سردبیر روزنامه «خبر ورزشی» معتقد است، در جریان اختلاف فدراسیون فوتبال با صداوسیما بر سر حق پخش تلویزیونی مسابقات لیگ برتر فوتبال، رسانهها فقط موظفند جانب حق و مردم را بگیرند. یعنی باید تمام تلاش این باشد که به گونهای موضع رسانه مشخص باشد تا حق مردم در آن دیده شود.
علی جوادی، سردبیر روزنامه «خبر ورزشی» در گفتوگو با خبرنگار بخش رسانه ایسنا، در تحلیل اختلاف فدراسیون فوتبال با صداوسیما بر سر حق پخش تلویزیونی مسابقات لیگ برتر فوتبال، با اشاره به مشکلاتی که برای خصوصی شدن فوتبال در ایران وجود دارد، گفت: ما بسترهای لازم را برای فوتبال خصوصی فراهم نکردهایم. حق پخش تلویزیونی یکی از حلقههای انتهایی ماجرای خصوصی شدن فوتبال است. وقتی فوتبال شما خصوصی میشود، دارای باشگاه، وزرشگاه اختصاصی، سایت اختصاصی، کمپ تمرینی مخصوص، پکیج هواداری منسجم و منظم و شبکه تلویزیونی میشود. مجموعه اینها به شما اجازه میدهد درآمدزایی داشته باشید.
او در ادامه اظهار کرد: تلویزیون در کشورهایی که فوتبال خصوصی دارند، به صورت خصوصی اداره میشود. شبکههایِ کابلی حق پخش را با قیمتی گران میخرند و مسابقات را پخش میکنند، ولی در کشور ما مردم مجبورند صداوسیما را ببینند چون شبکه خصوصی وجود ندارد. در چنین شرایطی کسی نمیتواند برای سازمان صداوسیما تعیین تکلیف کند، چون قدرت برتری نسبت به فدراسیون فوتبال است. یک شبکه کابلی متعلق به یک نفر نیست؛ یک نهاد است که توسط نهادهای نظارتی و نهادهای بالاتر کنترل و حمایت میشود. قطعا کسی نمیتواند برای صداوسیما تعیین تکلیف کند.
جوادی همچنین گفت: ما دچار پارادوکسهای بسیار بسیار متعددی هستیم که به نظر من، همه اینها معادلات حلنشدنی را پیش روی ما میگذارد، مگر اینکه به صورت جدی تصمیمگیری کنند که واقعا میخواهند چهکار کنند. در گِرِیدِ فدراسیونِ فوتبال کسی نمیتواند برای رسانه ملی تعیین تکلیف کند، اما اگر فرضا هر کدام از این چند شبکه دولتی که ما داریم، شبکههای خصوصی بودند و شبکه سه سیما هم یک شبکه خصوصی بود، قطعا این شبکه مجبور میشد پای میز مذاکره بنشیند و حرف فدراسیون فوتبال را گوش کند، ولی الآن ضرورتی برای این کار دیده نمیشود؛ یعنی به نظر میرسد نگاه از بالا به پایین است، این هم طبیعی است.
او افزود: فدراسیون فوتبال نمیتواند برای سازمان صداوسیما تعیین تکلیف کند. تا زمانی که همه چیز خصوصی نشود، این بحث عجیب و غریب است. خیلی جالب است که صداوسیما دولتی است، تیمهای پیکان، سپاهان، ذوب آهن، سایپا، فولاد خوزستان، استقلال، پرسپولیس و تقریبا 90 درصد از تیمهای ما دولتی هستند. مگر دولت میتواند برای دولت تعیین تکلیف کند؟ همه در یک چرخه قرار دارند. در کشور ما که پای فوتبال در بتن تصمیمگیریهای دولتی گیر کرده و بیرون نمیآید، فکر میکنم ما نمیتوانیم درباره حق پخش تلویزیونی هم زیاد سختگیری کنیم.
جوادی در ادامه درباره آسیبی که در این درگیریها به مخاطب تلویزیونی فوتبال وارد میشود، گفت: مخاطبان حتما آسیب میبینند، اما رفع این مشکل مستلزم این است که یا صداوسیما، یا فدراسیون فوتبال کوتاه بیایند.
او همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا مطرح کردن این مباحث در رسانهها درست است، گفت: من معتقدم الآن زمان این بحثها نیست. باید قبل از اینکه لیگ شروع شود، این بحثها انجام میشد و هر تصمیمی که میخواستند بگیرند، میگرفتند.
سردبیر روزنامه «خبر ورزشی» در ادامه در پاسخ به این سؤال که مطبوعات و رسانههای دیگر باید چه کنند تا این دو نهاد در دعوای خود از آنها استفاده ابزاری نکنند، گفت: بدون تردید رسانهها هر کاری کنند، از آنها استفاده ابزاری میشود. چون رسانه را گذاشتهاند برای اینکه از آن سوء استفاده شود. بعد هم در آخر همه کاسه کوزهها را سرش بشکنند. اتفاقی که در برنامه این هفته «نود» افتاد، کاملا ثابت میکند که از رسانه همه جور استفادهای میشود، در آخر هم رسانه «دروغگو» خطاب میشود، اما من فکر میکنم مثل همیشه رسانهها فقط موظفند جانب حق و مردم را بگیرند. یعنی باید تمام تلاش این باشد که به گونهای موضع رسانه مشخص باشد تا حق مردم در آن دیده شود. من فکر میکنم این بهترین موضعگیری از جانب رسانه است.
او در پاسخ به این پرسش که در این مورد خاص رسانهها باید به چه صورتی موضعگیری کنند، گفت: به هر حال مردم حق و حقوقی دارند که باید دیده شود. فوتبال هم یک سری حق و حقوق دارد که آنها هم باید دیده شوند. احساس من این است که یک حالت بینابینی مناسب است، به طوری که به قول آقای دایی، به سمت هیچ کدام غش نکنیم. به هر حال صداوسیما هم محدودیتهای خاص خود را دارد. فدراسیون نیز دارد حرف خودش را میزند.
جوادی سپس درباره حق مردمی که میخواهند مسابقات فوتبال را از طریق تلویزیون تماشا کنند، گفت: تلویزیون تا حالا این حق را میداد. الآن هم این حق از طرف تلویزیون نادیده گرفته نشده است، از طرف فدراسیون اجازه ورود دوربینها به ورزشگاه گرفته شده است. از طرف دیگر فدراسیون فوتبال میگوید شما تا به حال این مسابقات را پخش میکردید، در حالی که بابتش پولی را که باید، پرداخت نمیکردید، الآن ما از شما میخواهیم چنین پولهایی را پرداخت کنید.
او همچنین درباره وظیفه رسانهها در این موارد گفت: چون همه حق با یک طرف قصه نیست، نمیشود به صورت کاملا روشن گفت که حق با کیست، ولی آنچه کاملا شفاف دیده میشود این است که مردم دوست دارند این بازیها را از طریق تلویزیون ایران ببینند. این شفافترین حقیقت این ماجراست. حل کردن این مشکل هم مستلزم این است که هر دو طرف از موضع قبلی خود کوتاه بیایند.
انتهای پیام