همایش نظریه‌های روابط بین‌الملل و سیاست‌خارجی در خاورمیانه

سلیمی:مهمترین رسالت دانشجویان روابط بین‌الملل، تحلیل و فهم مسائل خاورمیانه است

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت: با توجه به تحولات اخیر خاورمیانه ، وجود نظریه‌هایی متفاوت در این زمینه و رابطه تحولات منطقه با امنیت ملی کشور، مهمترین رسالت دانشجویان روابط بین‌الملل در جامعه‌ ما تحلیل و فهم این مسائل است.

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت: با توجه به تحولات اخیر خاورمیانه ، وجود نظریه‌هایی متفاوت در این زمینه و رابطه تحولات منطقه با امنیت ملی کشور، مهمترین رسالت دانشجویان روابط بین‌الملل در جامعه‌ ما تحلیل و فهم این مسائل است.

به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حسین سلیمی که در همایش ملی نظریه‌های روابط بین‌الملل و سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه حضور داشت، خاطر نشان کرد:‌مسائل خاورمیانه باامنیت ملی کشور گره خورده است به همین دلیل تحلیل و فهم آن مهمترین رسالت دانشجویان روابط بین‌الملل در جامعه‌ محسوب می‌شود.

وی افزود: با نگاه به روابط بین‌الملل و نظریه‌های ارائه شده در این زمینه پی می‌بریم که این نظریه‌ها بر فهم ما از پدیده‌های خاورمیانه تاثیر می‌گذارد. در همین راستا من هم با مطالعه‌ بر مسائل خاورمیانه و گرایش‌های متفاوتی که در کتب منتشر شده در کشور وجود دارد متوجه نگاههای متفاوتی در رابطه با بحث خاورمیانه شدم.

سلیمی با بیان اینکه یکی از دیدهایی که به بحث خاورمیانه وجود دارد نگاه واقع گرایانه برخی تحلیل گران به مسائل این منطقه است، گفت: این تحلیلگران بر این باورند که تاثیر نگرش نظام‌های سلطه در خاورمیانه بر روی کشورهای منطقه اهمیت ندارد و صرفا تحولات منطقه به شکل رقابت‌های قدرت‌های منطقه‌ای و داخلی برای رسیدن به منافع ملی بیشتر صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: دسته‌ دوم تحلیل‌گران در رابطه با مسائل خاورمیانه بر این باورند که به طور کلی عرصه‌ رقابت بین‌الملل بین ایدئولوژی و ترجیحات ارزشی و دینی شکل می‌گیرد و کشورها به دنبال پیدا کردن گرایش‌های فکری و مذهبی متفاوت و قضاوتهایی متفاوت در مورد آنها هستند.

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطر نشان کرد: سومین گرایشی که در مورد تحلیل خاورمیانه وجود دارد لیبرالیسم را به عنوان گرایش سیاسی کشورهای منطقه عنوان می‌کند. آنها معتقد هستند تحولات جدید خا ورمیانه دیگر با نگرش‌های گذشته قابل تحلیل نبوده و برای تحلیل وقایع خاورمیانه نیاز به ارائه مفاهیمی جدید است.

سلیمی با بیان اینکه چپ‌ها تحولات خاورمیانه را با دید تئوریک دنبال می‌کنند افزود: از نظر آنها جهان ما را نظام سلطه اداره کرده و سلطه گران در مرکز و پیرامون آن کشورهای تحت سلطه قرار دارند. همچنین آنها معتقد هستند سلطه گران به واسطه منافع خود وارد رقابت‌هایی در منطقه می‌شوند از سوی دیگر نگرش دیگری که در رابطه با تحولات خاورمیانه وجود دارد که در ایران هم با اقبال بیشتری مواجه است مبتنی بر فهم روابط بین‌المللی بر اساس ساختارهای فکری تحولات خاورمیانه است.

وی ادامه داد: نویسندگان ایرانی بر اساس نوع ذهنیت‌های جاری به بررسی تحولات خاورمیانه می‌پردازند. همچنین آنها سعی می‌کنند ساختارهای ذهنی جاری در جنبش ها و رهبران سیاسی را در سازمانهای روابط بین‌المللی مورد نقد و بررسی قرار دهند.

وی در پایان با بیان اینکه برخورداری از گرایش‌ها و پایبندی به نظریه‌های متفاوت در رابطه با روابط بین‌الملل و وقایع خاورمیانه بر فهم ما از این مسائل تاثیر می‌گذارد عنوان کرد: امیدوارم با حضور دانشجویان و اساتید در این عرصه در برگزاری سمینارهای بیشتر در زمینه‌ی شناخت خاورمیانه و مسائل بین‌الملل بتوانیم به نقد بیشتری از نظریه‌ها در این رابطه پرداخته و یا حتی نظریه‌های جدید‌تر و جامع تری را ارائه کنیم.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۸ آذر ۱۳۹۲ / ۱۱:۳۲
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 92091812554
  • خبرنگار : 71405