رژیم غذایی بیماران مبتلا به نارسایی کلیه چگونه است؟

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان گفت: بیماری‌های کلیه، از عوارض دیابت است که می‌تواند به نارسایی کلیه منجر شود.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان گفت: بیماری‌های کلیه، از عوارض دیابت است که می‌تواند به نارسایی کلیه منجر شود.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه‌ی همدان، «طیبه دوستوندی» افزود: اگر فردی هم‌زمان به دیابت و عوارض کلیوی مبتلا باشد باید توجه داشت که یک رژیم غذایی مناسب برای بیماری کلیه نیازمند توجه‌ای ویژه است چون رژیم غذایی مناسب برای آسیب‌های کلیوی به همراه دیابت، شامل رعایت پاره‌ای توصیه‌های غذایی و محدودیت‌های غذایی است.

وی گفت: ارکان اصلی یک رژیم غذایی مناسب برای بیماری کلیوی را شامل محدود کردن سدیم دریافتی، وقتی که نخستین نشانه‌های آسیب کلیوی مشاهده می‌شود و سپس محدود کردن مصرف پتاسیم و فسفر به موازات توسعه یافتن آسیب کلیوی و رعایت رژیم غذایی مناسب برای هر دو مورد نارسایی کلیوی و دیابت قدری پیچیده و چالش برانگیز است.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان افزود: بسیاری از غذاهایی که از اجزای یک رژیم غذایی سالم برای دیابت هستند شامل پتاسیم و فسفر، برای بیماری کلیوی نامناسب هستند، بنابراین تنظیم یک تغذیه‌ی متوازن و مطلوب برای دیابت، در کنار رعایت این محدودیت‌های غذایی دشوار می‌شود.

دوستوندی با بیان این‌که اگرچه سدیم برای عملکرد مطلوب بدن ضروریست اما با آغاز آسیب کلیوی، مقدار آن شروع به افزایش می‌کند، گفت: تجمع سدیم اضافی در بدن سبب تجمع مایعات در بافت‌ها می‌شود که آن را ادم می‌نامند.

وی با اشاره به این‌که ادم معمولاً در صورت، دست‌ها و اندام‌های انتهایی ایجاد می‌شود، اظهار کرد: یک رژیم غذایی کم سدیم خط اول دفاعی در آغاز کاهش عملکرد کلیه است و توصیه بر محدود کردن غذاهای غنی از سدیم شامل بسیاری از غذاهای فرآوری شده، کنسروها، سس‌ها، آجیل شور، نمک، چیپس، پفک و دیگر تنقلات شور است.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان افزود:‌ پتاسیم یک ماده‌ی معدنی مهم برای عضلات و عملکرد قلب است، وقتی که کلیه‌ها قادر به فیلتراسیون پتاسیم نباشند، مقادیر اضافی آن در خون جریان می‌یابند.

دوستوندی با بیان این‌که مقادیر مازاد پتاسیم ممکن است بسیار خطرناک باشند و سبب نامنظم شدن ریتم قلبی شود، گفت: این وضعیت می‌تواند تا حدی وخیم شود که قلب را از حرکت باز دارد، بنابراین محدود کردن غذاهای غنی از پتاسیم می‌تواند در پیشگیری از این واقعه مؤثر باشد هم‌چنین تست‌های منظم خونی برای بررسی سطوح پتاسیم، می‌تواند پزشک را از مشکلات بالقوه آگاه کند.

وی برخی غذاهای غنی از پتاسیم را عبارتند از زردآلو، لوبیا پخته، موز، چغندر، بروکلی، طالبی، شکلات، کلم برگ و دیگر سبزیجات، شیره قند، قارچ، مغزها، پرتقال، کره بادام زمینی، سیب‌زمینی، میوه‌ خشک، کشمش، جایگزین نمک عادی (نمک پتاسیم) و گوجه‌فرنگی اعلام کرد.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان افزود: با آغاز نارسایی کلیوی، ممکن است سطوح فسفر خون افزایش یابد که این امر سبب ایجاد عدم توازن مرتبط با کلسیم می‌شود که بدن را وادار به برداشت کلسیم از استخوان‌ها می‌کند، بنابراین بسیار مهم است که برای پیشگیری از ضعف استخوانی، میزان فسفر تا حد ممکن نزدیک به سطوح نرمال حفظ شود.

