تهیه مدل سه بعدی فک با کمک تصاویر رادیولوژی در کشور

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان برای نخستین بار در کشور موفق به تهیه مدل سه بعدی فک با استفاده از تصاویر رادیولوژی شد.

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان برای نخستین بار در کشور موفق به تهیه مدل سه بعدی فک با استفاده از تصاویر رادیولوژی شد.

به گزارش سرویس علمی ایسنا منطقه خوزستان، ساناز عیدی نژاد، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر گرایش نرم افزار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان در رابطه با طرح پژوهشی خود که دکتر ماشاءالله عباسی دزفولی استاد راهنما و دکتر اسدالله احمدزاده استاد مشاور آن هستند، اظهار کرد: مدل‌های سه بعدی تصاویر دندانپزشکی در حال حاضر برای درک آناتومی دندان و گسترش درمان‌های مجازی جایگاه ویژه‌ای یافته‌اند. درحال حاضر از تصاویر CT و MRI برای سه بعدی سازی‌ها استفاده می‌شود، بنابراین تهیه مدل سه بعدی از تصاویر رادیولوژی که کم هزینه‌تر و کم خطرتر است، هدف این پژوهش بوده است.

وی با بیان این که تهیه مدل سه بعدی از فک با استفاده از کامپیوتر برای اولین بار در کشور مورد بررسی قرار گرفته است، افزود: تاکنون از مدل ساده سه بعدی فک با استفاده از سی تی اسکن که غیر قابل پردازش در کامپیوتر بود استفاده می‌شد، اما اکنون با ارائه این مدل می‌توان نسخه دیجیتالی تصویر پانورامیک رادیولوژی را با پردازش داده‌ها به یک مدل سه بعدی تبدیل کرد که قابل پردازش در کامپیوتر با استفاده از سیستم CAD/CAM است.

عیدی نژاد گفت: در این پژوهش ابتدا تصاویر رادیولوژی قطعه بندی شد، به طوری که هر دندان از دندان‌های مجاورش جداسازی می‌شود؛ سپس اندازه و نوع دندان‌های از دست رفته مشخص و در هر ناحیه شماره گذاری می‌شود و در نهایت ویژگی دندان‌های موجود بدست آمده و بر اساس آن یک نگاشت میان مدل سه بعدی با دندان انجام شد که درنتیجه آن تصاویر رادیوگرافی پانورامیک با استفاده از داده‌های کامپیوتری به یک مدل سه بعدی بازسازی شد.

این دانشجوی کارشناسی ارشد واحد علوم و تحقیقات خوزستان با بیان اینکه این پروژه را طی یک سال به انجام رسانده است، افزود: انتظار می‌رود که نتایج حاصل بتواند در نهایت با تهیه پروتزهای دندانی با استفاده از سیستم کامپیوتری CAD/CAM، برای حذف قالب گیری گچی از دندان‌ها به کار رود.

وی گفت: با توجه به این که این پروژه یک ساله در خردادماه 92 به انجام رسیده است، در حال حاضر در مرحله اتمام کار پیاده سازی نرم افزار هستیم و با انجام اقدامات اولیه درتلاش هستیم که این طرح تجاری شده و برای تشخیص بهتر و درمان موثرتر درعلم پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۸ آبان ۱۳۹۲ / ۰۹:۳۲
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 92082816910
  • خبرنگار :