یازده ذیالقعده میلاد هشتمین خورشید تابناک آسمان ولایت امام رضا(ع) است.کمتر کسی است داستان ضامن آهو بودن این معصوم را نشنیده باشد اما به جرأت میتوان گفت کمتر کسی است که بداند روز میلاد این امام همام به نام روز محیطبان نام گذاری شده است. کسانی که به پیروی از سیره رضوی شغل محیط بانی را برگزیدهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه لرستان، محیطبانان و جنگلبانان در سرما، گرما و بدترین شرایط آبوهوایی در کوهها و دشتها ضمن دست و پنجه نرم کردن با انواع جانوران درنده، خزنده و حشرات موذی، با متخلفان نیز روبرو هستند؛ آمار شهادت و جراحت آنان در برابر حیوانات درنده و متخلفان و دچار شدن به انواع بیماریهای جسمی، شکستگیها و نقص عضوها تأییدی بر این مدعا است.
عمده محیطبانان و جنگلبانان کشور، دستکم یکبار بر اثر فعالیتهای شغلی با جراحتهایی روبرو شدهاند. همچنین به دلیل فاصله محل خدمت این کارکنان از سکونتگاههای انسانی، اولاً محیط کار معمولاً از امکانات درمانی و رفاهی معمول فاصله زیادی دارد که همین مسئله مشکلاتی را برای آنان ایجاد میکند و ثانیاً در مواقع مواجهه با متخلفان و درگیریهای احتمالی، به دلیل عدم حضور افراد بیطرف به عنوان شهود، در بسیاری موارد این پرسنل حفاظتی هستند که به عنوان محکوم در دادگاهها شناخته میشوند.
این مأموران در دورافتادهترین، صعبالعبورترین و محرومترین نقاط کشور خدمترسانی میکنند.
این شغل یکی از خطرناکترین مشاغل محسوب میشود؛ شرایط اقتضا میکند تا مسئولان محیط زیست و یا دولتمردان توجه لازم را به آنها داشته باشند. بنابراین چرا با این خطراتی که در کمین محیطبانان و جنگلبانان است نباید جزو مشاغل سخت باشند؟
یک محیطبان در خصوص مشکلاتش گفت: کمبود حقوق و عدم امنیت جانی، نبود مسکن، خدمات درمانی ضعیف، نبود جیره غذایی در پاسگاهها، عدم استفاده از حداقلترین امکانات رفاهی از جمله این مسائل است.
وی اضافه کرد: در نوع خدمت تضاد و تبعیض وجود دارد و امنیت شغلی نداریم، اکثر افراد قراردادیاند و هنوز ارتقا پیدا نکردهاند، امتیازاتی که در قانون آمده و به محیط بانان تعلق میگیرد شامل ما نمیشود.
این شهروند خرمآبادی ادامه داد: در فصول مختلف سال تنها یک نوع لباس و اونیفرم به ما اختصاص داده شده که کارایی لازم را ندارند و به عنوان شغلی که از نظر اهمیت در رأس سایر مشاغل اداره قرار داریم جز پیکره اصلی هستیم اهمیت چندانی به وضعیت ما داده نمیشود.
این محیطبان با اشاره به وضعیت مالی بد افراد، افزود: دغدغههای شدید مالی باعث هدررفت روحیه خدمت ما میشود.
وی با اشاره به زخمی شدن یک محیط بان در چندوقت اخیر، اظهار کرد: این فرد از ناحیه سر توسط اسلحه یک شکارچی زخمی شد اما برای پشتیبانی و حمایت از او همکاری خاصی صورت نگرفت.
این فرد به درگیریاش با روستائیان اشاره و بیان کرد: چندی پیش به خاطر انجام وظیفه با چند روستایی درگیر شدم که برای رفع مشکلم از طریق خانواده و ریشسفیدان اقدام کردم.
او در ادامه نبود نیروهای کارشناس در کنار محیط بان جهت ارائه راهکارها به منظور جلب توجه اقشار مردم را از دیگر مشکلات برشمرد و تصریح کرد: انتخاب مسئولین ناظر بر کار محیط بانان صحیح نیست و به علت عدم تجربه کافی و ارائه برنامههای غلط باعث هدررفت زحمات سایر افراد میشوند.
این محیط بان یادآور شد: آموزشهایی که به افراد داده میشود به صورت یک دوره 15 روزه بوده که بعد از جذب و استخدام است؛ نیروهای استخدامی هم اکثراً با ضابطه جذب نمیشوند.
