تیم تحقیقاتی دانشگاه لوند سوئد کارآیی نوعی شیوه غربالگری سرطان پستان به نام توموسنتز را در مقایسه با ماموگرام معمولی به اثبات رساندهاند.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، سرطان پستان شایعترین سرطان در میان زنان است و در سال 2012، بیش از 1.7 میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدند؛ حدود نیم میلیون تن در همین سال بر اثر این بیماری جان باختند.
در حال حاضر، ماموگرامهای دوبعدی برای غربالگری سرطان پستان به کار میروند اما دانشمندان نشان دادند شیوه پیچیدهتر سهبعدی اشعه ایکس موسوم به توموسنتز، برای این غربالگری مناسبتر است.
روش جدید مانند توموگرافی، تصاویر اشعه ایکس را از چندین زاویه میگیرد و برای نشاندادن لایههای چندگانه پستان بیمار، آنها را ترکیب میکند. این عمل در مقایسه با ماموگرافی کارآمدتر است زیرا در ماموگرافی، یک تصویر منفرد تولید میشود و این موضوع، شناسایی تومورها را دشوار میکند.
تجربهکردند شیوه توموسنتز علاوه بر ارائه نمای پیچیدهتری از بافت، برای بیمار راحتتر است، زیرا در این روش، فشردهکردن پستان در مقایسه با ماموگرافی به نصف میرسد. تصور میشود این شیوه زنان را ترغیب کند در برنامههای غربالگری بیشتر شرکت کنند.
در این مطالعه، حدود 7500 زن بین سنین 40 تا 74 سال شرکت داشتند و نتایج نشان داد این تکنیک در مقایسه با ماموگرافی، در شناسایی تومور 40 درصد کارآیی بیشتری دارد. این نخستین مطالعه بزرگ بالینی برای مقایسه کارآیی این شیوه به شمار میآید.
شیوه اشعه ایکس سهبعدی همچنین از میزان تشعشع پایینتر و از تجهیزات دسترسپذیرتری استفاده میکند.
علیرغم مزیتهای آشکار در مقایسه با ماموگرافی، آزمایشهای بیشتری پیش از کاربرد وسیع آن لازم است.
انتهای پیام