یک ناشر:

آیا قرار است ناشرها ممیز شوند؟

یک ناشر با اشاره به صحبت‌های وزیر جدید ارشاد، گفت: اگرچه تغییر روند ممیزی اتفاق مثبتی است، اما برای اجرای این طرح باید ممیزی شفاف‌سازی شود و بار ممیزی بر دوش ناشران نیفتد.

یک ناشر با اشاره به صحبت‌های وزیر جدید ارشاد، گفت: اگرچه تغییر روند ممیزی اتفاق مثبتی است، اما برای اجرای این طرح باید ممیزی شفاف‌سازی شود و بار ممیزی بر دوش ناشران نیفتد.

اعظم کیان‌افراز - مدیر نشر افراز - در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره‌ی اظهارات علی جنتی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - در زمینه برداشتن ممیزی پیش از چاپ کتاب‌ها توسط وزارت ارشاد و سپردن کار به ناشران، گفت: اگر بخواهیم خوش‌بینانه نگاه کنیم، در این سال‌ها ممیزی برای ناشران و نویسندگان گرفتاری‌های زیادی ایجاد کرده و تغییر روند ممیزی ظاهرا اتفاق مثبت و خوبی است. اما قضیه این است که اجرای این روند باید شفاف‌سازی شود و ما بدانیم که تبعات قانونی این مسائل برای ناشران چیست.

او در ادامه گفت: من در مصاحبه‌ای که از آقای جنتی خواندم، ایشان گفته بود که ممیزی بعد از چاپ کتاب صورت می‌گیرد. اما اگر ممیزی بعد از چاپ باشد، باز هم تبعاتش برای ناشر است.

کیان‌افراز عنوان کرد: در این سال‌ها ممیزی کتاب سلیقه‌یی اعمال می‌شده و در واقع یک ممیز سوژه‌ای را حذف می‌کرده و ممیز دیگر همان سوژه را حذف نمی‌کرده است. اگرچه این اعمال سلیقه‌یی ممیزی برای ما ناشران مشکلات زیادی در پی داشت، اما چون بار حقوقی آن متوجه ناشر نمی‌شد، به هر حال دردسر آن‌چنانی پیش نمی‌آمد. اما حالا اگر قرار باشد بار حقوقی متوجه ناشر شود،‌ باید در ممیزی شفاف‌سازی شود و دیگر نمی‌شود ممیزی را سلیقه‌یی اعمال کرد.

او با اشاره به نبود شفافیت در اعمال ممیزی، گفت: ما در این سال‌ها نمی‌دانستیم که کدام سوژه مسأله‌ دارد و کدام بی‌مسأله‌ است.

او درباره مشابهت این شیوه از اعمال ممیزی به ممیزی در مطبوعات، اظهار کرد: اگر هم قرار است اعمال ممیزی مانند مطبوعات باشد، در مطبوعات و مجله‌ها خطوط قرمز تا حدی مشخص است. اما در حوزه کتاب، خطوط قرمز مشخص نیست و در این سال‌ها همیشه سلیقه‌یی عمل شده است، بنابراین در صورت تغییر این روند، باید همه چیز مشخص باشد و ما بدانیم آیا آیین‌نامه‌ای برای ما می‌گذارند؟ جلسه‌ توجیهی برای ناشر گذاشته می‌شود؟ و آیا اگر کتاب ناشر ممیزی بخورد، برای نشرش پرونده‌سازی نمی‌شود؟ و کتابی که بعد از نشر ممیزی بخورد، چه اتفاقی برایش می‌افتد؟ آیا ما باید نیروی ممیز استخدام کنیم و یا من به عنوان مدیر نشر باید همه کتاب‌ها را بخوانم و خودم خطوط قرمز را اعمال کنم و ممیز شوم؟ شاید بهتر باشد این موضوع به تشکل‌های صنفی چون اتحادیه ناشران واگذار شود و اتحادیه بیاید هیأتی را ایجاد کند و ناشران هم در آن عضو باشند.

این ناشر تأکید کرد: البته همان‌طور که گفتم، این اتفاق مثبت است، اما نباید این موضوع سبب شود مسؤولیت ناشر بیش‌تر شود و بار حقوقی برای ما داشته باشد، چون در این سال‌ها چاپ کتاب از نظر مالی آن‌قدر برای ما سخت بوده که دیگر نتوانیم فشار دیگری را تحمل کنیم.

او ادامه داد: چون مسأله حقوقی است، باید مصداق جرم هم مشخص باشد. یعنی باید هم مصداق جرم و هم مجازات مشخص باشد. ما در این سال‌ها مشکلات زیادی برای گرفتن مجوز چاپ کتاب و تمدید مجوز نشر داشته‌ایم. همچنین ارشاد تنها از برخی نشرها کتاب‌ می‌خریده و از بقیه خرید نمی‌کرده است. ما در مبحث نمایشگاه کتاب هم با مشکل مواجه بودیم و فضا جوری بود که ناشر و نویسنده و مترجم نمی‌توانستند کار کنند. خصوصا به نویسندگان در این سال‌ها خیلی سخت گذشت و امیدوارم این مبحث ممیزی باری نباشد بر دیگر مسائل.

کیان‌افراز با اشاره به اهمیت پرداختن وزارت ارشاد به مطالبات صنفی ناشران، گفت: امیدوارم وزارت ارشاد به مطالبات صنفی ما هم توجه کند، زیرا این موضوع هم به اندازه ممیزی اهمیت دارد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۱ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۰:۱۳
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92060100131
  • خبرنگار :