مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان گفت: طرح احداث پارکسوار در محدودهی «هگمتانه» در سال 90 و براساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری همدان به تصویب رسیده است.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، احداث پارکسوار در ضلع جنوب شرقی تپه تاریخی هگمتانه و کنار دو بنای تاریخی دیگر یعنی حمام «ارامنه» و کلیسای «استپانوس مقدس»، از حدود یک ماه پیش آغاز شده و پروژهی آن در حال انجام است، بنابراین نخست به اسم تعریض کوچه و برای رفت آمد مردم، معبر را شش متر توسعه دادند، بعد پروژهی احداث پارکسوار را آغاز کردند، سپس مرغفروشان دورهگرد به خود اجازه دادند دور این محوطه تاریخی کاسبی راه بیندازند و در ادامه شهرداری با نصب سازههایی مکانی برای تجمع کارگران فصلی مهیا کرد و حالا «هگمتانه» مانده با چهرهای زشت و لرزشهایی که قرار است همیشگی بر پیکیرش وارد شود.
البته محمدرحیم صراف، باستانشناسی که 10 فصل در این محوطه تاریخی به کاوش پرداخته نیز معتقد است اگر با این اقدام نشانههای معماری شهری در محوطه تاریخی «هگمتانه» از بین برود، مدیریت شهری و مسئولان میراث فرهنگی همدان باید جوابگوی این تخریب مقابل دنیا باشند.
اما ریحان سروش مقدم، مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان موافقت با این اقدام را مربوط به 4 سال پیش میداند.
او در این زمینه به خبرنگار ایسنا گفت: در دورهی مدیریت قبلی در این اداره کل و در سال 89 پس از انجام بررسیهای باستانشناسی که نشانهی تاریخی را به دنبال نداشته است، سوابق بررسی و در سال 90 براساس برنامه یشورای عالی شهرسازی و معماری همدان این مصوبه به تصویب شد تا رینگ اول همدان به پیادهراه شود.
وی توضیح داد: با توجه به اینکه همدان دایرهای شکل است، به خیابان آن یک رینگ گفته میشود، بنابراین براساس آن مصوبه، پیشنهاد شد رینگ نخست همدان در بافت تاریخی که 171 هکتار دارد به پیاده راه تبدیل و از ورود خودرو به آن مجموعه جلوگیری شود و با احداث پارکسوار فقط تاکسی و ون از این محدوده تردد کنند.
سروش مقدم این پارک سوار قرار گرفته در محدودهی محوطهی تاریخی هگمتانه را در حریم درجه دو این محوطه دانست.
مدیر کل میراث فرهنگی همدان تاکید کرد: من به عنوان مدیرکل میراث فرهنگی استان در صورتی با این پروژه موافق هستم که با بهرهبرداری از پارک سوار ماشین سنگینی در این محدوده تردد نکند و فقط ماشینهای کنترل شده در این رینگ رفت و آمد داشته باشند، تا دستکم لرزشی ایجاد نشود و آسیبی به بافت تاریخی همدان و تپهی هگمتانه وارد نشود.
سروش مقدم دربارهی حضور مرغفروشان دوره گرد و چند انجمن صنفی در حریم محوطه هگمتانه، شهرداری همدان را عامل این اقدامات دانست و بیان کرد: شهرداری باید جواب حضور این نهادها را در محدودهی محوطهی تاریخی هگمتانه بدهد، ما نامهنگاریهای زیادی درا ین زمینه کردهایم و مخالفت خود را با حضور این نهادها در این محوطه تاریخی اعلام کردهایم اما متاسفانه آنها جوابگو نیستند.
هیچ لایه تاریخی در جنوبشرقی هگمتانه نیست
به گزارش ایسنا، احمد ترابی، معاون سابق میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان همدان که در جلسه تصویب طرح ایجاد پارک سوار در محوطه جنوب شرقی هگمتانه حضور داشته است، نیز به ایسنا گفت: در جلسه شورای فنی سال 89 این طرح مطرح و براساس کاوشهای باستان شناسی صورت گرفته و نتایج آن که هیچ لایه تاریخی در این محوطه به دست نیامد، شورای فنی تصمیم گرفت برای تسهیل عبور گردشگران به هگمتانه این بحث را به عنوان یک معبر، اجرایی و به بهرهبرداری برساند.
او در پاسخ به این پرسش که آیا در ضلع جنوب شرقی محوطه هگمتانه در ورودی این محوطه تاریخی قرار دارد، گفت: در این محوطه ورودی دانشگاه علمی کاربردی، موزه ی منطقهای همدان و زمین فوتبال قرار دارد، اما ورودی محوطهی هگمتانه از میدان هفت تیر است با این وجود چون هیچ پارکینگی برای استفادهی گردشگران نبود، تصمیم گرفته شد این اقدام عملی شود. همچنین شهرداری معابری که قبلا در اختیارداشت را در اختیار میراث فرهنگی گذاشته شد.
به گفته وی پس از دکتر محمدرحیم صراف، محمدرضا رنجبران مدیر پایگاه هگمتانه و هژبری باستان شناس، بررسیهای باستانشناسی را در این منطقه انجام داده و به این ننتیجه رسیدند که در این محوطه آثار تاریخی وجود ندارد.
ترابی ساخت موزه منطقهای همدان را نیز نتیجهی همین بررسیها در جنوب شرقی محوطه یتاریخی هگمتانه دانست.
انتهای پیام