درخواستی برای نجات خانه تاریخی «علیزاده»

دیوان عدالت اداری در حکمش تجدید نظر کند

پنج مکعب به‌شکل بسیار ماهرانه‌ای روی یکدیگر قرار گرفته و خانه‌ی تاریخی «علیزاده» را شکل داده‌اند؛ معماری این بنا به‌گونه‌ای است که از ورودی خانه فقط دو مکعب دیده می‌شود.

پنج مکعب به‌شکل بسیار ماهرانه‌ای روی یکدیگر قرار گرفته و خانه‌ی تاریخی «علیزاده» را شکل داده‌اند؛ معماری این بنا به‌گونه‌ای است که از ورودی خانه فقط دو مکعب دیده می‌شود.

به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سایه‌ی برج‌های در اطراف خانه‌ی تاریخی «علیزاده» که در دوره‌ی پهلوی دوم ساخته شده‌اند، روی این خانه‌ی مکعبی افتاده است؛ اما همین برج‌ها که چشم دیدن بنایی زیباتر از خود را ندارند، می‌خواهند این خانه نابود شود.

حدود 9 سال پیش، خانه‌ی تاریخی علیزاده در فهرست آثار ملی به ثبت رسید؛ ولی همسایه‌های دیوار به دیوار این خانه‌ی زیبا و تاریخی چهار سال پیش به دیوان عدالت اداری شکایت کردند، چراکه ضوابط ثبت اثر در فهرست ملی اجازه‌ی بلندمرتبه‌سازی را به همسایه‌ها نمی‌داد، در حالی که آن‌ها می‌خواستند آسمان‌خراش‌های دیگری را در تهران بسازند. پس از شکایت همسایه‌ها، دیوان عدالت اداری نیز خانه‌ی علیزاده را از فهرست آثار ملی خارج کرد. اتفاقی که در سال‌های اخیر برای حدود 40 خانه‌ی تاریخی دیگر در کل کشور نیز افتاده است.

ساخت برج در حریم خانه علیزاده

مالک کنونی خانه‌ی علیزاده که برای سامان‌دهی و حفاظت این خانه‌ی تاریخی تا کنون حدود دو میلیارد تومان در آن هزینه کرده است، در این‌باره اظهار کرد: در سال 1384 و مدتی پس از آن‌که خانه‌ی علیزاده را از مالک قبلی خریدم، نامه‌ای را دریافت کردم که در آن، ثبت ملی خانه ابلاغ شده بود. آن زمان، نخست نسبت به این امر به اداره کل میراث فرهنگی استان تهران اعتراض کردم، اما آن‌ها اعلام کردند که چون نوع معماری این خانه منحصربه‌فرد است، این بنا حتما باید ثبت شود و برای همیشه باقی بماند.

منوچهر عزیزی با اشاره به این‌که پیش از ابلاغ ثبت ملی شدن خانه، تصمیم داشتم آن را تخریب و بازسازی کنم، ادامه داد:‌ پس از مخالفت‌ها تصمیم گرفتیم که این خانه را حفظ کنیم. به همین دلیل، از اداره‌ی میراث فرهنگی تهران خواستیم تا نخست برای بنا، حریم تعیین کند؛ اما آن‌ها اعلام کردند که این کار را خود مالک باید انجام دهیم. پس از مدتی تصمیم گرفتیم که با مرمت و بازسازی، کاربری بنا را تغییر دهیم. بنابراین از اداره‌ی میراث فرهنگی درخواست دریافت تسهیلات کردیم، اما آن‌ها گفتند که فقط می‌توانند 20 میلیون تومان اعتبار به‌صورت مشارکتی به ما بدهند.

او با اشاره به حمایت‌های شورای شهر تهران برای حفاظت از این خانه‌ی تاریخی تا کنون، اظهار کرد:‌ در طول این مدت از خرید خانه و تصمیم ما برای حفظ آن تا وضعیت کنونی‌اش، نه اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و نه شهرداری تهران، با وجود درخواست‌هایی که برای کمک از آن‌ها داشتیم، قدمی در این زمینه برنداشتند و فقط شورای شهر تهران تا کنون از حفظ این خانه‌ی تاریخی حمایت کرده است.

