رشد آمار سقطهای غیرقانونی در کشور، یکی از مشکلات جدی جامعهی ماست و این در حالی است که آمار دقیق و مستندی از سقط جنینهای غیرقانونی در کشور وجود ندارد و علت آن هم غیرقانونی بودن آن است که از سوی افراد غیرمتخصص و در مکانهای مخفی انجام میشود. شاهدی بر این ادعا، آمپولهای سقط جنینی است که از سوی دلالان به متقاضیان فروخته میشود و باوجود هشدارهایی که داده شده، همچنان در دخمههای فروش دارو به دست خریداران میرسد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی کویر، اغلب این آمپولها، تاریخ مصرف گذشتهاند و استفاده از آنها جان بیماران را تهدید میکند، اما عوامل متعددی مانند سود اقتصادی قابل توجه حاصل از قاچاق داروهای سقط سبب شده سلامت بسیاری از زنان جوان بیاطلاع از عوارض احتمالی به خطر افتد. رواج استفاده از چنین حربههایی برای سقط غیرقانونی نشاندهندهی نیاز به بررسی اصولی و قانونی مسألهی سقط در کشور است.
آمار سیاه پروندههای سقط جنین در دادسرای کرمان
«حمید اسحاقی» بازپرس شعبهی سوم دادسرای عمومی و انقلاب استان کرمان به ایسنا گفت: امروزه دیگر همه میدانند که سقط جنین هم عوارض زیادی دارد و گاهی اوقات سبب مرگ مادر میشود اما متأسفانه زنان بدون آگاهی خود را به دست افراد سودجو میسپارند.
وی ادامه داد: آن افرادی که خود را پزشک میدانند و بدون مجوز در زیرزمینهای شهر سقط جنین را انجام میدهند به جز پول به چیز دیگری فکر نمیکنند و باید بسزای اعمال خود برسند.
بازپرس شعبهی سوم دادسرای عمومی و انقلاب استان کرمان افزود: متأسفانه چون سقط جنین اکثر اوقات بصورت پنهانی انجام میشود آمار سیاهی از آن وجود دارد.
میخواهی زنده بماند اما زنده ماندنش زندگیات را تباه میکند! نفسهایش را میشنوی، ضربان قلبش را حس میکنی، حتی گاهی در تصوراتت بازیگوشیهایش را در خانه کوچک و امنش حس میکنی و میبینی! اما باید حق حیاتش را بگیری چون شرافتت را نشانه رفته، جیب خالیات را به رخت کشیده یا در زمانی نابهجا درست وقتی که آمادگیاش را نداری، قصد تجربه دنیا را کرده!
«سقط» واژهای غریب است اما قرابت عجیبی دارد، با تو، با حال و روزت! تجربهاش را دوست داشتی، مادر شدن را میگویم، اما امروز به 1000 دلیل نانوشته که شاید هیچ منطقی پذیرایش نباشد، باید از خودت، از زندگیات و از زندگیاش دورش کنی!
مریم هم از همین دسته افراد است که زندگی خود را به خاطر افکاری نادرست به تباهی کشاند.
بازپرس شعبهی سوم دادسرای عمومی و انقلاب استان کرمان از پروندهی زن 32 سالهای که سقط جنین انجام داده بود و در نهایت عوارض زیادی را به جان خرید خبر داد و گفت: «م – الف» - قربانی این ماجرا- که 17 هفته از حاملگیش میگذشت، اما «س – ژ» - کارشناس مامایی - فرزند او را چهار هفته عنوان کرده بود و با تجویز قرص و گذاشتن چندین شیاف وی را روانهی بیمارستان کرد.
اسحاقی خاطرنشان کرد: «م – الف» پس از مصرف قرص دچار درد و خونریزی شدیدی میشود و در بیمارستان متوجه قتل جنین چهار ماهه خود میشود.
وی تصریح کرد: «م – الف» پس از دست دادن فرزند و نقص عضو خود به اشتباهش پی برد که دیگر دیر شده بود.
«عباس آمیان» مدیرکل پزشک قانونی استان کرمان با اشاره به قانون سقط درمانی مصوب مجلس شورای اسلامی به ایسنا گفت: ماده واحدهی سقط درمانی با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تأئید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنین که به علت عقبافتادگی یا ناقصالخلقه بودن موجب حرج مادر است و یا بیماری مادر که با تهدید جانی مادر توأم باشد پیش از چهار ماه با رضایت زن مجاز به سقط است.
