پیشبینی تحلیلگران نفتی این است که سه ماه پس از لغو تحریمها، صادرات نفت ایران یک میلیون و 300 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی درباره وضعیت صادرات نفت ایران در صورت لغو تحریمها نوشت: همزمان با انتشار اخبار مثبت از مذکرات هستهای ایران، فعالان و تحلیلگران حوزه نفت نیز طی جلساتی در حال تخمین زدن سرعت و مقدار بازگشت نفت ایران به بازار، در صورت لغو این تحریمها هستند.
بازگشت سریع بشکههای نفت ایران به بازار میتواند قیمت نفت برنت را به زیر 100 دلار در هر بشکه برساند. این امر باعث میشود اوپک که به دلیل کاهش تولید ایران و دیگر اعضای این سازمان نگرانی درباره کاهش قیمت ندارد و به توسعه نفت شیل در آمریکا توجه چندانی نشان نمیدهد، به مقابله با این مساله بپردازد.
هم اکنون در مذاکرات فعالان نفتی دو سناریو درباره نحوه بازگشت ایران به بازار پس از لغو تحریمها مطرح است: مدل بازگشت عراق که تولید آن اخیرا یک دهه پس از پایان جنگ در این کشور به سطح دهه 90 میلادی بازگشته و مدل بازگشت لیبی که تولید آن ظرف چند ماه پس از پایان جنگ داخلی سال 2011 به سطح یک میلیون و 400 هزار بشکه در روز بازگشت.
فاکتور کلیدی نحوه تعطیلی چاههای تولید نفت است. در یک تعطیلی منظم چاهها بسته شده و تجهیزات در محل باقی میماند و کمترین آسیب زمینشناسی به میادین وارد میشود. سناریوی دیگر مدل عراق است که میادین در مواجهه با حملات نظامی و آسیبهای فیزیکی رها میشوند.
بیشتر تحلیلگران معتقدند: ایران در دسته اول قرار میگیرد زیرا هیچ بمبی در خاک ایران فرود نیامده و برنامه زمانبندی تحریمها به دولت ایران وقت کافی را داده تا تولید خود را متناسب با میزان بازار خود سازگار کند.
رابین میلز رییس شرکت مشاور انرژی منار در دوبی گفت: از آنجا که تعطیلی تولید نفت ایران منظم بوده ظرف یک تا سه ماه، روزانه 800 هزار بشکه از نفت ایران به بازار باز خواهد گشت.
وی افزود: با توجه به زمان طولانی تعطیلی چاهها، تولید ایران حتی ممکن است افزایش یابد. این تعطیلی موجب بازگشت فشار در برخی میادین شده است.
در برابر این خوشبینی دو فاکتور داخلی نیز وجود دارد. گفته میشود سرعت کاهش تولید در میادین نفتی ایران بالا است. این امر به معنی اینست که برای بازگشت تولید به سطح قبل از تحریمها(حدود سه میلیون و 600 هزار بشکه در روز) به چاههای بیشتری احتیاج است.
بیشتر میادین ایران همچنین به تزریق مقدار زیادی گاز نیاز دارند تا بتوان از آنها نفت استخراج کرد.
یک مهندس ذخایر نفتی گفت: صنعت خدمات میادین نفتی در داخل ایران برای انجام سریع این کار با یک چالش مواجه است.
فریدون فشارکی رییس موسسه انرژی "فکتس" که اطلاعات خوبی درباره وضعیت میادین نفتی ایران دارد، گفت: شرکت ملی نفت ایران در دوران تحریمها به حفاری چاهها ادامه داده است.
وی افزود: دولت برنامه جامعی برای افزایش تولید نفت دارد و صادرات نفت ایران ظرف 90 روز پس از لغو تحریمها با یک میلیون و 300 بشکه در روز افزایش به دو میلیون و 200 هزار بشکه در روز خواهد رسید.
این درحالی است که بسیاری از فعالان بازار نفت به اطلاعات منتشر شده از سوی ایران با دیده احتیاط مینگرند.
یکی از این فعالان نفتی گفت: ایران یک جعبه سیاه است. ما نمیدانیم کدام میادین در چه زمانی تعطیل شده اند؟ بنابراین پی بردن به زمان بازگشت تولید نفت ایران غیرممکن است.
همچنین در نبود اطلاعات جامع تحلیلگران مختلف در مراکز مشابه نظرات متفاوتی در این زمینه دارند.
انتهای پیام