وی با بیان اینکه محیط بانی باید جز شغلهای سخت و دشوار محسوب شود به مسئولین توصیه کرد به مشکلات محیط بانان رسیدگی کنند چرا که در وضعیت بد معیشتی و امنیتی به سر میبرند.
فرقی نمیکند، محیط بان یا جنگلبان، هر دو در مشکلات با هم تفاهم دارند.
در این رابطه یک مرتعبان گفت: وضعیت توپوگرافی منطقه لرستان و شیبهای مختلف از نظر جسمی ما را فرسوده کرده و تحت تأثیر آسیبهای جدی فراوانی قرار داریم.
مراد زارع اضافه کرد: مردم در تقابل با ما همیشه نه میشنوند و این باعث شده برخورد و دید آنها نسبت به ما دید منفی باشد؛ چرا که خواسته آنها غیرقانونی است و آری گفتن به آنها ضرر بیتالمال و از بین رفتن سرمایه ملی است.
وی ادامه داد: امکانات نیروها ضعیف است باید هر 5 هزار هکتار یک قُرقبان باشد در حالی که بالفعل هر 30 هزار هکتار یک نفر و این باعث میشود منطقه به خوبی تحت پوشش قرار نگیرد.
زارع با اشاره به شهید شدن یکی از جنگلبانان حین خدمت در سالهای گذشته، بیان کرد: حتی رأی صادره در دادگاه نیز خیلی تند بوده و ما از کمترین حقوق برخورداریم.
این مرتعبان افزود: در رابطه با وضع معیشتی و زندگی همین کافی است که بگویم اکثر همکارانم مستأجرند و در مضیقه به سر میبرند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز در ادامه گفت: یک میلیون و 217 هزار هکتار عرصه جنگلی و 884 هزار هکتار مرتع در استان وجود دارد که در مجموع بیش از 2 میلیون هکتار از اراضی ملی میشود.
مهرداد بهاروند افزود: در حال حاضر این اداره 285 نفر نیرو و کادر اداری و حفاظتی دارد از این تعداد 40 نفر خانم بوده و به کار اداری مشغولند و در حفاظت و پاسداری منطقه تأثیری ندارند.
وی ادامه داد: نورم جهانی برای حفاظت از منابع طبیعی هر 5 هزار هکتار یک جنگلبان است در حالی که در استان بهازای هر 70 هزار یک نفر داریم و کمبود نیروی حفاظتی شدیداً حس میشود.
مهندس بهاروند اضافه کرد: بیش از 2 میلیون واحد دام مازاد در استان وجود دارد و چرای بیش از حد آنها صدمات زیادی به مراتع وارد میکند و نیز اکثر روستانشینان در حاشیه جنگلها زندگی میکنند که باعث آسیبهای زیادی به جنگلها با جمعآوری بیش از حد محصولات فرعی و آتشسوزیهایی در منطقه میشوند.
این مقام مسئول یادآور شد: 1123 پرونده در 6 ماهه اول سالجاری تنظیم و به مراجع قانونی ارجاع داده شده که 319 مورد منتج به رأی به نفع منابع طبیعی شده است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری هم به ایسنا گفت: 58 اکیپ در سطح استان کار گشتزنی در عرصههای طبیعی را انجام نمیدهند و با متخلفین و متصرفین عرصههای ملی برخورد میکنند.
سرهنگ الهیار سوری اضافه کرد: از اوایل پائیز به خاطر سهولت در کشت محصولات زراعی، اراضی کشاورزی را میسوزانند که برای جلوگیری از سرایت آتشسوزیها تعداد کشیکها را زیاد کردهایم و گشتها 24 ساعته شده است.
وی ادامه داد: بعضی از افراد هم اقدام به زغالگیری میکنند که اکثراً به علت فقر اقتصادی و بیکاری است، در برخورد با مأموران ما میگویند ماهیانه 400 هزار تومان به ما بدهید اینکار را نمیکنیم.
سرهنگ سوری افزود: شغل جنگلبانی پرمخاطره است؛ برخورد با افراد سودجو و متصرف، عبور از مناطق صعبالعبور و کوهستانی که تردد به سختی صورت میگیرد از جمله این خطرات است.
این مقام مسئول اظهار کرد: خلأ نبود هواپیما یا بالگرد ویژه اطفای حریق و کمبود شدید نیرو از مشکلات این بخش است.
در این خصوص مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: تشکیل یگان حفاظت محیط زیست یکی از اقدامات اساسی سازمان بود که باعث تقویت صیانت از مواهب الهی و محیط زیست زیبای کشور شده است.
محمدحسین بازگیر ادامه داد: این یگان با بهرهگیری از محیط بانان پرتلاش و با انگیزهای که عاشق طبیعت هستند توانسته اقدامات بسیار مناسبی در راه حفظ حیات وحش کشور انجام دهد.