خانه تاریخی علیزاده

وی با بیان این‌که در مرحله‌ی نخست در سال 1388 قصد داشتم این خانه را به رستوران سنتی اقوام و ملل تبدیل کنم، گفت: پس از مدتی احساس کردیم که در شأن این خانه نیست که آن را به رستوران تبدیل کنیم. بنابراین تصمیم گرفتیم آن را به موزه - گالری تبدیل کنیم و تا کنون برای ایجاد این تغییر کاربری دو میلیارد تومان هزینه کرده‌ایم.

عزیزی اظهار کرد: مهرماه امسال، ناگهان متوجه شدیم که یکی از همسایه‌های خانه‌ی تاریخی علیزاده، برای گودبرداری و ساخت مجتمعی با ارتفاع بیشتر از 5 / 7 متر که این خانه‌ی تاریخی دارد، به دیوان عدالت اداری شکایت و اعلام کرده است که این بنا حریم مصوب ندارد. دیوان عدالت اداری هم در سال 1388 این بنای تاریخی را از فهرست آثار ملی خارج کرد.

مالک این خانه‌ی تاریخی تأکید کرد: اکنون من بسیار علاقه‌مندم که این خانه‌ی تاریخی در فهرست آثار ملی باقی بماند و با ایجاد یک فضای عمومی، امکان استفاده از آن برای همه فراهم باشد؛ اما متأسفانه با شکایت انجام‌شده، اتفاقی کاملا برعکس در حال رخ دادن است.

عزیزی افزود: از دیوان عدالت اداری می‌خواهم تا حکم داده‌شده درباره‌ی خانه‌ی علیزاده را بازگرداند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، رییس کمیته‌ی میراث فرهنگی و بافت‌های فرسوده‌ی تهران - احمد حکیمی‌پور - نیز در این زمینه اظهار کرد: کم‌کاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این زمینه می‌توان به‌وضوح دید، زمانی‌ که مالک این خانه‌ی تاریخی تمایل زیادی به حفظ این بنا دارد، دیوان عدالت اداری با شکایت همسایه‌ها، این بنا را از فهرست آثار ملی را خارج کرد؛ اما متولی اصلی این بنا هیچ دفاعی از حقوق و هویت این بافت تاریخی نکرده است.

او ادامه داد: زمانی که جایی را به‌عنوان یک بافت تاریخی اعلام می‌کنند، سازمان میراث فرهنگی موظف به دفاع از حقوق آن است؛ اما تا کنون برای این بنا و تعداد زیادی از بناهای تاریخی دیگر، این کار انجام نشده است و ما از این وضعیت بسیار متأسف هستیم.

حکیمی‌پور با اشاره به اقدامات اساسی که اکنون شورای شهر تهران در حال انجام آن‌هاست، گفت: به هیچ‌وجه اجازه نمی‌دهیم که این اتفاق تکرار شود. از آقای سلطانی‌فر - رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - به‌عنوان عضو سابق شورای شهر تهران که منتخب مردم تهران بوده و چندماه در شورای شهر فعالیت کرده است، می‌خواهیم که با کمک کردن به شورای شهر و شهرداری تهران، از بناهای تاریخی این شهر کهن حفاظت کند.

او اضافه کرد: بناهای تاریخی تهران، شناسنامه‌ی این شهر تاریخی‌اند و انتظار داریم، دیوان عدالت اداری در حکمی که برای خانه‌ی تاریخی «علیزاده» صادر کرده است، تجدید نظر کند.

انتهای پیام

احمد حکیمی‌پور

  • سه‌شنبه/ ۶ اسفند ۱۳۹۲ / ۱۱:۲۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92120603703
  • خبرنگار : 71191