط اسکلت اولیهاش ساخته شده اجرائی شود، مصلائی که مدتی است مجوز هایپرمارکت گرفته است... یا ساختمان مدرسهی متروکهای که حدود 100 متر با این تکیه فاصله دارد و مدتهاست به حال خود رها شده است.»
صاحبان عزای «لسانالارض» علاوه بر اعتراض به مسئولان مختلف شهری و نوشتن طومار و پیگیری از دستگاههای مختلف، یکی از تنها اقداماتی که از دستشان برمیآید را انجام دادهاند. آنها ابتدای امسال با شکایت به دادسرای اصفهان از اجرائی شدن این پروژه شکایت کردند و قاضی پرونده حتی کار را متوقف کرد، ولی مردم هنوز از روزی ترس دارند که گذرشان به این تکیه بیفتد و اثری از گذشتهی خود نبینند.
با این وجود چند سوال در ذهن هر خواننده و بینندهی چنین طرحی ایجاد میشود که «اصلا چه ضرورتی دارد روی قبور چنین کاری انجام شود؟ آیا ساخت این سالن اجتماعات در حال حاضر برای اصفهان ضرورت دارد؟ شاید هم نقشه گنجی زیر این قبور پیدا کردهاند که حاضر به چنین توهین بزرگی به این قبور قدیمی هستند و حتی هزینهای که حدود 6 سال پیش برای ساماندهی قبرهای این محوطه کردند را فراموش کردهاند؟»
انتهای پیام