وی ادامه داد: در غیر اینصورت متخلفان از اجرای مفاد این قانون به مجازاتهای مقرر در قانون مجازات اسلامی میشوند.
مدیرکل پزشک قانونی استان کرمان یادآور شد: پارسال موارد ارجاعی سقط درمانی به ادارهکل پزشکی قانونی 367 مورد بوده است که نزدیک به 167 مورد منتج به صدور مجوز شدهاند.
شنیده میشود بیشتر مراجعهکنندگان دختران جوانی هستند که بدون اینکه خانوادهی آنها چیزی از این ارتباط بدانند مراجعه میکنند.
حتی گفته میشود«مبلغی که این افراد بعنوان دستمزد میپردازند بطور میانگین بین 300 تا 600 هزار تومان است که گاهی بر اساس موقعیتهای مختلف تغییر میکند».
بیشتری مراجعهکنندگان سقط جنین به پزشکی قانونی چه کسانی هستند؟
مدیرکل پزشکی قانونی استان کرمان گفت: متأسفانه بیشترین آمار سقط جنین در ردههای سنی 21 تا 30 است.
وی افزود: علت مراجعه مربوط به ناهنجاریهای جنینی بوده که در میان این ناهنجاریها بتاتالاسمی ماژور بیشترین مراجعه را داشته است.
آمیان خاطرنشان کرد: متأسفانه سقط جنین هماکنون در این سازمان مراجعهکننده دارد و باید بدانید پارسال، 74 درصد سقط جنین نسبت به سال 91 افزایش داشته است.
قربانیان سقط جنین
در ادامه «منصوره صافیزاده» مدیرگروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: مخالفان سقط جنین با رد نظریهی امنیت زنان در پی سقط جنین، به آثار و تبعات منفی جسمانی، روانی و اجتماعی آن اشاره میکنند و با ارائه شواهد علمی مکرر، علل موافقان را به نقض میکشانند. از اینرو، در جهت حفظ و حمایت از حقوق زنان مخالفهای گستردهای با قانونی شدن سقط جنین به عمل آوردهاند. به گونهای که حتی برخی به اقداماتی از قبیل آزار، تهدید، جراحت و قتل متخصصانی که به این عمل اقدام میکنند، دست زدهاند و بسیاری از کلینیکهای مرتبط با این قضیه را مورد حمله قرار دادهاند.
وی یادآور شد: آنها با دلایل علمی اثبات کردهاند که سقط جنین عوارض چندی از قبیل، سقط ناکامل، خونریزی، عفونت، افسردگی، خودکشی، کودکآزاری، خشونت، اعتیاد به مواد مخدر و الکل، اختلال در روابط اجتماعی، خانوادگی و زناشویی و نظایر آن را در پی داشته است.
مدیرگروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: آمارهای ملی در خصوص سقط جنین نشان میدهند که 10 درصد زنانی که به سقط جنین ارادی اقدام میکنند از عوارض آن رنج میبرند که از این میان، یک پنجم (20 درصد) عوارض، برجستهتر از دیگر عوارض است.
صافیزاده افزود: بیش از یکصد عارضهی جزئی و عمده در ارتباط با سقط جنین ارادی مشخص شدهاند. عوارض جزئی این اقدام عفونتهای جزئی، خونریزی، تب، درد مزمن شکمی، اختلالات گوارشی، استفراغ و حساسیت از نوع «اِر هاش» و شایعترین عوارض عمدهی آن نیز عفونت و خونریزی شدید، انسداد جریان خون، سوراخ شدن یا ایجاد شکاف در رحم، عوارض بیهوشی، تشنج، خونروش، جراحتهای گردن رحمی و آسیبهای مربوط به غدد بوده است.
وی گفت: عوارض آنی سقط جنین قابل علاج هستند اما عوارض عمده، غالباً به خطرات تولید مثلی دراز مدت و با ماهیتی جدیتر نیز منجر میشوند. برای مثال، یکی از عواقب ممکن سقط جنین در درازمدت و در ارتباط با عفونتهای ناشی از آن، عقیم شدن است. تحقیقات نشان دادهاند که 3 تا 5 درصد از زنانی که سقط جنین کردهاند، بعلت بیملاحظه بودن عقیم میشوند. خطر عقیم شدن برای زنانی که عفونت ناشی از بیماریهای آمیزشی دارند، به مراتب بیشتر است.
