مراسم افتتاح نمایشگاه آثار برگزیده جایزه پوستر «زمین سبز» و معرفی برگزیدگان این رویداد هنری با حضور هنرمندانی از حوزههای مختلف هنری در موزه هنرهای معاصر تهران، همراه با رونمایی از نخستین کتاب فارسیزبان دربارهی اکسپوهای جهانی، برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهای تجسمی ایسنا، علی مرادخانی - معاون امور هنری وزیر ارشاد- در این مراسم که عصر روز پنجشنبه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد، با ابراز خوشحالی از حضور ایران در اکسپوی 2015 میلان گفت: از دیدگاههای مختلفی به حضور ایران در این اتفاق هنری میتوان نگاه کرد، اما حوزه فرهنگ و هنر در این زمینه نقش بسزایی دارد. یک کشور را لزوما با جادهها ساختمانها و راههایش نمیتوان معرفی کرد؛ مهمترین وجه یک سرزمین، هنر، فرهنگ، آیینها و سنتهای آن است.
او افزود: در تمام اکسپوهایی که پیش از این در کشورهای مختلف دنیا دیدهایم، شاهد بودیم که این رویدادها نشاندهنده و محل عرضه نگاههای اندیشمندان یک جامعه است. امیدوارم حضور امسال ما در اکسپوی میلان جبران مافات دورههایی باشد که پیشتر در آنها نبودهایم. نگاه عالمانه و دقیقی باید نسبت به این موضوع داشته باشیم تا تمدن بزرگ خود را بتوانیم در اکسپوی میلان مطرح کنیم. تمدن بزرگی که واقعیت سرزمین ایران است.
مرادخانی همچنین بیان کرد: اکسپو میخواهد به نحوی به ارتباط انسان با زمین، طبیعت و جریان زندگی بپردازد و یک نوع همزیستی و مسالمت را مطرح کند. چقدر خوب است که بتوانیم ما هم خودمان را در این حوزه به خوبی معرفی کنیم. یادم هست در اکسپوی شانگهای، کشورهایی که فقط یک پرده نمایش در اختیار داشتند، به خوبی توانستند آنچه را که باید، عرضه کنند؛ بنابراین نباید تنها به فکر گستردگی حضور بو، بلکه باید به گفتمان مطرح شده در این رویداد هم توجه بیشتری بکنیم.
معاون امور هنری وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: حضور ما در اکسپو میتواند ما را در این جریان بزرگ اقتصادی و فرهنگی به خوبی معرفی کند. این امر خود میتواند یکی از راهکارهای دیپلماسی فرهنگی باشد که این روزها به دنبال آن هستیم. بلافاصله پس از آغاز اکسپوی میلان، دوسالانه ونیز هم شروع میشود و ما بهعنوان معاونت هنری در این دو تا شش ماه، فعالیتهای مهم موازی خواهیم داشت. امیدوارم استادان و هنرمندان هم در این رویدادها شرکت کنند و رسانهها با حضورشان این اتفاقات را منعکس کنند.
باید ژست روشنفکری گرافیک را بشکنیم
در بخش دیگری از این مراسم، کیانوش غریبپور - دبیر جایزه پوستر زمین سبز - گفت: پرداختن به تیتر انتخابی برای این جایزه در ابتدا محدود به نظر میآمد، اما شاهد بودیم که خیلی بزرگتر از ابعاد یک جایزه برگزار شد. موضوع جذاب و خاص این جایزه، مدیریت درست و اطلاعرسانی دقیق، باعث شد که هنرمندان حضور خوبی در این جایزه داشته باشند.
او افزود: با توجه به اینکه موضوعات آرمانگرایانه مورد توجه هنرمندان ایرانی است، این مسابقه با استقبال خوب مواجه شد. به نظرم درباره برگزاری این مسابقه، یک معجزه اتفاق افتاد و داوران که از چهرههای درخشان گرافیک بودند، آثار را بررسی کردند.
غریبپور همچنین درباره انتخاب موزه هنرهای معاصر تهران برای برگزاری نمایشگاه جایزه پوستر زمین سبز، گفت: بعد از پیروزی انقلاب رویدادهای مهمی در حوزه گرافیک از جمله دوسالانهها و نمایشگاه تصویرگران ادبیات داستانی کودکان در موزه هنرهای معاصر برگزار شده است. امیدوارم برگزاری این نمایشگاه در یکی از معتبرترین موزههای دنیا راهی باشد تا گرافیک ما جان تازهای بگیرد و از شرایط خموده، کمتحرک و پراکنده خود فاصله بگیرد.
