بابا نان داد، آن مرد آمد، تصمیم کبری.....، چوپان دروغگو.....، کوکب زن با سلیقهای است و از هر انگشتش .....، آبگوشت غذای لذیذی است... و ... این فهرست مطالبی بود از کتاب فارسی دوران ابتدایی که خوانده ایم.
این روزها دیگر از این درسها خبری نیست، دیگر در کتاب درسی از غذای لذیذ خبری نیست و کسی از فواید آن چیزی نمیگوید.
مطالب کتابها تغییر کرده است و دیگر کسی از غذای لذیذ در کلاس درس حرف نمیزند حتی در خانهها دیگر خبری از غذای لذیذ نیست و غذاهای فستفودی جایگزین این غذای لذیذ شدهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه لرستان، غذاهای خوش عطر و بوی سنتی چندین سال است که از میان مردم بهویژه جوانان رخت بربسته و در حال حاضر برای بسیاری از خانوادهها رستوران رفتن و خوردن انواع و اقسام فستفودها به یک تفریح تبدیل شده است.
این در حالی است که غذاهای سنتی ما دارای مواد مغذی بسیار خوب و سالمی هستند، در سفره ایرانی غذاهای سالم از انواع سبزی، مواد لبنی و تخممرغ تهیه میشود که از نظر ارزش تغذیهای نیز بسیار مناسب هستند اما گسترش فست فود، نقش این غذاها را کم کرده است این مساله موجب میشود عادتهای خوب تغذیهای ما نابود شود.
یکی از شهروندان بروجردی در این رابطه گفت: غذاهای فستفودی، غذاهایی هستند که خیلی آسان و سریع تهیه میشوند، خوشمزه هستند، طرفداران بسیاری دارند و در مقابل بسیار مضر هستند.
اکرم یاراحمدی افزود: بسیاری از افراد وقتی از منزل دور و گرسنه باشند، بلافاصله به سراغ این غذاها میروند اما متاسفانه به علت اینکه ذائقه بسیاری به این غذاها عادت کرده است آن را لذیذتر از غذاهای سنتی میدانند حتی در منزل نیز به سراغ آنها میروند.
وی اظهار کرد: اکثر این غذاها برای سلامت انسان مضر است، او را چاق میکند و شانس ابتلاء به دیابت و حمله قلبی را به شدت افزایش میدهد.
یکی دیگر از شهروندان تصریح کرد: مصرف فستفود بیش از یکبار در هفته سبب ایجاد چاقی بهخصوص چاقیهای موضعی در نواحی شکم و پهلوها میشود.
مریم گودرزی اضافه کرد: بیشتر غذاهای حاضری سرخ شده هستند و معمولا هم برای سرخ کردن این غذاها از روغنهای نباتی جامد استفاده میکنند.
وی گفت: درصد اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس در این روغنها بالا است، این چربی همان چربی مضری است که میتواند در دیواره سرخرگها رسوب کرده و آنها را مسدود کند.
یک شهروند بروجردی دیگر افزود: فستفودها دارای ارزش غذایی پایینی از نظر ویتامین و املاح مورد نیاز بدن هستند و در کوتاهمدت منجر به سکته قلبی خواهد شد.
امیدعلی اظهار کرد: در فستفودها چربی، قند و نمک بسیار بالاتر از حد استاندارد است و شانس ابتلا به دیابت و حمله قلبی را بهشدت افزایش میدهد.
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در این رابطه به خبرنگار ایسنا گفت: فستفودها غذاهایی هستند که دارای انرژی تهی بوده و باعث گرسنگی سلولی و گرسنگی پنهان شده و باعث ضعف و بیحالی، بیش فعالی و ضعف سیستم ایمنی در کودکان شده است.
محمود مردانی افزود: این مواد غذایی چون از تمام گروههای غذایی تهیه نشدهاند نیاز کودکان به ویتامینها، املاح، اسیدهای آمینه و ... را تامین نمیکند و کالری زیادی دارند که باعث چاقی در کودکان شده است.
وی با بیان اینکه فستفودها راحتخور هستند، اظهار کرد: هزینه فرصت فستفود خیلی راحتتر از سایر موادغذایی است بهطوریکه اگر یک کودک بخواهد میوهای استفاده کند باید آن را بشویید و پوست آن را جدا کند، اما فستفود سریع از بستهبندی خارج شده و استفاده میشود.
کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی تصریح کرد: در ساخت و تولید فستفود از طعمدهندههای مختلف و رنگهای جذاب استفاده شده که باعث میشود ذائقه افراد به سمت آنها سوق داده شود.
مردانی اضافه کرد: چون این غذاها قدرت سیرکنندگی ندارند و از املاح معدنی و ویتامینها فقیر هستند گرسنگی سلولی ایجاده کرده و پس از مصرف، تمایل بیشتر نیز به سمت آنها دیده میشود.
وی گفت: عمدتاً از کربوهیدرات با اندیکس گلایسمیک بالا(قند) تهیه شدهاند که باعث افزایش قندخون شده که متعاقب آن انسولین از پانکراس ترشح شده و آن قند وارد سلول شده و این افت قند باعث میشود حرص و ولع بیشتر به سمت فستفود ایجاد شود و این مکانیسم تکرار میشود و این روند باعث بیماری شده است.
این کارشناس غذایی با بیان اینکه بهقول حدیث پیامبراکرم(ص) عقل مردم در چشمشان است، افزود: وقتی تبلیغات روانشناسی با رنگهای خاص، موسیقیهای جذاب، در برنامههای مختلف، کلیپهای متعدد برای فروش بیشتر محصولات فست فود بهطور دائمی و 24 ساعته پخش شده و از طریق دیداری و شنیداری و روانی پخش میشود خانوادهها به آن سمت گرایش پیدا میکنند و بچهها نیز به آن سمت ترغیب میشوند.
مردانی با اشاره به تغییر فرهنگ خرید سبدغذایی خانواده، اظهار کرد: به عنوان مثال فرد خریدار اقدام به خرید 2 لیتر نوشابه میکند که باعث کوتاهی قد میشود ولی بهجای آن یک لیتر شیر نمیخرد که باعث افزایش قد میشود.
وی تصریح کرد: از طرفی چون تولید و تقاضا با هم نسبت مستقیم دارند یعنی هرچه تقاضا زیاد شود تولید نیز بیشتر میشود، سرانه هزینه تولید پایین آمده و باعث شده است که فستفودها با قیمت کمتری به دست مشتریان برسند که این امر باعث شده مصرف این غذاها نیز بالا رود.
انتهای پیام