برخی از اعضای کمیته اجرایی جشنواره شعر فجر شرکت شاعران مستقل در جشنواره را منوط به شرطهایی دانستهاند.
پوریا سوری که نامش به عنوان یکی از اعضای کمیته اجرایی هشتمین دوره جشنواره فجر اعلام شده است، در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: دعوت اولیه از سوی آقای کاکایی (دبیر علمی جشنواره) صورت گرفت تا در خصوص چگونگی مشارکت شاعران جریان مستقل در جشنواره شعر فجر به نوعی همفکری کنیم. من هم با توجه به حفرهها و چالشهای بزرگی که در طول سالها بین شاعران مستقل و شاعران انقلاب ایجاد شده و به این زودیها هم پُرشدنی نیست نظراتم را مطرح کردم و گفتم با این اوصاف نباید انتظار داشت که یکشبه این دیوار بلند بیاعتمادی فروبریزد.
او سپس با اشاره حضورش در اولین جلسه کمیته اجرایی جشنواره شعر فجر ادامه داد: آقای کاکایی از من خواستند که درباره ساخت فیلم جشنواره با موضوع شاعران با ایشان همفکری کنم که من هم قبول کردم و این موضوع با جلسه کمیته اجرایی همزمان شد و باعث شد من هم در آن جلسه نظراتم را راجع به برخی از مشکلات و مصائب شاعران از جمله سانسور و ... بیان کنم. هوشیار انصاریفر نیز پیشنهاد داد جمع در یک بیانیه سانسور را محکوم کند، اما پس از اینکه نام من از سوی آقای کاکایی به عنوان یکی از اعضای کمیته اجرایی جشنواره شعر فجر اعلام شد، من هم با تعدادی از بزرگان جریان شعر مستقل و دیگر دوستان صحبت کردم و قرار شد با احتیاط در این کمیته حضور پیدا کنم تا ببینیم آیا واقعا قرار است اتفاقی در جهت تغییر رویکردها در حوزه شاعران مستقل بیفتد یا اینکه باز هم قرار است مثل گذشته فقط یک شو اجرا شود. بنابراین با همفکری دوستان قبول کردم در جلسات شرکت کنم تا اگر بتوانم یکسری از مشکلات جریان شعر مستقل را بیان کنم و ببینم آیا ارشاد واقعا قصد حل مشکلات را دارد یا نه. بنابراین پس از مشورتها نهایتا به این نتیجه رسیدیم که اگر قرار است در فضای ایجادشده که از آن با عنوان تغییر فضا نام میبرند تعاملی صورت بگیرد این اتفاق با دور نشستن و غرغر کردن به سرانجام نمیرسد.
این شاعر سپس اظهار کرد: حرف ما هم فقط برگزاری جشنواره شعر فجر نیست، چون ما در این حوزه مشکلات زیادی با عقبه فکری ارشاد داریم؛ عقبهای که سانسور را قانونی میداند و افراد را حذف میکند. جریانی که عملا دوست ندارد جریان شعر مستقل در کشور حضور داشته باشد، بنابراین من با این فرضها و با مشورت دوستان و برخی از بزرگان جریان شعر که موافق حضورم در این جلسات بودند در این کمیته شرکت کردم.
سوری گفت: در طول برگزاری این جلسه که روز یکشنبه 27 بهمن برگزار شد، نهایتا به سه مبحث یا سه شرط رسیدیم تا با انجام آنها بتوان جریان شعر مستقل را نسبت به وعدههای دادهشده خوشبین کرد. اگر این سه شرط مورد قبول واقع شود زمینه تعامل و گفتوگو باز میشود، وگرنه همکاریها قطع خواهد شد.
این روزنامهنگار اولین شرط را برگزاری نشست شاعران مستقل با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگی ارشاد عنوان کرد و گفت: در جلسهای که آقای روحانی با هنرمندان داشت تنها بزرگ ما محمود دولتآبادی دعوت شده بود و بیتوجهی به دیگر شاعران و نویسندگان مستقل نشانه خوبی نبود، بنابراین ما این موضوع را مطرح کردیم که اگر ارشاد به عنوان یک نهاد حقوقی عزمش را برای تغییر فضا جزم کرده است باید به صورت مستقل و رسمی از شاعران و نویسندگان مستقل دعوت کند و وزیر و معاون فرهنگی ارشاد از آنچه در طول سالهای اخیر به این شاعران و نویسندگان رفته است اعلام برائت کنند. همچنین نویسندگان و شاعران بتوانند مشکلات و مصائب این سالها را مطرح کنند و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تضمین اجرایی بدهد که وقایع گذشته تکرار نخواهد شد.
