محققان آلمانی در یک دستاورد مهم، از سلولهای بنیادی جنینی برای تولید نخاع کامل در آزمایشگاه استفاده کردند که میتواند امیدهای تازهای را برای افراد دچار ضایعه نخاعی ایجاد کند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، طی سالهای اخیر دستاوردهای چشمگیری در حوزه استفاده از سلولهای بنیادی برای رشد و تولید نای، مثانه، واژن و مجرای ادرار حاصل شده است و در برخی از موارد، عضو تولید شده به بدن بیمار پیوند زده شده است.
تحقیقاتی برای رشد بافت قلب و کبد در حال پیگیری است، محققان انگلیسی بدنبال رشد عروق خونی هستند و برخی محققان نیز بدنبال تولید بخشهای کوچکی از بافت مغز بعنوان پیچیدهترین عضو بدن انسان هستند.
محققان دانشگاه درسدن در یک دستاورد مهم، موفق به رشد نخاع کامل با استفاده از سلولهای بنیادی جنینی در آزمایشگاه شدند.
رشد بافت یا اندام مختلف، به استفاده از داربست زیست تخریبپذیر وابسته است؛ زمانیکه سلولهای بنیادی خود بیمار درون این داربست کشت داده میشوند، سطحی برای سلولها ایجاد میشود که مواد مغذی مورد نیاز را تأمین میکنند.
محققان به سرپرستی دکتر «آندرهآ ماینهارت» از خاصیت منحصربفرد سلولهای بنیادی موسوم به مورفوژنز خود هدایتگر (self-directed morphogenesis) که 10 سال قبل توسط پروفسور «یوشیکی ساسای» کشف شد، استفاده کردند.
با استفاده از این روش، محیطی ایجاد شدتا نخاع بتواند در آن مشابه درون بدن رشد پیدا کند؛ این روش شامل وارد کردن حبابهای کوچک سلولهای بنیادی بداخل محیط رشد بود.
سوسپانسیونهای تک سلول از سلولهای بنیادی موش در ژل مواد مغذی سهبعدی در ظرف آزمایشگاه کشت داده شدند.
با تأمین تمامی شرایط مورد نیاز، سلولهای بنیادی شروع به هماهنگ کردن عوامل رشد، بخصوص سهگانه مولکولهای سیگنالدهی hedgehog، در اطراف خود کردند؛ معروفترین سهگانه Sonic Hedgehog نام دارد که قادر به تحریک مستقیم رشد نورونها در غلظت مورد نظر است.
نخاع مانند مغز یک ساختار سازماندهی شده پیچیده است که در آن سلولها در الگوهای خاصی چیده شدهاند. در جنین، یک ساختار موسوم به طنابپشتی (notochord) مانند مرکز سیگنالدهی عمل میکند؛ طنابپشتی اقدام به فعال کردن Sonic Hedgehog در پشت لوله عصبی میکند.
سلولهای عصبی نابالغ به غلظت پروتئین Sonic Hedgehog حساس بوده و بر اساس موقعیت آنها از بالا به پایین محور لوله عصبی تغییر پیدا میکند.
برای درک این مکانیسم، نتایج چندبار دیگر تکرار شدند؛ محققان معتقدند که این فرآیند با سلولهای بنیادی پرتوان القایی یا شبهجنینی گرفته شده از بافت بالغ نیز قابل انجام است.
نتایج این دستاورد در مجله Stem Cell منتشر شد.
انتهای پیام