ارتباط مستقیم سقط جنین و سرطان سینه در زنان
مدیرگروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کرمان ارتباط مستقیمی بین سقط جنین و سرطان سینه دانست و گفت: در خصوص ارتباط میان سقط جنین و سرطان سینه نیز شواهدی ذکر شده است بر اساس تحقیقی مشخص میشود که خطر ابتلا به سرطان سینه در میان زنانی که حداقل یکبار سقط داشتهاند، 50 درصد بیش از دیگر زنان است. بنابراین اگر رابطهی مستقیم میان سرطان سینه و سقط جنین مورد تردید باشد، دستکم به عنوان یکی از عوامل مؤثر مورد قبول است.
صافیزاده تصریح کرد: در خصوص ارتباط سقط جنین و مرگ نیز شواهدی وجود دارد که احتمال مرگ زنان پس از سقط جنین، چند برابر بیشتر از احتمال مرگ آنان پس از نوزاد اولشان است.
وی ادامه داد: محققانی که در خصوص واکنشهای بعد از سقط جنین مطالعه کردهاند، تنها بر یک اثر مثبت سقط جنین اشاره کردهاند و آن خلاصی است.
مدیرگروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: اما این احساس خلاصی غالباً با احساسات روانی منفی دیگری نیز همراه است در چنین موقعیتهایی، زنان مثل سربازانی که از صدای انفجار شوکه میشوند، قادر نیستند احساسات خودشان را بیان کنند یا حتی آنها را احساس کنند.
صافیزاده گفت: مطالعاتی که در چند هفته اول پس از سقط جنین انجام شده نشان میدهد که در میان 40 تا 60 درصد زنان مورد سؤال، واکنشهایی منفی گزارش شده است 55 درصد از آنها در هشت هفته پس از سقط جنین، احساس گناه کردهاند، 44 درصد اختلالات عصبی شکایت کردهاند، 36 درصد اختلالات مرتبط با خواب رنج بردهاند، 31 درصد در تصمیمگیری دچار مشکل شدهاند، طوریکه 11 درصد به رواندرمانی تجویز شدهاند.
وی ادامه داد: برحسب پژوهشی که از مشاورههای پس از سقط جنین انجام شده، صدگونه واکنشهای عمدهی منفی گزارش شده است که شایعترین این واکنشها افسردگی، عدم اعتماد به نفس، رفتار مخرب خود، اختلالات خواب، از دست رفتن حافظه، اختلالات جنسی، مسائل مزمن در ارتباط با روابط اجتماعی، اضطراب، گناه و پشیمانی، اندوه، تمایل فزآینده به خشونت، گریه و زاری مزمن، مشکل عدم تمرکز، عدم علاقه به افراد و فعالیتهای جذاب پیشین و ایجاد مشکل در ارتباط با بچههای بعدی بوده است.
روآوری زنان پس از سقط جنین به الکل و خودکشی
مدیرگروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کرمان سوءاستعمال مواد مخدر و الکل را از دیگر پیامدهای سقط جنین دانست و گفت: تحقیقات نشان میدهد که احتمال استفاده از مواد مخدر و الکل، بعنوان ابزاری برای بیاثر کردن احساسات منفی پس از سقط در زنانی که چنین عملی کردهاند، بیشتر از دیگر زنان است.
صافیزاده یادآور شد: احتمال خودکشی یا تفکر در خصوص آن در میان زنانی که سقط جنین کردهاند، بیشتر است.
وی اظهار کرد: تقریباً 50 درصد سقطها، سقطهای مجدد هستند. زنان سقط کرده اغلب برای جایگزین کردن سقط به حاملگی مجدد رو میآورند اما خود را با همان فشارهایی اجتماعی و روانی مواجه میبینند که در سقط اول با آنها مواجه بودهاند.
مدیرگروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی کرمان خاطرنشان کرد: بنابراین در سایهی شواهد تجربی اثبات میشود که سقط جنین نه تنها به توانبخشی زنان منجر نمیشود و زنان را غنیتر، شادتر و موفقتر نمیگرداند بلکه به طور عمده در جهت عکس اهداف متقابل عمل میکند.
گزارش از «نجمه بهرامنژاد»، خبرنگار ایسنای منطقه کویر
انتهای پیام