از مسائلی که فرهنگ اسلامی بر آن تأکید کرده و در قرآن و روایات به عنوان خصلتی ارزنده و نیک برای انسانها بیان شده شکرگزاری و سپاس از بابت نعمتهای الهی است.
به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شکرگزاری به درگاه الهی از مهمترین خصوصیات انسان است. گرچه نعمتها و فضل پروردگار بسیار زیاد است و قابل احصاء نیست، امّا همین معرفت و شناخت که بشر بداند از شکر الهی عاجز است مقدمهای بر رویش این فرهنگ در وجود او خواهد بود.
امام علی(ع) در بیان چرایی شکرگزاری و سپاسگزاری از خداوند فرمودند: "نخستین چیزی که بر شما در قبال خدای سبحان واجب است، سپاسگزاری از نعمتهای او و فراهم آوردن موجبات خشنودی اوست1".
آن حضرت در حدیثی دیگر چنین فرمودند: "شکر، زیور توانگری است و شکیبایی، زیور گرفتاری2".
امام صادق(ع) نیز در باره این که چگونه حق شکر خداوند ادا میشود؟ میفرمایند: "خداوند متعال به موسی علیهالسلام وحی فرمود که: ای موسی! مرا چنان که باید شکر کن. موسی عرض کرد: پروردگار! چگونه تو را چنان که باید شکر گویم حال آن که هر شکری که تو را میگویم خود نعمتی است که تو خود به من ارزانی داشتهای؟ فرمود: ای موسی! وقتی که بدانی توفیق آن شکر را هم من به تو دادهام، حقّ شکر مرا ادا کردهای3".
امام علی(ع) نیز درباره فواید شکر گزاری قلبی فرمودند: "چون خداوند به بندهای نعمتی دهد و بنده در دل شکر آن نعمت را بگزارد، پیش از آن که سپاسگزاری از آن را به زبان آورد مستوجب افزایش آن نعمت گردد4".
منابع روایات:
1- غرر الحکم: 3329 منتخب میزانالحکمة: 300
2- الإرشاد: 1 / 300 منتخب میزانالحکمة: 300
3- قصص الأنبیاء للراوندیّ: 161 / 178 منتخب میزانالحکمة: 302
4- أمالی الطوسیّ: 580 / 1197 منتخب میزانالحکمة: 302
انتهای پیام