محققان آمریکایی دریافتهاند، اسفناج از توانایی تبدیل نور خورشید به یک سوخت پاک و دوستدار محیط زیست برخوردار است.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فیزیکدانان دانشگاه پوردو از اسفناج برای بررسی پروتئینهای دخیل در فتوسنتز – فرآیند تبدیل نور خورشید به کربوهیدرات توسط گیاهان – استفاده کردند.
اسفناج بمدت دو روز در یک اتاق مخصوص که در آن سبزی از سرما و نور محافظت میشد، قرار گرفت؛ سپس در یک فرآیند پیچیده، مجموعه پروتئینی به نام فوتوسیستم II از اسفناج استخراج شد.
این مجموعه پروتئین بوسیله لیزر برانگیخته و تغییرات در تنظیمات الکترون مولکولهای آنها ثبت شد.
این پروتئینها برای داشتن عملکرد به نور نیاز دارند و لیزر مانند نور خورشید برای انجام فعالیت آنها عمل میکند؛ با آغاز فعالیت پروتئینها، محققان از روشهای پیشرفتهای مانند رزونانس پارامغناطیسی الکترون و طیفسنجی اشعه ایکس برای بررسی تغییر ساختار الکترونی مولکولها در طول زمان استفاده کردند.
این پروتئینها بخشی از کارآمدترین سیستمی هستند که تاکنون ساخته شده است و قادر به تبدیل انرژی خورشید به انرژی شیمیایی با بازده بینظیر 60 درصدی هستند.
درک عملکرد این سیستم به محققان برای تحقیقات انرژی جایگزین با هدف تولید فتوسنتز مصنوعی کمک خواهد کرد؛ فتوسنتز مصنوعی میتواند برای تبدیل نور خورشید به انرژیهای تجدیدپذیر و سازگار با محیط زیست مبتنی بر هیدروژن مورد استفاده قرار گیرد.
انتهای پیام