انتقاد دبیرکل ناتو از اختلافات بین‌المللی بر سر سوریه

در شرایطی که موضوع حمله نظامی احتمالی به سوریه بر نشست وزیران دفاع ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا در لیتوانی سایه انداخته است، دبیرکل ناتو از عدم یکپارچگی جامعه جهانی در مورد بحران سوریه ابراز تاسف کرد.

در شرایطی که موضوع حمله نظامی احتمالی به سوریه بر نشست وزیران دفاع ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا در لیتوانی سایه انداخته است، دبیرکل ناتو از عدم یکپارچگی جامعه جهانی در مورد بحران سوریه ابراز تاسف کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی روز پنج‌شنبه در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی اختلاف‌نظر بین‌المللی بر سر بحران سوریه را مورد نکوهش قرار داد. وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «من از این اختلاف در جامعه جهانی متاسفم.»

راسموسن افزود: «از جامعه جهانی می‌خواهم که بر اختلاف‌نظر خود غلبه کند، ممنوعیت جنگ‌افزارهای شیمیایی را استوار نگاه دارد و به کرسی نشاند.»

راسموسن خاطر نشان ساخت: «کاری نکردن هم خود کاری‌ست، ولی چنین رویکردی سیگنال بسیار خطرناکی به همه دیکتاتورهای جهان می‌فرستد که می‌توانند بدون واکنش جامعه جهانی از سلاح‌های شیمیایی و شاید دیگر جنگ‌افزارهای کشتار جمعی استفاده کنند.»

از زمان کاربست گاز سمی در نزدیکی دمشق در تاریخ ۲۱ اوت که به گفته مقامات آمریکایی باعث کشته شدن ۱۴۲۹ نفر شده است، جامعه جهانی در پی واکنشی مناسب در قبال این رویداد است.

بسیاری از کشورهای غربی دولت بشار اسد را مسئول این حمله شیمیایی می‌دانند؛ اتهامی که دمشق به شدت رد می‌کند. از آن میان آمریکا و فرانسه خواهان مجازات اسد از طریق حمله نظامی محدود به سوریه هستند.

سایه بحران سوریه بر نشست ویلنیوس

بدوا قرار بود نشست روز پنج‌شنبه وزیران دفاع کشورهای اتحادیه اروپا در پایتخت لیتوانی به مشکلات دفاعی این کشورها و از جمله کاهش هزینه‌های دفاعی آنها بپردازد. موضوع سوریه در دستور جلسه نبود.

وزیران دفاع ۲۸ کشور اتحادیه اروپا گردآمده بودند تا درباره توانایی‌های نظامی خود رایزنی کنند، اما موضوع بحران سوریه سرانجام خود را به این نشست تحمیل کرد. این نشست روز پنج‌شنبه در حالی آغاز شد که گمانه‌زنی‌ها درباره حمله نظامی قریب‌الوقوع آمریکا به سوریه بالا گرفته است.

آندرس فوگ راسموسن که به عنوان میهمان در این رایزنی‌ها شرکت کرده بود، در سخنان خود همچنین از حمله محتمل نظامی به سوریه پشتیبانی کرد. وی گفت: «اگر ملت‌های جداگانه به این اقدام پاسخ نظامی می‌دادند، این امر، دفاع از توافقنامه‌ای بین‌المللی می‌بود که آشکارا کاربرد سلاح‌های شیمیایی را ممنوع می‌کند».

توماس دومزیر، وزیر دفاع آلمان در این نشست تصریح کرد که موضوع سوریه رسما در دستور جلسه نیست، ولی طبیعی است که "همکاران با یکدیگر تبادل نظر می‌کنند". دومزیر وضعیت کنونی را "بسیار جدی" خواند.

کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که بزودی در انتظار پاسخی روشن به این پرسش است که آیا دولت سوریه واقعا مسئول کاربست سلاح شیمیایی بوده است.

قرار است جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه در ویلنیوس در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا شرکت کند و این نشست را از جزئیات حمله شیمیایی در حومه دمشق آگاه سازد. اشتون اطمینان داد که جان کری در وضعیتی خواهد بود که جزئیات بیشتری از این ماجرا را فاش کند.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تاکید کرد که با لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه در تماس دائمی است. به گفته اشتون: «به نظر می‌رسد که کوهی از مدارک وجود دارد، اما هنوز مسئله بازرسان سازمان ملل و کاری که آنان انجام دادند نیز وجود دارد».

آمریکا و فرانسه اعلام کرده‌اند که مسئولیت سوریه در این رویداد انکارناپذیر است. کاترین اشتون هنوز اظهارنظری درباره مسئولیت قطعی دولت اسد در این زمینه نکرده و فقط گفته است: «دیگر هیچکس وجود ندارد که کاربرد سلاح شیمیایی در سوریه را انکار کند.»

نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا

وزیران خارجه ۲۸ کشور اتحادیه اروپا روز جمعه برای نشستی دو روزه در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی گردهم می‌آیند. موضوع سوریه در کانون رایزنی‌های این نشست قرار دارد. روز شنبه جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز به این نشست می‌پیوندد.

احتمالا در این نشست ترازنامه‌ای نیز از رایزنی‌های نشست کشورهای موسوم به "گروه ۲۰" در سن‌پترزبورگ ارائه خواهد شد.

دیگر موضوعاتی که در این نشست مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت، بحران سیاسی در مصر، روند صلح در خاورمیانه و همچنین مناسبات کشورهای اتحادیه اروپا با کشورهای شرق قاره اروپا و از جمله اوکراین خواهد بود.

قرار است وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا همچنین در این نشست گردهمایی آتی سران این اتحادیه را برای رایزنی در امور تسلیحاتی و تدافعی در ماه دسامبر آماده کنند.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۱۵ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 92061508879
  • خبرنگار : 71402