رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از تشکیل گروه کارشناسی و حقوقی «استرداد اشیای تاریخی ایران» خبر داد.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مسعود سلطانیفر توضیح داد: این کارگروه تا یکی - دو هفته آینده تشکیل جلسه خواهد داد تا برای بازگرداندن اشیای تاریخی ایران که در چند دههی گذشته بهصورت غیرقانونی از کشور خارج شدهاند و در اماکن تاریخی و موزههای کشورهای دیگر نگهداری میشوند، اقدام کند.
او اظهار کرد: از هموطنان ایرانی مقیم خارج از کشور میخواهیم هر اطلاعاتی را که دربارهی اشیای تاریخی و گرانبهایی که بهصورت غیرقانونی و قاچاق از کشور خارج شدهاند، دارند، در اختیار ما قرار دهند تا توسط این گروه، طرح دعوی کنیم و گنجینههای نفیس را به کشور برگردانیم. این ابلاغ از طریق پورتال سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسما اعلام میشود.
وی تأکید کرد: اگرچه این اقدام زمانبر است، ولی کار را باید از جایی شروع کنیم.
سلطانیفر که در نشستی خبری با هدف ارائهی گزارش ستاد هماهنگی خدمات سفر سخن میگفت، به رأیی که دربارهی الواح هخامنشی بهتازگی داده شده است، اشاره و اظهار کرد: این الواح براساس توافقنامهای در سال 1316 هجری شمسی در اختیار مرکز شرقشناسی دانشگاه شیکاگو برای مطالعه قرار گرفتند و براساس اسناد موجود شامل حدود 20هزار قطعه لوح بودند. البته برخی از این اسناد در جریان انتقال معاونت میراث فرهنگی به شیراز، از بین رفتهاند.
وی یادآوری کرد: در سال 1327 هجری شمسی، 179 لوح به کشور برگردانده شدند، در سال 1350 نیز تعداد محدود دیگری را تحویل دادند و در سال 1383 نیز حدود 300 لوح دیگر به ایران پس داده شد که اکنون در موزهی ملی ایران نگهداری میشوند؛ اما تعداد قابل توجهی از آن الواح و قطعههای تاریخی در آمریکا ماندهاند و آنها بهدنبال وقوع یک حادثهی تروریستی، با حکم دادگاه، مانع بازگشت الواح به کشور شدند؛ اما هشتم فروردینماه امسال در دادگاه تجدید نظر رأی دادگاه اول شکسته و دوباره الواح به مرکز شرقشناسی دانشگاه شیکاگو تحویل داده شد.
سلطانیفر ادامه داد: اگر شاکی در محکمهی بعدی، تقاضای تجدید نظر کند، تیم حقوقی ما میگوید که مستندات ما آنقدر قوی است که دادگاه به نفع ما رأی خواهد داد و حتما پس از آن، پیگیری میکنیم تا این الواح به کشور برگردانده شوند.
معاون رییسجمهور همچنین از هیأت امنایی شدن مدیریت اماکن تاریخی و ثبت جهانی خبر داد و گفت: با تعیین هیأت امنایی شامل صاحبنظران و شخصیتهای علمی هر منطقه در ششماه آینده، نحوهی مدیریت اماکن تاریخی و ثبت جهانی، هیأت امنایی میشود.
او در ادامهی سخنانش، از تشکیل اتاق فکری با حضور صاحبنظران و خبرگان حوزههای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تا یکماه آینده خبر داد.
سلطانیفر همچنین دربارهی تشکیل کمیتهی پیگیری خسارات که در دورهی ریاست محمدعلی نجفی در سازمان میراث فرهنگی خبر آن اعلام شد، توضیح داد: این کمیته با حضور معاونان و جمعی از کارشناسان، فعال و در حال بررسی مسائل است. ارزیابی این خسارات کار خیلی سنگینی است و هر زمان به نتیجه رسیدیم، اعلام میکنیم.
انتهای پیام