دبیر جایزه پوستر زمین سبز در بخش دیگری از سخنانش گفت: خیلی از اتفاقات مربوط به هنر، مصنوعی هستند، چون ما براساس یک سیستم خاص جلو نرفتهایم و هر چه که بوده یا کاریزماتیک بوده یا حسی. برای همین معتقدم، نباید به هنرگرافیک بهعنوان یک هنر فاخر نگاه کنیم. چون این هنر قرار است مصرف عمومی داشته باشد. متاسفانه بهخاطر روحیه خاصمان نمی توانیم این را قبول کنیم که سفارشدهنده میتواند کار ما را دور بیاندازد، در سایتها به کارهای ما بخندند یا به آن اهانت کنند. اگر این ژست روشنفکری را بشکنیم، خیلی از مشکلاتمان حل میشود.
دبیر پوستر زمین سبز همچنین بیان کرد: گرافیستهای کشور ما یا نخبه هستند که دست کسی به آنها نمیرسد، یا جزو بدنه گرافیک هستند که بار اصلی این هنر را به دوش میکشند و یا دانشجویان و هنرجویانی هستند که با شرکت در هر جشنوارهای میخواهند برای خودشان اسم و پرستیژ کسب کنند. اگر از این فضای روشنفکرانه و غیرمرتبط با فضای درک عمومی فاصله بگیریم، گرافیکمان متحول خواهد شد.
سپس گروه موسیقی نواحی به سرپرستی «پیمان بزرگنیا» برنامه اجرا کردند و نماهنگی از محل پاویون ایران در اکسپوی میلان برای حاضران پخش شد.
علیمحمد گودرزی - مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس کمیته تبلیغات کارگروه ایران در اکسپوی 2015 میلان - دیگر سخنران این مراسم بود. او در بخشی از سخنانش گفت: وای بر جامعه ای که هنر و هنرمندان آن خاموش باشند و گروهی اهل تملق بهجای زبان تفکر سخن بگویند. هنرمند زبانش برای خدا و دستاش برای تعلیم و تربیت است. در سیر تحول تاریخ هنر، سرزمین بزرگ ایران و هنرمندانش جهانی بنشسته در گوشهای است. معمای حیات قابل حل نیست؛ مگر اینکه راهبران آن جزو جامعه هنر باشند. آنچه که در اکسپوی میلان از کشور ما به نمایش گذاشته خواهد شد، نماینده تمام این سالها است.
سپس ابراهیم حقیقی - گرافیست - بیانیه هیأت داوران را قرائت کرد و اسفندیار اسپهبدی (معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت)، شهرام ناظری، محمود عزیزی، علی مرادخانی، قباد شیوا و مهدی افضلی (رییس موسسه توسعه هنرهای معاصر) روی سن حضور پیدا کردند و از دو کتاب «دنیای شیشهای» (اکسپوهای جهانی از سال 1851 میلادی) تالیف علیرضا بهرامی و کتاب آثار برگزیده جایزه پوستر زمین سبز رونمایی کردند.
در پایان برگزیدگان این مسابقه به این شرح اعلام شدند:
جایزه بزرگ شامل دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و هزینه سفر و اقامت به میلان در اکسپوی 2015 به محسن جعفری اهدا شد.
نفر اول: سید آرش حسینی، 70 میلیون ریال، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار
نفر دوم: علیرضا عسکری فر،50 میلیون ریال، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار
نفر سوم: حمید وصفی، 30 میلیون ریال، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار
نفر چهارم: فرزاد سعیدی، 20 میلیون ریال، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار
نفر پنجم: محمد جهانی مقدم، 10 میلیون ریال، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار
همچنین به سمیه مقربی وعلیرضا ( ایلیا) تهمتنی دیپلم افتخار اهدا شد.
در پایان نمایشگاه آثار برگزیدگان این جایزه در گالری موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد.
کامبیز درمبخش، شهرام ناظری، محمود پاکنیت، رضا فیاضی، احمد مسجدجامعی، اسفندیار اسپهبدی، حمید شاهآبادی، اردشیر صالحپور، جمشید جهانزاده، هادی مرزبان، اسماعیل آذر، داریوش اسدزاده، ابراهیم حقیقی، داریوش مودبیان، محمود عزیزی، هوشنگ توکلی، اسماعیل خلج، عباس سجادی، ناصر بزرگمهر و علی متقیان (مدیرعامل ایسنا)، از هنرمندان، مدیران و روزنامهنگاران حاضر در این مراسم بودند.
علیرضا بهرامی، مولف کتاب «دنیای شیشهای» - رونماییشده در این مراسم - نیز از حاضران در سالن بود.
به گزارش ایسنا، جایزه پوستر زمین سبز با مشارکت وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران، وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه توسعه هنرهای معاصر برگزار شد.
انتهای پیام