وی اضافه کرد: بیشتر محیط بانان افرادی دارای تحصیلات دانشگاهی مرتبط با محیط زیست هستند که آشنایی کامل با سختیهای فراوان شغلشان دارند و با علم و آگاهی این مسیر را انتخاب کردهاند؛ دوری از خانواده و خدمت در صعب العبورترین نقاط استان که در خیلی از مواقع حتی برقراری ارتباط تلفنی نیز برایشان مقدور نیست.
مهندس بازگیر افزود: خطرات جانی بالقوهای در مسیر انجام وظیفه آنها وجود دارد مانند سقوط از ارتفاعات، نیش حشرات، گزش خزندگان، حمله حیوانات درنده، سرما و یخبندان زمستان، گرمای تابستان و...
این مقام مسئول بیان کرد: مشکلات عدیدهای در برخورد با متخلفان وجود دارد، از تهدیدهای جانی تا مسائل قانونی و گرفتاریهای متعاقب آن به شکلی که اگر محیط بان برخورد نکند وظیفه ساختاری، سازمانی و شغلی و آنچه را که میخواهد حفظ کند از دست میرود؛ اگر هم برخوردی صورت گیرد مسائل و مشکلات و گرفتاریهای قانونی را برای زندگی شخصیشان به دنبال دارد.
بازگیر یادآور شد: پایین بودن سطح درآمد(حقوق و مزایا) دریافتی این افراد در مقابل مسئولیت خطیری که بهعهده دارند به شکلی است که در گذراندن زندگی با مضیقههای فراوانی روبرو هستند.
وی با بیان اینکه مشکلات بسیار دیگر هرگز نتوانسته این افراد را در مسیر خدمتشان دچار لغزش و کوتاهی کند، اظهارکرد: شاهد این قضیه، شهادت بالغ بر 115 محیط بان در گوشه گوشه ایران اسلامی است، عزیزانی که خون پاکشان را در راه دفاع از سرمایههای خدادادی مملکت اسلامیمان تقدیم کردند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان تصریح کرد: بسیاری از محیط بانان در این راه دچار حادثه شده و به افتخار جانبازی نائل آمدهاند و برخی نیز مصائب و گرفتاریهای قانونی برخورد با تخلفات زیست محیطی را به جان خریدار شدهاند.
بازگیر خاطرنشان کرد: هماکنون حدود 6.5 درصد مساحت استان بهعنوان مناطق چهارگانه حفاظت شده و 8 درصد بهعنوان منطقه شکار و صید ممنوع تحت حمایت مدیریت محیط زیست بوده که حفاظت از این عرصهها بهعهده 100 محیطبان است.
وی ادامه داد: با توجه به گستردگی مناطق، توپوگرافی خاص استان، وفور اسلحه در میان مردم، وجود سکونتگاههای بسیار در اطراف مناطق تحت مدیریت و... این تعداد افراد به هیچوجه جوابگوی نیاز محیط زیست نیست.
این مقام مسئول گفت: با حمایت سازمان و تلاش همکاران جهت رفع این مشکلات اقدامات خوبی از جمله فعالیتهای آموزشی مانند فعالیتهای مستمر هم برای ارتقای دانش زیست محیطی و لزوم حفاظت از محیط زیست در میان مردم و بهویژه جوامع محلی اطراف مناطق حفاظت شده و همچنین در جهت توانمندسازی محیطبانان انجام شده است.
بازگیر افزود: بهرهگیری از ظرفیتهای اجتماعی به ویژه تشکلهای زیست محیطی، کوهنوردان، گردشگران و توسعه شبکه همیاران محیط زیست، تقویت و تجهیز پاسگاهها و امکانات فوریتی و تجهیزات انفرادی، استفاده از روشهای نوین پایش و حفاظت از جمله نصب دوربین در برخی نقاط مناطق حفاظت شده از دیگر اقدامات است.
وی اضافه کرد: امید میرود با عنایت و مساعدت مدیریت ارشد استان در تبدیل وضعیت 39 نفر از نیروهای محیط بان قراردادی به پیمانی و ارتقای ساختار تشکیلاتی و افزایش سیستمهای سازمانی محیطبانی از 59 به 236، همچنین ارتقای پاسگاههای مصوب دارای چارت از 8 به 25 پاسگاه، بخشی از مشکلات این اداره و محیطبانان تاحدودی مرتفع شود.
گزارش از خبرنگار ایسنای لرستان سمیرا عزیزی
انتهای پیام