دوستوندی کاهش دادن غذاهای غنی از فسفر، یک راهکار اساسی برای پایین نگه‌داشتن سطوح فسفر برشمرد و افزود: تلاش برای محدود کردن یا اجتناب از غذاهای غنی از فسفر مانند پنیر، کاکائو، کارامل، نوشابه کولا، سبوس غلات، لوبیا، بستنی، ماءالشعیر، جگر، شیر و محصولات لبنی، مغزها، کره بادام زمینی و ماهی ساردین موثر است.

وی ادامه داد: توجه به نکات ویژه در خصوص رژیم غذایی مبتلایان به نارسایی مزمن کلیه می‌تواند مفید باشد هم‌چنین به علت کم‌اشتهایی مبتلایان به این بیماری، بهتر است تعداد وعده‌های غذای مصرف روزانه آنان افزایش و حجم هر وعده کاهش یابد.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان با تأکید بر لزوم محدود شدن مصرف نمک در این بیماران گفت: باید از مصرف غذاهای پرنمک مانند خیارشور، رب گوجه‌فرنگی و انواع سس اجتناب کرد.

دوستوندی ادامه داد: مصرف قند و شکر و غذاهای حاوی آنها باید بسیار محدود شود و حبوبات مانند نخود، عدس و لوبیا که حاوی مقدار زیادی پتانسیم هستند بهتر است به شکل محدود مصرف شوند. سیب‌زمینی حاوی مقدار زیادی پتاسیم است و برای مصرف آن باید پوست آن از قبل گرفته و به مدت هشت ساعت در آب خیسانده شود تا مقدار پتاسیم موجود در آن کاهش یابد.

وی ادامه داد: سبزی‌ها و میوه‌ها حاوی مقدار زیادی پتاسیم هستند اما به علت داشتن بسیاری از مواد مغذی ضروری برای بدن، باید به مقدار متناسب از انواع کم‌پتاسیم آنها استفاده کرد.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان گفت: میوه‌های کم‌پتاسیم شامل سیب‌، نارنگی، لیمو، گریپ‌فروت، انگور، گیلاس، توت‌فرنگی، هلو، آناناس، هندوانه، تمشک و زغال‌اخته، میوه‌های پرپتاسیم شامل موز، خرما، پرتقال، کیوی، گلابی، آلو، شلیل، زردآلو، طالبی، گرمک، خربزه، میوه‌های خشک هستند.

دوستوندی گفت: خیار، جوانه حبوبات، کاهو، کلم، گل‌کلم، کلم بروکلی، پیاز، لوبیاسبز، فلفل سبز، کدو سبز، بادمجان، شلغم، هویج، تربچه، ریواس و قارچ از‌ جمله سبزی‌های کم‌پتاسیم و گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، چغندر، بامیه، کدو حلوایی و فلفل تند نیز جزو سبزی‌های پرپتاسیم محسوب می‌شوند.

وی با بیان این‌که پختن سبزی‌ها سبب افزایش پتاسیم قابل جذب آنها می‌شود، اظهار کرد: بهتر است سبزی‌ها به شکل خام مصرف شوند.

کارشناس تغذیه‌ی مرکز دیابت همدان یادآور شد: ‌وقتی که آسیب کلیوی در مراحل ابتدایی است، زمان آن است که بیماران برای برخورداری از درمان، رژیم غذایی و داروهای مناسب از رهنمودهای متخصصان کلیه هم‌چنین متخصص تغذیه استفاده کنند تا بتوانید عارضه را تخفیف دهید و روند پیشرفت بیماری کلیوی را به تعویق بیندازید.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۴ مهر ۱۳۹۲ / ۱۲:۲۷
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 92071408909
  • خبرنگار :