کیفیت نان؛ قصه‌ای ناتمام

افزایش قیمت نان هم چاره‌ساز نشد؛ از همان کلاس اول ابتدایی تلفظ و نحوه نوشتن حروف "گاف" را با گندم، "رِ" را با آرد و "نون" را با نان یاد گرفتیم و درک کردیم که برکت سفره‌های‌مان در چه کلماتی خلاصه می‌شود، اما با وجود شناخت این سه واژه چرا تا به امروز نان، کیفیت و قیمت آن دغدغه اصلی مردم است.

افزایش قیمت نان هم چاره‌ساز نشد؛ از همان کلاس اول ابتدایی تلفظ و نحوه نوشتن حروف "گاف" را با گندم، "رِ" را با آرد و "نون" را با نان یاد گرفتیم و درک کردیم که برکت سفره‌های‌مان در چه کلماتی خلاصه می‌شود، اما با وجود شناخت این سه واژه چرا تا به امروز نان، کیفیت و قیمت آن دغدغه اصلی مردم است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در اردبیل، افزایش قیمت نان روز 10 آذر 93 حداکثر به میزان 30 درصد، با هدف حمایت از نانوایان و افزایش کیفیت آن با واکنش‌هایی مواجه شد، چرا که انتظار مردم از افزایش قیمت‌ها، توجه بیشتر به کیفیت نان بود.

موضوع افزایش قیمت و کیفیت نان در سطح استان اردبیل مورد توجه حجت‌الاسلام سیدحسن عاملی امام جمعه اردبیل قرار گرفت و در بخشی از خطبه‌های نمازجمعه اردبیل با بیان این‌که افزایش قیمت نان هیچ گونه تاثیری در کیفیت آن نداشته است، گفت، افزایش قیمت نان ذره‌ای بر کیفیت نان تاثیر نگذاشته و در این رابطه همان آب و همان کاسه است.

عاملی خواستار نظارت مسئولان به این موضوع شده و تصریح کرد، نان در زندگی و سلامتی مردم نقش اساسی دارد و مسئولان به هر دلیلی قیمت آن را افزایش داده‌اند، باید پاسخگوی مردم در رابطه با کیفیت نان باشند.

30 درصد نان تولیدی ضایعات می‌شود

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با تشریح دلایل افزایش قیمت نان گفت: سالانه 9 میلیون تن گندم در کشور مصرف می‌شود و برای تولید نان از این میزان گندم دولت 110 میلیارد ریال یارانه پرداخت می‌کند، ولی در طول سال متاسفانه بیش از 30 درصد از این نان و یارانه به ضایعات می‌رود.

حامد عاملی افزود: از طرفی وجود تفاوت در قیمت گندم و آرد سبب خارج شدن بخشی از آرد تولیدی از شبکه توسط عده‌ای از سودجویان می‌شود که این پدیده بخشی از یارانه را از بین می‌برد.

وی با بیان این‌که نانوایی‌ها نیز به عنوان یک بنگاه اقتصادی برای کسب سود تلاش می‌کنند، گفت: از آخرین زمان افزایش قیمت نان در سال 91 به طور متوسط 78 درصد به قیمت اقلام و خدمات و هزینه‌های آب و برق و گاز افزوده شده ولی قیمت نان ثابت مانده بود، لذا به این دلایل و طی درخواست اتحادیه نانوایان به افزایش قیمت نان اقدام شد.

عاملی با بیان این‌که از سال 91 تاکنون قیمت نان ثابت مانده بود، افزود: تثبیت قیمت دستوری نه تنها جوابگو نبود بلکه تبعات فاسدی داشت، چرا که نانوایی‌ها برای پوشش هزینه‌های خود اقدام به کاهش کیفیت و کمیت نان و تعطیلی نانوایی‌ها می‌کردند، برای همین دولت باید راه حلی برای این مشکلات پیدا می‌کرد.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل ادامه داد: در کل کشور کارگروه‌هایی در این زمینه تشکیل شد و در نهایت از بین گزینه‌های موجود در افزایش قیمت یا کاهش وزن چانه مقرر شد در اردبیل بدون این‌که به وزن چانه دست زده شود تنها 30 درصد قیمت نان افزایش یابد. مردم اردبیل نان را گران‌تر از قیمت مصوب خریدند.

هم‌چنین عاملی به طور اتفاقی در برنامه زنده تلویزیونی اعلام کرد: در آخرین جلسه کارگروه استان اردبیل قیمت نان بربری از 300 به 400 تومان و لواش از 100 به 130 تومان افزایش یافت.

اظهارات مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل در حالی است که نشان می‌دهد ناهماهنگی‌های غیرقابل جبران در سطح استان اردبیل درباره قیمت نان وجود دارد، چرا که تا چهار روز مردم اردبیل نان را با وزن پایین و گران‌تر از قیمت اعلام شده خریداری کردند، به طوری که قبل از آن توسط مسئولان به ویژه فرماندار اردبیل اعلام شده بود: قیمت بربری با وزن چونه 400 گرمی 500 تومان، سنگگ با وزن 400 گرمی 500 تومان و لواش با وزن چونه 140 گرمی150 تومان تعیین شده است. از طرفی با وجود این‌که مسئولان اذعان دارند قیمت نان در اردبیل نسبت به سایر استان‌ها پایین است و هیچ کاهشی در وزن چانه صورت نگرفته و کیفیت هم بهتر شده است، مصرف کنندگان ضمن گلایه از وضعیت پیش آمده خواستار نظارت مسئولان هستند.

یکی از شهروندان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، گفت: با افزایش قیمت نان نه تنها کیفیت بهتر نشده بلکه بدتر هم شده است و از طرفی وزن چانه نیز کاهش یافته و جوابگوی خانواده‌هایی که پرجمعیت هستند و مصرف نان بیشتری دارند، نیست.

