عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، فقدان مدیریت کارآمد، قانونگرا و با قابلیت برنامهریزی مناسب را جدی ترین مشکل این پژوهشگاه در سالهای اخیر عنوان کرد و اقدام عاجل وزارت علوم جهت تغییر مدیریت پژوهشگاه را خواستار شد.
به گزارش خبرنگارفناوری خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محمدعلی ملبوبی که در نشست متخصصان بیوتکنولوژی کشور و روسای انجمنهای مرتبط در زمینه وضعیت زیست فناوری کشور سخن میگفت با اشاره به وضعیت نامناسب پژوهشگاه و فضای آکنده از بیانگیزگی و ناامیدی منتج از سوءعملکرد مدیریت گفت: امیدواریم با دولت تدبیر و امید و رفع موانع و مشکلات، شاهد بالندگی این پژوهشگاه در راستای نیل به اهداف نظام و منویات مقام معظم رهبری در جهت رفع نیازهای اساسی جامعه باشیم.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک برضرورت اقدام عاجل جهت تغییر مدیریت و انتصاب فردی شایسته، متخصص، متعهد، مدیر، مدبر و هماهنگ با سیاستهای دولت تدبیر و امید به عنوان رییس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تاکید کرد.
ملبوبی با بیان اینکه زیست فناوری تمام شوون زندگی انسان را تحت تاثیر خود قرار داده است، تصریح کرد: بهعنوان نمونه تنها در زمینهی تولید مواد دارویی مختلف با استفاده از زیست فناوری، ارزش محصولات تولیدشده در سطح جهان به چند صد میلیارد دلار در سال میرسد. به همین دلیل در کشورهای توسعه یافته، زیست فناوری به عنوان یکی از مهمترین محورهای توسعه در نظر گرفته شده است.
وی به امکانات، نیروی انسانی، منابع و مزیتهای موجود دیگر درکشور اشاره و با بیان اینکه زیست فناوری باید به عنوان یکی از محورهای توسعه در ایران نیز در نظر گرفته شود، تصریح کرد: در این زمینه، سیاستگذاران و سیاستمداران تراز اول کشور با تدوین سند ملی زیست فناوری و ایجاد زیرساختهای لازم در مراکز آموزش عالی و پژوهشی بر اهمیت زیست فناوری تاکید کردهاند.
ملبوبی در ادامه با بیان این که برای بهرهمندی کشور از زیست فناوری به عنوان یک زمینهی علمی و فناوری راهبردی در اسناد بالادستی نظام، قوانین کشوری و در تاکیدات مسوولان تراز اول کشور، ابهامی وجود ندارد، ابراز عقیده کرد: متاسفانه برخی از مسوولان اجرایی به خصوص در راس مدیریت زیست فناوری تمایلی برای اعمال آن سیاستها نشان نداده و با وجود کارنامه ضعیف و غیرقابل دفاع، سالها در این مسوولیت باقی ماندهاند.
سوء مدیریت، جدی ترین مشکل پژوهشگاه مهندسی ژنتیک
رییس سابق انجمن بیوتکنولوژی ایران با بیان اینکه شکی نیست که شرط ایفای وظایف مهم سپرده شده به این پژوهشگاه، وجود نیروی انسانی متخصص و توانمند، بودجه و امکانات و در نهایت مدیریت توانمند و برنامهریزی موثر است، تصریح کرد: پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری از لحاظ نیروی انسانی متخصص دارای وضعیت مطلوبی است. در بخش دوم (بودجه و امکانات) کمبودهایی وجود دارد که قابل برطرف کردن هستند، اما مهمترین مشکل در حال حاضر که در هشت سال گذشته گریبانگیر این پژوهشگاه شده است، فقدان مدیریتی کارآمد، قانونگرا و با قابلیت برنامهریزی مناسب است.
به گزارش ایسنا، وی افزود: نقیصه ذکرشده به طور چشمگیری داشتههای پژوهشگاه در دو بخش دیگر را تحت تاثیر سوء خود قرار داده و در حال هدر دادن آنها، هرزرفتن نیروهای کیفی و از دست دادن سرمایههای ملی شده است. این امر وقتی اهمیت دو چندانی پیدا میکند که بدانیم ریاست این پژوهشگاه مسوولیت ستاد زیست فناوری یعنی مرکز سیاستگزاری و برنامهریزی کشور در حوزه بیوتکنولوژی را نیز برعهده دارد.
رییس سابق انجمن بیوتکنولوژی در ادامه با اذعان به این که زمان چندانی از به دست گرفتن زمام امور توسط دولت جدید نمیگذرد، گفت: با توجه به جایگاه بسیار مهم این پژوهشگاه در حوزه زیست فناوری و نقش آن در توسعهی علمی کشور در این حوزه راهبردی، اصلاح امور این پژوهشگاه در اسرع وقت به نفع کشور خواهد بود و موجب جلوگیری از خسران بیشتر میشود.
وی در ادامه قانونگریزی و اقدامات فراقانونی، عدم رعایت شئوونات و منزلت اجتماعی اعضای هیات علمی و کارکنان و عدم رعایت اخلاق حرفهیی، عدم مدیریت و بهرهبرداری مناسب از منابع انسانی و امکانات، تضعیف فعالیتها در حوزههای پژوهشی، فناوری، آموزشی و تجاریسازی و تخریب ساختار سازمانی و هرم نیروی انسانی پژوهشگاه را از موارد سوء عملکرد مدیریت فعلی پژوهشگاه عنوان کرد.
شاخصهای پیشنهادی برای انتخاب مدیر جدید پژوهشگاه مهندسی ژنتیک
ملبوبی درخصوص شاخصهای پیشنهادی برای انتخاب یک مدیر توانمند به عنوان رییس پژوهشگاه نیز گفت: از جمله این شاخصها تخصص در حوزه زیست فناوری، داشتن کارنامه مشخص و موفق علمی، توان مدیریتی و حسن شهرت در جامعه متخصصان زیست فناوری، تعهد و التزام به اصل اعتدال در مدیریت، تصمیمگیری و اجرا، تسلط بر موضوعات پژوهش و توسعه فناوری و شناخت کامل نیازها و زیرساختهای لازم و اعتقاد و التزام عملی به اصول خردجمعی، مشورت و شایسته سالاری است.
وی افزود: از دیگر شاخصهای پیشنهادی برای انتخاب یک مدیر توانمند به عنوان رییس پژوهشگاه میتوان به هماهنگی با سیاستهای اتخاذ شده توسط دولت یازدهم و بهطور خاص وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، توانمندی درایجاد ارتباط موثر و کارآمد با مراکز علمی، پژوهشی، فناوری و اجرایی کشور و مراکز مرتبط بینالمللی، داشتن آگاهی کامل از وضعیت فعلی، سابقه، مشکلات و ساختار پژوهشگاه که لازمهی آن انتخاب مدیریت این پژوهشگاه از بین اعضاء هیات علمی آن میباشد، اشاره کرد.
انتهای پیام