• دوشنبه / ۱۸ آذر ۱۳۹۲ / ۱۸:۰۳
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 92091812979
  • خبرنگار : 71405

همایش نظریه‌های روابط بین‌الملل و سیاست‌خارجی در خاورمیانه

مصلح‌زاده: آمریکا به دنبال تغییر نقشه خاورمیانه و جایگزینی برای فلسطین است

یک پژوهشگر روابط بین‌الملل گفت: خاورمیانه پس از تحولات اخیر با پارادوکس‌ها و سناریوهای متفاوتی روبه‌رو شده‌اند که آمریکا نیز به عنوان مهم‌ترین بازیگر منطقه به دنبال تغییر نقشه خاورمیانه است.

یک پژوهشگر روابط بین‌الملل گفت: خاورمیانه پس از تحولات اخیر با پارادوکس‌ها و سناریوهای متفاوتی روبه‌رو شده‌اند که آمریکا نیز به عنوان مهم‌ترین بازیگر منطقه به دنبال تغییر نقشه خاورمیانه است.

به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مصطفی مصلح‌زاده، عضو هیات علمی دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه که در همایش نظریه‌های روابط بین‌الملل و سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه حضور داشت خاطرنشان کرد که با توجه به تحول ساختارها و مولفه‌های بنیادین در خاورمیانه، بازیگران بزرگ، متوسط و کوچک هر کدام اهداف نوینی را دنبال می‌کنند به همین دلیل پروژه‌های متعددی در خاورمیانه در حال اجراست.

وی افزود:‌ آمریکا مهم‌ترین بازیگر منطقه از طرفی به دنبال تغییر نقشه خاورمیانه است که در فاز اول آن سوریه، لبنان و عراق تجزیه می‌شوند و در فاز بعدی آن پروژه وطن بدیل (جایگزین) برای فلسطینی‌ها در اردن محقق می‌شود و از طر ف دیگر در ادامه جنگ سرد خواستار سقوط پایگاه روسیه در سوریه است.

این استاد روابط بین‌الملل با بیان این که پروژه جنگ مذهبی در مهار بلوک مقاومت جزئی از استراتژی آمریکا در منطقه است عنوان کرد: اروپا نیز خواهان ساخت لوله گاز قطر از مسیر سوریه به دریای مدیترانه است. هم‌چنین اخوان‌المسلمین که در خاورمیانه نوین به بازیگر مهمی تبدیل شده است خواستار تحقق حلال اخوان است.

او ادامه داد:‌ از سوی دیگر سلفی‌ها هم به دنبال تحقق خلافت اسلامی یعنی جایگزینی برای خلافت اموی در سوریه و کشورهای دیگر هستند.

مصلح زاده با بیان این که ایران به دنبال گسترش بلوک مقاومت اسلامی در منطقه است، گفت: مجموعه این پروژه‌ها خاورمیانه را دچار پارادوکس‌ها و تعارضات جدی کرده است. زیرا به عنوان مثال سقوط حکومت سوریه و تجزیه آن که هدف استراتژیک آمریکا محسوب می‌شود موجب افزایش قدر ت القاعده و سلفی‌ها خواهد شد که این امر مغایر با اهداف کوتاه مدت آمریکاست.

این عضو هیات علمی دانشگاه ادامه داد:‌ هم‌چنین طرح وطن جایگزین که مهم‌ترین پروژه آمریکا در منطقه است موجب سقوط حکومت اردن یا حداقل بی‌ثباتی در آن خواهد شد که این نیز مغایر با اهداف میان مدت آمریکایی‌هاست.

وی خاطرنشان کرد:‌ اخوان‌المسلمین از طرفی به اسلام‌گرایی در منطقه کمک کرده و از سوی دیگر کنش‌های آن‌ها به جنگ مذهبی در منطقه منجر شده و بلوک مقاومت را دچار تعارض جدی کرده است.

مصلح‌زاده در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مساله هسته‌ای ایران خاطرنشان کرد: این مساله یکی از چالش‌ها و پارادوکس‌هایی است که باعث شده خاورمیانه به پیچیده‌ترین بحران بین‌المللی تبدیل شود بدون این که هیچ بازیگری به تنهایی توان پیش‌روی در فضای موجود را ندارد و مجموعه بازیگران نیز در هیچ پروژه‌ای توافق ندارند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: این شرایط را می‌توان نقطه انجماد استراتژیک نامید و برای توصیف این شرایط لازم است سه بحران مهم منطقه یعنی بحران فلسطین، سوریه و مساله هسته‌ای ایران را در نظر بگیریم که برای هر کدام سناریوهای متعددی مطرح است. مثلا برای حل بحران فلسطین تاکنون پنج سناریو مطرح شده است که اولی تشکیل دو دولت مستقل فلسطینی – اسراییلی بوده و الحاق کرانه غربی به اردن و الحاق غزه به مصر نیز از دیگر گزینه‌های مطرح شده است. وطن جایگزین فلسطینی‌ها در اردن و برگزاری رفراندوم نیز از دیگر سناریوهای مطرح شده برای حل بحران منطقه هستند.

این استاد دانشگاه در پایان با بیان این که ادامه وضع موجود برای حل بحران سوریه نیز سناریوهای متفاوتی را به دنبال داشته است، گفت: تغییر نظام با شرط باقی ماندن حکومت یکپارچه به تبدیل نظام به چهار حکومت کوچک و اصلاحات در نظام فعلی از طریق انتخابات نیز از جمله این پیشنهادات مطرح شده هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha