وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نظرش را درباره آموزش زبانهای بومی در مدرسهها اعلام کرد.
علی جنتی در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در پاسخ به این سؤال که درباره آموزش زبانهای بومی در مدرسهها چه نظری دارد، گفت: آنچه قانون اساسی گفته است. ظاهرا این موضوع در اصل پانزدهم قانون اساسی درج شده است. طبیعتا ما بایستی در حدی که قانون اساسی گفته از این کار حمایت و پشتیبانی کنیم.
به گزارش ایسنا، در آستانه انتخابات ریاستجمهوری امسال، حسن روحانی درباره لزوم اجرای چند اصل مسکوتمانده قانون اساسی اظهاراتی داشت. یکی از این اصول، اصل پانزدهم قانون اساسی بود. در اصل پانزدهمِ قانون اساسی به موضوع زبان پرداخته شده است:
«اصل پانزدهم
زبان و خطِ رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.»
چندی پیش، علی یونسی، دستیار ویژه رییسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی، از پیگیری رسیدگی به تدریس زبان اقوام سخن گفت. همچنین علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش، در نشست شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی که هفتم بهمنماه تشکیل شد، عنوان کرد: «مطابق اصل 15 قانون اساسی، آموزش ادبیات بومی و قومی میبایست صورت پذیرد و آقای رییسجمهوری هم در نطقهای انتخاباتیشان این قول را دادهاند. برای این منظور ما کارگروهی را تشکیل دادهایم تا به این بحث رسیدگی کند و در کنار آن اتاق فکری نیز فعال شده و عدهای به آن دعوت شدهاند تا بر روی آن بهصورت تلفیقی کار کنند.»
این روزها اما موضوع آموزش زبانهای بومی بحثبرانگیز شده است. عدهای معتقدند آموزش زبانهای محلی در مناطق مختلف کشور به وحدت ملی آسیب میزند و دستهای دیگر معتقدند با این کار اتحاد و همدلی بین اقوام ایرانی بیشتر خواهد شد. مخالفان اجرای اصل پانزدهم همچنین نگران آسیب دیدن زبان فارسی بر اثر آموزش زبانهای بومیاند. آنها میگویند با این کار جایگاه زبان فارسی تضعیف میشود. این در حالی است که عده دیگری از صاحبنظران معتقدند آموزش زبانهای بومی میتواند منجر به تقویت زبان فارسی شود.
انتهای پیام