وزیر اقتصاد در روزهای همزمان با ثبت نام یارانه نقدی از شناسایی حداقل 10 میلیون ثروتمند سخن گفت، این اظهارات باید پاسخگوی این باشد که چرا با هدفمندی که از حالا 7000 میلیارد تومان درآمد تحقق نیافته دارد، اقدامی برای حذف این 10 میلیون یارانه بگیر نمیشود؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اگرچه دولت معتقد بود که پرداخت یارانه نقدی را ساماندهی خواهد کرد و روند اجرایی فاز اول را ادامه نمیدهد اما با وجود تشکیل کمیته های شناسایی دهکهای درآمدی، چگونگی شناسایی دهکهای پردرآمد و یا حتی کم درآمد مهمترین چالشی بود که به آن اجازه نداد تا قبل از اجرای مرحله دوم، پرداخت نقدی را تنها به گروههای هدف محدود کرده و درآمد ناشی از آن را در بخش های دیگر هزینه کند، همانطوری که کارشناسان اقتصادی هم بارها عنوان کردند، به دلایل مختلف بالاخص کامل نبودن بانکهای اطلاعاتی آن هم در شرایطی که دولت مدعی عدم ورود به حسابهای بانکی مردم بود شناسایی و تفکیک دقیق نیازمند و غیر نیازمند ممکن نبود.بنابراین بر مبنای اعتماد به مردم برای ثبت نام نیازمندان واقعی و انصراف افراد غیر نیازمند ثبت نام مجدد از یارانه بگیران آغاز شد.
ثبت نام برای دریافت یارانه اختیاری است
این در حالی است که در روزهای میانی دوره 10 روزه ثبت نام، معاون برنامه ریزی رییس جمهور از انصراف میلیون ها نفر از دریافت یارانه خبر داد و ضمن تقدیر از این گروهها عنوان کرد که مردم مختارند که از دریافت یارانه نقدی انصراف داده و منابع آن را در اختیار دولت قرار دهند تا به آنها خدمات ارائه کند و یا این که در صورت نیاز نسبت به دریافت آن اقدام کنند.
اگر پردرآمدها ثبت نام کنند حذف می شوند
اما یک روز پس از این اعلام نوبخت بود که طیب نیا در صحن علنی مجلس با اعلام اینکه تا امروز(روز هفتم ثبت نام دریافت یارانه) تعداد قابل ملاحظه ای در سامانه رفاهی ثبت نام نکردهاند از اینکه دولت توانسته با اتکا به سامانه های پایدار حدود 10 میلیون ثروتمندی که نیازی به دریافت یارانه ندارند را شناسایی کند خبر داد.
وی حتی تاکید هم کرد که اگر این 10 میلیون در سامانه رفاهی برای دریافت یارانه نقدی ثبتنام کنند، دولت نسبت به حذف آن ها اقدام می کند.
احتمال شناسایی 10 میلیون نفز تایید شد
این در حالی است که در روزهای بعد نوبخت در واکنش به این اظهار نظر وزیر اقتصاد باز هم با تاکید براینکه اجباری در انصراف از دریافت یارانه نیست عنوان کرد که نمیدانم ملاک عنوان این 10 میلیون نفر چگونه بوده است، اما میدانیم که حتما براساس اطلاعات دقیقی بیان کردهاند.
وی این را هم گفت که شناسایی ثروتمندان کار سخت و پیچیدهای نیست، چرا که ما بیش از 20 بانک اطلاعاتی دقیق در کشور داریم که از انطباق و همپوشانی اطلاعات آنها میتوان این 10 میلیون ثروتمند را که تخمین میزنیم در کشور وجود دارند، شناسایی کنیم.
اما نوبخت با بیان اینکه ما هرگز قصد اینکه بخواهیم با مردم برای انصراف از دریافت یارانه قهرآمیز عمل کنیم را نداریم یادآور شد که ما خود از آنها دعوت کردیم انصراف دهند و هیچگونه فشاری بر آنها وارد نخواهیم کرد،اما اگر افراد ثبتنام کننده اطلاعات دقیق و درستی اعلام نکنند قانون دست دولت را باز گذاشته تا آنها را شناسایی کرده و براساس قانون برخورد کند.
