ایالات متحده آمریکا در راستای اجرای بخشی از طرح دفاعی خود مدعی شد که اتکا به تسلیحات هستهای را کاهش میدهد، اما انگلیس در حال حاضر با ممنوعیت چنین تسلیحاتی مخالف است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری رویترز، انگلیس و آمریکا با حضور در «کنفرانس بینالمللی تاثیرات انسانی بمبهای اتمی» در وین، از هدف جهان عاری از تسلیحات کشتار جمعی حمایت کردند. در جریان این نشست روسیه، فرانسه و چین که سه کشور هستهای به شمار میروند، شرکت نکردند اما اکثر 157 کشور شرکتکننده، منتقد روند کند خلع سلاح هستهای بودند.
آدام شینمن، فرستاده آمریکا در برنامه منع گسترش تسلیحات اتمی مدعی شد: «ما نقش تسلیحات هستهای را در دفاع از کشور و متحدانمان کاهش دادهایم و سیاست آمریکا این است که کلاهکهای هستهای جدید تولید نکند.» وی با اشاره ضمنی به تنشها با روسیه افزود: «پیشرفت در این مساله به شرکایی مشتاق و فضای استراتژیک موثر نیاز دارد.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که ایالات متحده آمریکا و روسیه بیش از 90 درصد کلاهکهای هستهای جهان را در اختیار دارند و همواره از کاهش تعداد کلاهکهای خود سخن میگویند.
کنفرانس مذکور در شرایطی برگزار میشود که صحبتها درباره جنگ سرد جدید میان غرب و روسیه بر سر بحران اوکراین بالا گرفته است. طبق معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (ان.پی.تی) 1970، پنج کشور دارای بمب اتمی برای امحای بمبهایشان توافق کردند و کشورهایی که دارای این تسلیحات نبودند، متعهد شدند که برای ساخت آنها تلاش نکنند. کنفرانس بازنگری در معاهده ان.پی.تی قرار است در 2015 برگزار شود.
پاکستان و هند که هر دو به سلاح هستهای مجهز هستند، ان.پی.تی را امضا نکردهاند، اما با این حال در نشست وین شرکت کردند. رژیم صهیونیستی نیز که مسلح به تسلیحات اتمی است، به ان.پی.تی نپیوسته است و در کنفرانس وین نیز شرکت نکرد.
منتقدان بر این باورند که تاکید بیشتر بر روی این مساله است که هدف منع گسترش اجرا شود، نه اینکه قدرتهای بزرگ سهم خود را در این معاهده انجام دهند. با این حال دولت انگلیس میگوید، موضع کشورهایی که به دنبال منع و یا کاهش چنین بمبهایی هستند، مناسب نیست و تنها ثبات و امنیت را به خطر میاندازد.
انتهای پیام