سوری شرط دوم را بحث محکومیت سانسور اعلام کرد و گفت: در این زمینه بحث ما این بود که جمع یک بیانیه در جهت محکوم کردن سانسور منتشر کند تا به این واسطه این خوشبینی به شاعران منتقل شود که قرار نیست جشنواره شعر فجر امسال از دورههای قبل تبعیت کند. در این زمینه نهایتا پیشنهاد دیگری مبنی بر تشکیل دفتری برای پیگیری کتابهای توقیفشده مطرح شد تا به این طریق در آنجا کتابهای شعری که توقیف شده یا آسیب دیدهاند و افرادی که ممنوعالقلم شدهاند در جایی ثبت شوند و نماینده جشنواره شعر فجر، آقای کاکایی، این تعامل و هماهنگی را به وجود آورد تا مشکلات حل شود و نهایتا شاهد این نباشیم که مثلا 2000 صفحه نوشته آقای مجابی در ارشاد بلاتکلیف بماند.
او درباره شرط سوم نیز گفت: اگر دو شرط اول اجرایی شد و جریان شعر مستقل با خوشبینی به جشنواره نگاه کرد در درجه اول هیأت اجرایی و داوران جشنواره به صورت 50-50 از دو جریان شعری کشور یعنی جریان شعر مستقل و جریان شعر انقلاب و دولتی انتخاب شوند و بیشتر به ماهیت شعر نگاه شود نه نگاه ایدئولوژیک.
او همچنین گفت: از دیگر توافقات ما برای حضور جریان شعری مستقل در جشنواره شعر فجر بزرگداشت چند شاعر زنده و درگذشته است که ما پیشنهاد دادیم در طول ایام برگزاری شبی در جهت بزرگداشت سیمین بهبهانی به این بانوی شعر اختصاص یابد که تقریبا همه اعضای حاضر در کمیته اجرایی با آن موافقت کردند یا حداقل مخالفتی با آن نشد. همچنین بحث برگزاری بزرگداشت برای محمد مختاری مطرح شد، چون فکر کردیم او شاعری است که در زمان قدرت داشتن یک جریان فکری در کشور کشته شده است و حتا وزارت اطلاعات هم این موضوع را پذیرفت، بنابراین میخواهیم با بزرگداشت او بگوییم که دیگر نباید از اینگونه اتفاقها بیافتد، بلکه باید نام چنین فردی با افتخار برده شود، چرا که تنها کاری که او کرده بود گفتن شعرهایی بود که مجوز انتشار نگرفتند.
او در ادامه افزود: در جلسه این موضوع مطرح شد که شاید جریان تندرو این شرطها را برنتابد، بنابراین پیشنهاد داده شد که در جشنواره شعر فجر بزرگداشت احمد شاملو برگزار شود که در این زمینه هم توافقاتی صورت گرفت.
سوری درباره میزان اجرایی شدن این تصمیمها و توافقها نیز گفت: اصلا نفس حضور ما این است که این تصمیمها اجرایی شوند. حضور ما هم در این جلسات تنها به منظور ایجاد تعامل و برداشتن مصائب و مشکلات جریان مسقل شعر بوده است، که امیدوار هم هستم دوستان همکاری کنند. موضوعاتی هم که مطرح شده حداقل خواستههای ماست، چون بالأخره اگر بناست تحولی در جامعهای که شاعرانش سانسور شدهاند، از مملکت کوچ کردهاند و زندگیشان به مخاطره افتاده است، صورت گیرد باید کارهای اساسی انجام شود. ما هم در این جشنواره به دنبال شو نیستیم، بلکه میخواهیم کاری در جهت حل مشکلات این جمع انجام دهیم.
انتهای پیام