فرزانه طاهری معتقد است صحبتهای رییسجمهور در دیدار با هنرمندان تجویزی بوده و نگاه تجویزی به هنر و ادبیات سالها به ما ضربه زده است.
این مترجم در گفتوگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره صحبتهای اخیر رییسجمهور در دیدار با هنرمندان اظهار کرد: یاد گرفتهام تا نتایج عملی حرفها را نبینم، نظر ندهم. به نظرم آن صحبتها کلی و در بعضی جاها تجویزی بود و این تجویزی بودن چیزی است که ما سالهاست از آن ضربه میخوریم. من نگاه تجویزی به هنر و ادبیات را قبول ندارم.
او با اشاره به توصیه رییسجمهور به تولید آثار امیدبخش و متوقف کردن تولید آثار یأسآور گفت: شما با اعمالتان مردم را امیدوار کنید و امید مردم را محقق کنید، اما اینکه هنرمند دلش میخواهد چه بنویسد، موضوعی دیگر است. این تجویزها بیمعنی است. در کشورهایی که از نظر رفاه، سطح سواد و شاخصهای دیگر وضعیتی بسیار بهتر از ما دارند، آثاری درباره وضعیت بشر خلق میشود.
طاهری سپس گفت: باید دید عملکرد کسانی که مسؤولیت را بر عهده دارند، چطور است. فعلا در حوزه کتاب اوضاع کمی تکان خورده، اما باید دید ذهن نویسندهها آنقدر آسودهتر میشود که از ابتدا اخته نشود یا خیر. این موضوعی است که باید کمکم از درون رخت ببندد، اما در مورد شرایط بیرون من یاد گرفتهام اگر کمتر امیدوار باشم، کمتر آسیب میبینم. امیدوار میشویم، اما هیجانزده نمیشویم.
او همچنین اضافه کرد: هنرمند باید جامعه را به خواستن چیزهای بالاتر بکشاند؛ همانطور که قوانین باید جلوتر از جامعه باشند، هنرمند هم باید جلوتر باشد و جامعه را به دنبال خود بکشاند. هنرمند قرار نیست خوراکی را که مردم میخواهند، به آنها بدهد. این کار را تلویزیون میکند و خوراکی از نوع فستفودی به مردم میدهد که اگرچه سالم نیست، اما خوردنش راحتتر است و هیچ تغییری هم در مردم ایجاد نمیکند.
انتهای پیام