حذف بیش از 15 میلیون یارانهبگیر کسری 7000 هزار میلیاردی را جبران می کند
با این وجود در نهایت با انصراف تنها دو میلیون و 400 هزار نفر از دریافت یارانه نقدی، در حالی فقط حدود 1200 میلیارد تومان در کل سال صرفه جویی میشود که اعلام گزارش سه ماهه ابتدایی سال جاری نشان داد که شیب افزایش قیمت حامل های انرژی در حدی است که در انتهای سال در حالت خوشبینانه حدود 40 هزار و 800 میلیارد تومان محقق خواهد شد و این یعنی 7200 میلیارد تومان کمتر از پیش بینی ابتدایی.
در این حالت سهم 10 هزار میلیارد تومانی بخش تولید که بعد از مشخص شدن آمار انصراف دهندگان به 5400 میلیارد تومان کاهش یافته بود باز هم کمتر شده و طبق گزارش مجلس به 4100 میلیارد تومان رسید که البته شواهد نشان میدهد پرداخت 10 هزار و 400 میلیارد تومان یارانه در سه ماه ابتدایی سال به بخش تولید آن هم در حالی که 6200 میلیارد تومان از محل اصلاح قیمت حامل های انرژی بدست آمده مانند دوره قبل محقق نشده است یا حداقل اینکه هیچ مرجعی از پرداخت این سهم سخن نگفته است.
اما با توجه به اینکه دولت 11 هزار و 300 میلیارد تومان هم حق برداشت از خزانه عمومی را داراست اما از این رقم تاکنون4200 میلیارد تومان برای جبران کسری یارانه پرداختی در سه ماهه ابتدایی سال هزینه شده و باید با کسب درآمد از اصلاح قیمتها جایگزین شود و از سویی دیگر سهم حدود 4800 میلیاردی درمان، 2000 میلیاردی بیمه بیکاری و سایر هزینه های تعیین شده در قانون نیز باید پرداخت شود.
بر این اساس به نظر می رسد که از محل اصلاح قیمت ها هیچ رقمی به تولید و یا سایر بخش ها نخواهد رسید و در بهترین حالت منابع پرداخت یارانه نقدی تامین می شود. این درحالی است که در شرایطی که قرار بود دولت بنابر قانون بودجه یارانه نقدی را با تعیین سقف درآمدی تنها به متقاضیان نیازمند اختصاص داده و مجلس هم پایان خرداد ماه را برای این مهم تعیین کرده بود هنوز برنامه مشخصی از سوی دولتی ها در مورد غربالگری یارانه بگیران اعلام نشده و تنها به اینکه راستی آزمایی آغاز شده آن هم درحالی که فعلا تمامی متقاضیان یارانه می گیرند و کسی حذف نشده اکتفا شده است.
اما از کارشناسان گرفته تا نمایندگان مجلس، این اعتقاد وجود دارد که روند فعلی نه تنها بر خلاف انتقادات قبلی دولت، ادامه رویکرد دولت گذشته است بلکه وقتی با گذشت سه ماه که ممکن است تا سه ماه دیگر هم ادامه داشته و همه یارانه می گیرند و منابع کافی تامین نمی شود، دولت باید هر چه زودتر در این مورد اقدام کرده و حداقل همان 10 میلیون نفری را که خود از شناسایی آنان خبر داده را از جمع یارانه بگیران کم کرده و درآمد بدست آمده از این محل را به سایر بخش ها اختصاص دهند چراکه یارانه این تعداد تا پایان سال رقمی حدود 4000 میلیارد تومان یعنی در حد میزان در نظر گرفته شده برای تولید را تامین می کند.
با این حال اظهارات وزیر و معاون رییس جمهور نشان نمیدهد که دولت از شناسایی و غربالگری نیازمندان عاجز است چرا که اگر این گونه بود حرفی از این مورد به میان آورده نمیشد.
این در حالی است که با توجه به اینکه ظرفیت کسب درآمد از محل اصلاح قیمت حاملهای انرژی بیشتر از 41 هزار میلیارد تومان نیست اگر قرار باشد 7000 میلیارد تومان دیگر هم به بخش هایی مثل تولید که سالهاست از حمایت محروم مانده اختصاص یابد، برای 9 ماه باقیمانده تا پایان سال حداقل باید یارانه بیش از 15 میلیون نفرقطع شود. رقمی که حتی بیش از میزان شناسایی شده از سوی وزیر است.
گزارش از خبرنگار ایسنا: زهرا شکری
انتهای پیام