عسل جایگاه خود را در سبد غذایی مردم پیدا نکرده است و این به علت عدم فرهنگسازی مناسب نسبت به مصرف عسل است.
طبیعی یا مصنوعی بودن عسل بستگی زیادی به تغذیهی زنبور دارد و مصرف موم هیچ تاثیری در اثرگذاری عسل در بدن انسان ندارد چون موم بدون تغییر از بدن دفع میشود. آذربایجانشرقی به لحاظ شمار کندو مقام نخست کشور و بهلحاظ میزان تولید رتبهی دوم را دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی آذربایجانشرقی،«مسعود محمدیان»، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: تولید عسل در آذربایجانشرقی ۱۵ درصد افزایش یافته است.
وی، افزود: ۸۰ درصد عسل تولیدی استان از کندوهای مدرن و ۲۰ درصد از کندوهای بومی است که در این ارتباط نسبت به پارسال شمار کندوهای استان ۲۰درصد رشد داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: میزان کل تولید عسل در سال جاری ۱۳ هزار و ۴۰۳ تن بوده است که از این مقدار ۱۲ هزار و ۲۹۲ تن عسل استحصال شده از کندوهای مدرن و 1111 تن دیگر مربوط به کندوهای بومی بوده است.
محمدیان شمار کل کندوهای زنبورعسل شمارش شده در استان را یک میلیون و ۳۱ هزار و ۶۱۰ عدد کندو برشمرد و افزود: از این تعداد سهم کندوهای مدرن ۸۲۵ هزار و ۹۰۶ و بومی ۲۰۵ هزار و ۷۰۴ کلونی است.
وی با اشاره به علت کیفیت برتر عسل استان یادآور شد: تنوع و فراوانی گل در مراتع استان سبب کیفیت بهتر عسل تولیدی استان نسبت به عسل تولیدی دیگر استانهاست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی افزود: آذربایجانشرقی را بعد از آذربایجانغربی بهعنوان دومین استان توانا در تولید عسل میشناسند.
براساس این گزارش، «غفور عبداللّهی»، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی نیز به ایسنا گفت: ۹۲ درصد تولید عسل استان از کندوهای مدرن و ۸ درصد باقیمانده نیز از کندوهای بومی بهدست آمده است.
وی ادامه داد: شهرستان مراغه با داشتن۱۴۰هزارو ۲۱ عدد کندوی زنبورعسل مدرن و۷۲ هزارو ۱۳۳ عدد کندوی بومی از نظر تعداد کندو و نیز با تولید 3347 تن عسل در میان شهرستانهای استان، مقام اول را دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی یادآور شد: زنبورداران شهرستان مراغه 7.24 درصد عسل استان را تولید میکنند.
عبداللّهی با بیان اینکه شهرستان کلیبر با داشتن ۱۱ کندوی بومی و بناب با ۷۹۶ کندوی مدرن بهترتیب دارای کمترین شمار کندوی بومی و مدرن در استان هستند، ادامه داد: سرانهی کندوی زنبور عسل زنبورداران استان ۸۶ کندوی با جمعیت فعال بوده که بیشترین آن مربوط به شهرستان مراغه با میانگین ۲۶۱ و کمترین آن مربوط به شهرستان ملکان با میانگین ۴۶ کندوی زنبورعسل با جمعیت فعال به ازای هر زنبوردار است.
وی بیشترین میانگین تولید عسل از هر کندوی مدرن را مربوط به شهرستان سراب با 7.33 کیلوگرم و کمترین آن را مربوط به شهرستان میانه با 4.4 کیلوگرم برشمرد و افزود: همچنین بیشترین میانگین تولید عسل از هر کندوی بومی مربوط به شهرستان مراغه با 6.7 کیلوگرم و کمترین آن مربوط به خداآفرین بدون برداشت عسل است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی افزود: بهطور کلی میانگین تولید عسل در کندوهای مدرن 9.14 کیلوگرم و درکندوهای بومی 4.5 کیلوگرم بوده است که نسبت به پارسال در کندوهای مدرن ۴ درصد و در کندوهای بومی ۱۱درصد کاهش نشان داده است.
عبداللّهی با بیان اینکه سرمایهگذاری و اعطای تسهیلات در این بخش مثمرثمر واقع شده و سبب افزایش اشتغالزایی و میزان تولید عسل استان شده است، گفت: چنانچه این روند ادامه داشته باشد میتواند در رشد و شکوفایی این صنعت نقش برجستهای ایفا کند اما بهتر است این سرمایهگذاری از این پس به سمتی سوق داده شود که سبب افزایش کیفی یعنی افزایش در میانگین برداشت عسل از هر کندو شود نه افزایش کمّی آن مد نظر قرار گیرد.
وی با بیان مهمترین مشکل زنبورداری در کشور تصریح کرد: میزان سواد کم زنبوداران را شاید بتوان مهمترین مشکل زنبورداری در استان و کشور دانست.
به گزارش ایسنا، «اکبر اصغر رضایی»، معاون مدیر طیور و زنبورعسل سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی نیز به ایسنا گفت: برای افزایش کیفی زنبورستانها میتوان با اجرا کردن برخی طرحها از آن جمله استفاده از سیستمهای نوین در زنبورداری، استفاده از ملکههای اصلاح شده و پُر تولید، توجه به مدیریت آفات و بیماریهای زنبورعسل و تغذیهی تحریکی زنبورعسل اقدام کرد.
وی ادامه داد: پیشگیری از بروز بیماری در زنبورستان، کاهش مصرف داروهای وارداتی و خروج ارز و در نهایت افزایش تولید و حاصل شدن عسل ارگانیک را در پی دارد.
معاون مدیر طیور و زنبورعسل سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی افزود: افزایش تولید با افزایش اطلاعات و اثرات مصرف از این تولیدات جانبی در میان مصرفکنندگان دور از انتظار نیست.
بهگفتهی رضایی، افزایش تولید عسل با رعایت همهی مسایل مدیریتی در زنبورستان امکانپذیر است.
وی با بازگو کردن راههای افزایش تولید عسل گفت: انتخاب صحیح زمان و محل مناسب برای ییلاق گذرانی در فصل جریان شهد راهکاری تاثیرگذار برای افزایش تولید عسل قلمداد میشود.
معاون مدیر طیور و زنبورعسل سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی افزود: با رعایت همهی شرایط و نحوهی نگهداری و پرورش زنبورعسل، شاهد بروز بیماری در زنبورستان نخواهیم بود.
رضایی با اشاره به مزایای عدم استفاده از داروهای وارداتی در زنبورستان اظهار کرد: کارشناسان سازمان نگاهی جامع به تولیدات جانبی زنبور عسل نظیر گرده، ژل رویال، زهر و بره موم را برای مصارف انسانی به علت داشتن تاثیرات دارویی بیشمار از جمله برنامههای مهم در سال «حماسهی اقتصادی» گنجاندهاند.
وی توان علمی را سلاحی پنهان دانست و گفت: افزایش توان علمی میتواند بهعنوان سلاحی پنهان یاری رسان زنبورداران در «حماسهی اقتصادی» باشد.
بر اساس این گزارش، فعالیت بیشتر در حوزهی تبلیغات عسل و چگونگی تولید عسل سالم در ایجاد جایگاهی مناسب در سبد غذایی مردم و رغبت تولیدکنندگان برای تولید بیشتر موثر است.
گزارش: امیر مسعود طایفه سلطانخانی
انتهای پیام