کشف نوع جدیدی از سلول مغزی با شکل و اندازه کاملا متفاوت، باعث حیرت محققان درخصوص عملکرد این نوع نورونها شده است.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، هر سلول عصبی دارای یک بخش مرکزی به نام جسم سلولی و تعدادی زوائد سیتوپلاسمی شامل آکسون و دندریت است.
آکسون، رشته بلند و باریکی است که از نورون یا سلول عصبی آمده و پیامهای الکتریکی را از جسم سلولی به بیرون هدایت میکند؛ دندریت نیز زائده رشتهمانندی است که به جسم سلولی متصل بوده و پیامها را از سایر سلولهای عصبی به جسم سلولی منتقل میکند.
«کریستیان تام» سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه هایدلبرگ تأکید کرد: نتایج این مطالعه نشان داد، در بیش از نیمی از سلولها، آکسون از جسم سلولی خارج نمیشود، بلکه از دندریت پایینی نشأت میگیرد.
این سلولهای جدید در بخش هیپوکامپ – منطقه درگیر در حافظه و جهتیابی– مغز موش شناسایی شدند؛ مغز انسان دارای انواعی از سلولهای هیپوکامپ و ساختار مغزی کلی مشابهی مانند موش است.
برای نقشهبرداری از ارتباط این سلولها، از یک پروتئین فلورسنت قرمز استفاده شد که به مبدأ هر آکسون بیرون زده از سلول میچسبد.
نتایج بدست آمده نشان داد که در بسیاری از موارد، آکسونها به جای جسم سلولی از دندریتها نشأت میگیرند؛ هیپوکامپ به بخشهای CA1، CA2، CA3 و CA4 تقسیم شد که بیش از 50 درصد آکسونهای نشأت گرفته از دندریتها در بخش CA1 و 28 درصد نیز در منطقه CA3 مشاهده شدند.
انتهای پیام