آمریکا با نگرانی شدید به نابسمانی امنیتی اخیر لیبی مینگرد چرا که براندازی دولت مرکزی و افزایش قدرت گروههای تروریستی وابسته به القاعده، امنیت کشورهای دیگر از جمله آمریکا را تهدید میکند، اما واشنگتن در این زمینه دست به اقدامات زیادی نزده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از سایت شبکه العربیه، اندیشکده شورای آتلانتیک در گزارشی اعلام کرد: چندین گروه لیبیایی با دولت مرکزی مخالف هستند و مساله بدتر از آن هم این است که دستگاههای امنیتی در لیبی فلج بوده و مسئولانی کنترل این دستگاه را بر عهده دارند که وابسته به گروههای تندرو هستند.
در این گزارش آمده است: گروه انصار الشریعه صدها نیرو در القاعده دارد و از چند ماه قبل فعالیتهای اجتماعی خود را گسترش داده و بدین ترتیب اعضا و حامیان آن به چند هزار تن در بنغازی، درنه، اجدابیه، و در آخر در طرابلس رسیده است.
انصار الشریعه همچنین اردوگاه آموزشی در بنغازی دارد و احمد ابوختاله، یکی از رهبران انصار الشریعه با کشته شدن سفیر آمریکا در لیبی و حمله به کنسولگری این کشور ارتباط دارد.
وی همچنین یکی از عاملان کشته شدن عبدالفتاح یونس، وزیر دفاع اسبق لیبی در جریان انقلاب این کشور بوده است، اما مسئول انصار الشریعه در درنه راننده اسامه بن لادن، رهبر پیشین القاعده بوده که در افغانستان بازداشت و در گوانتانامو در حبس به سر برده است که این امر احتمال وجود رابطه مستحکم میان القاعده و انصار الشریعه را قوت میبخشد.
براساس برآوردهای آمریکا، گروه بینالمللی القاعده از اوضاع لیبی استفاده کرده تا بر یک منطقه جغرافیایی حکمرانی کند و این اقدام همانند کاری است که داعش در سوریه کرده است.
گروه بینالمللی القاعده همچنین صدها جوان در لیبی را آموزش داده تا آنها را به اعضای القاعده در سوریه ملحق کند.
آمریکاییها بر این باورند که تعداد اعضای القاعده در لیبی به 200 تن میرسد. القاعده در لیبی همچنین دو اردوگاه آموزشی در شرق و مرکز کشور دارد.
علاوه بر آشوب در شمال لیبی ناآرامیهایی نیز در جنوب این کشور وجود دارد چرا که قبایل طوارق همپیمان نظام معمر قذافی دیکتاتور سابق لیبی در آنجا مستقر هستند و با استفاده از مقادیر بسیاری سلاح و مهمات مناطق تحت کنترل خود در لیبی و مالی را حفظ کردهاند.
همچنین در جنوب لیبی دهها تن از افرادی که از سودان، چاد و کشورهای دیگر فرار کردهاند فعالیت دارند و چندین اردوگاه آموزش القاعده وجود دارد.
کریم مزران از مرکز خاورمیانه حریری در اندیشکده شورای آتلانیک در خصوص مقابله با این مشکلات میگوید: لیبی در لحظه تاریخی به سر میبرد و خشونتها و فلج سیاسی و ضعف اقتصاد در این کشور حکایت از آن دارد که تا زمانی که دولت از حمایت بازیگران سیاسی و شبه نظامیان دست برندارد اوضاع بهتر نخواهد شد.
مزران در هنگام انتخاب احمد معیتیق به عنوان نخست وزیر لیبی اظهار کرده بود تا زمانی که وی از حمایت جامعه بینالملل برخوردار نبوده باشد در فعالیت خود کارآمد نخواهد بود. به نظر میرسد که این پیشبینیها بجاست.
یک متخصص در امور مبارزه با تروریسم که زمان طولانی را در وزارت دفاع آمریکا فعالیت کرده است در مصاحبه با شبکه العربیه میگوید: سیاست مبارزه با تروریسم آمریکا در منطقه شمال آفریقا به صورت کلی ضعیف است و ما شاهد استفاده از پهپادها نیستیم و هیچ نیتی برای مداخله وجود ندارد.
وی تصریح کرد: این سیاست مبتنی بر همکاری با دولتهای محلی جهت مبارزه با تروریسم است و این مشکل در لیبی به دلیل عدم حضور دولت مرکزی یک مشکل واقعی به شمار میآید.
واشنگتن همچنین از مشکل مداخله سابق خود در لیبی رنج میبرد در همین راستا یک مسئول سابق در وزارت دفاع آمریکا فاش کرد که زمانی که انقلاب علیه معمر قذافی و نظام وی آغاز شد آمریکاییها ارسال سلاح به دست انقلابیهای لیبی در شرق این کشور را تسهیل بخشیدند اما آمریکاییها در حال حاضر درخصوص نحوه استفاده از این سلاحها تردید دارند و چه بسا برخی از این سلاحها به دست گروههای تندرو همانند انصار الشریعه افتاده و از این سلاحها در کشته شدن سفیر آمریکا در لیبی استفاده شده باشد و برخی دیگر از این سلاحها از طریق القاعده به دست داعش و جبهه النصره و گروههای تندرو در سوریه و عراق رسیده باشد و این امر به تردیدهای آمریکا دامن میزند.
انتهای پیام