یونس سعادتی خواستار نظارت بیشتر مسئولان به این امر شد و افزود: طی چند روز گذشته با افزایش قیمت نان، سایر اقلام نیز افزایش قیمت یافته‌اند و حتی کالاهایی که ربطی به نان ندارند گران‌تر از گذشته شده است.

وی با بیان این‌که افزایش نان در کاهش ضایعات نقش کمتری دارد، افزود: وقتی این اقدام بر کیفیت تاثیر نمی‌گذارد نمی‌توان آن را فرهنگ‌سازی برای صرفه‌جویی تلقی کرد، چون سبب فشار برای طبقه متوسط جامعه می‌شود.

یکی دیگر از شهروندان نیز با بیان این‌که افزایش قیمت‌ها هزینه‌های بسیاری را به مردم تحمیل می‌کند، افزود: مسئولان باید با افزایش قیمت نان به همه اصناف نظارت کنند تا مردم بیشتر از این تحت فشار قرار نگیرند چرا که قیمت نان زمانی افزایش یافت که دستمزد و حقوق‌ها ثابت مانده‌اند. امور آرد و نان متولی واحد می‌خواهد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد نانوایان نیز از این وضیعت رضایت ندارد.

یکی از نانوایان با سابقه اردبیل گفت: در موقعیت فعلی افزایش قیمت نان هیچ منفعتی برای نانوایان نداشته است چرا که قیمت آرد قبل از نان افزایش یافته است و با این وضعیت نانوایان به جای سود ضرر می‌کنند.

این نانوا با اشاره به کاهش مشتریان نانوایی، افزود: در این وضعیت پیش آمده نانوا هم باید به دنبال جذب مشتری در این فضای رقابتی باشد و هم هزینه‌های افزایش یافته را تامین کند. اما عباس کریمی مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان اردبیل نبود کیفیت نان را در عدم وجود مدیریت متمرکز در بحث آرد و نان دانست و گفت: در موضوع نان دانشگاه علوم پزشکی در مورد مسائل بهداشتی، غنی سازی، کیفیت نان و آرد، اداره کل استاندارد در بحث استانداردسازی دستگاه و ابزارآلات کارخانه‌های آردسازی و نانوایی‌ها، اتحادیه نانوایان در صدور جواز تاسیس نانوایی، شرکت غله در بحث خرید گندم، ذخیره سازی و تهیه میزان آرد مصرفی نانوایی‌ها و صنعت معدن و تجارت در زمینه نظارت بر عملکرد نانوایی و تعزیزات حکومتی در برخورد با تخلف نانوایان دخیل هستند.

وی افزود: تا زمانی که در امور آرد و نان متولی مستقلی مشخص نشود مشکلات همچنان پا برجاست و نه مردم و نه نانوایان رضایت نخواهند داشت. مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان اردبیل گندم تولیدی در سطح استان را بهترین گندم در مقایسه با سایر استان‌ها عنوان کرد و گفت: اگر استانداردهای خواب گندم، خواب آرد بعد از تولید رعایت شود و نانوا مهارت لازم پخت را داشته باشد خیلی از مسائل قابل حل است.

کریمی با بیان اینکه رنگ آرد و نان تولیدی ارتباطی به کیفیت آن ندارد گفت: در فرهنگ ما نان سفید را بهترین نان می دانند در حالیکه هر چه قدر سبوس آرد بیشتر باشد به همان اندازه مقوی و برای سلامتی مفید است از طرفی در استان برنامه ریزی شده آرد با 7 درصد سبوس به نانوایی ها ارائه شود. نظارت‌های مراحل تولید نان کافی نیست همچنین مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان اردبیل چهار گلوگاه را از عوامل اساسی حل مسئله کیفیت آرد و نان دانست و افزود: اگر نظارت بر کیفیت گندم از طریق اداره استاندارد، نظارت بر آرد و خواب آن توسط معاونت دارو و غذای دانشگاه علوم پزشکی خوب کنترل شود و کار خمیرگیری دو ساعت قبل از پخت و مدت زمان پخت نان رعایت گردد کیفیت نان حل خواهد شد.

عاملی با بیان اینکه کار نظارت بر تمامی مراحل از سوی یک سازمان کار سختی است، گفت: استان اردبیل 35 هزار واحد صنعتی دارد و اگر قرار باشد برای هر کدام نظارت کند به وقت و نیروی انسانی بسیاری نیاز دارد. وی در ادامه خواستار فرهنگ سازی در خصوص تغییر الگوی مصرف مردم شد و افزود: در استان اردبیل 5 واحد تولیدی نان صنعتی وجود دارد ولی به دلیل عدم استقبال مردم از این نان نمی توان واحدها را گسترش داد. استان اردبیل با وجود اینکه قطب اول کشاورزی در کشور است و در تولید بذر و محصول استراتژی گندم خود کفاست ولی از قدیم الایام در بحث کیفیت نان مشکلات عمده‌ای دارد به نظر می رسد با کمی برنامه ریزی اصولی از طرف متولیان امر و نظارت دقیق در صدور پروانه تاسیس نانوایی، برگزاری دوره‌های آموزشی کاربردی و موثر برای نانوایان، ایجاد مراکز مستقل تولید نان و کنترل موارد بهداشتی و جذب سرمایه گذاران و تشویق بخش های خصوصی در راه اندازی واحدهای تولید نان صنعتی حداقل بخشی از مسئله کیفیت نان را در منطقه اردبیل که رفته رفته به معضل تبدیل شده است، حل کند.

تهیه کننده: خدیجه سلمانی خبرنگار اردبیل

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۳ آذر ۱۳۹۳ / ۱۴:۰۲
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 93092313610
  • خبرنگار :