پادشاه اردن با بیان اینکه تقسیم سوریه به نفع هیچ کس نیست، تاکید کرد که کشورش کمتر در معرض خطر تنشهای طایفهای و دو دستگی قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن در لندن در مصاحبهای با روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، در پاسخ به سوالی در خصوص پیامدهای ناآرامیهای سوریه بر امنیت ملی اردن گفت: ما از اولین کسانی بودیم که نسبت به شدت درگیریها در سوریه هشدار دادیم، درگیریهایی که در آغاز با جنبشهای مسالمت آمیز آغاز شد اما سپس به انقلابی مسلحانه و بعد از آن به درگیری داخلی با رویکردهای طایفهای تبدیل شد و اکنون برای همگان مشخص شده است که درگیریهای سوریه احتمالا از یک جنگ داخلی به درگیری منطقهای و مذهبی تبدیل میشود که هیچ کس نمیداند سرنوشت آن به کجا ختم میشود.
وی تصریح کرد: من هشدار داده بودم که به دلیل ساختار جمعیتی کشورهای همسایه بحران سوریه به آسانی به خارج از کشور سرایت میکند و به نظر میرسد که برخی در تلاشند تا با تبدیل کردن آن به یک بحران منطقهای از بحران داخلی خود بگریزند، کسانی که آینده، ثبات و امنیت نسلهای منطقه برایشان اهمیت دارد باید مانع از سرایت بحران سوریه شوند، چرا که این بحران در حال گسترش است. باید راههایی ایجاد شود زمان آن فرا رسیده است تا یک هماهنگی عربی و منطقهای جدیتری صورت بگیرد تا پیامدهای بحران سوریه را متوقف سازد.
وی در خصوص میزان تاثیرگذاری بحران سوریه بر اردن گفت: حقیقت این است که ما به دلیل ساختار جامعه اردن و همچنین به دلیل روند تاریخی هویت سازی جامعه اردن کمتر در معرض دو دستگی و تنشهای طایفهای قرار داریم اما در مقابل ما با پیامدهای ناشی از حضور آوارگان سوری مواجه هستیم. چرا که تعداد آوارگان سوری در اردن به 550 هزار تن رسیده است و این مساله ما را در بطن بحران سوریه قرار میدهد اما من تاکید میکنم که ما اجازه نخواهیم داد به امنیت ما و شهروندانمان لطمهای وارد شود.
پادشاه اردن در خصوص آینده سوریه و احتمال دو دستگی یا باقی ماندن وحدت آن گفت: سوریهای که دچار تجزیه شود، ثبات در منطقه را از بین میبرد و آینده نسلهای آن را با مشکل مواجه میسازد. تقسیم سوریه به نفع هیچ کس نیست و خدشهدار شدن وحدت سوریه تجویزی برای نابودی و تخریب است. ما باید خود را از گیر و دار این افکار رها کنیم و به دنبال بهترین و منطقیترین راه حل باشیم و ما امیدوار هستیم که بهترین راه حل با برگزاری نشست بینالمللی ژنو نمود پیدا کند.
پادشاه اردن در پاسخ به اینکه آیا تماسهای مستقیمی با رهبران سوری به دلیل همسایگی با این کشور داشته است یا خیر گفت: بگذارید که ما مطرح کردن این سوال به سوال شما پاسخ دهیم، آیا در عملکرد رسمی نظام سوریه شما شاهد این بودهاید که نصیحت کشوری همچون اردن که به دموکراسی ایمان دارد، پذیرفته باشد؟ نه متاسفانه اندرزها و نصیحتها شنیده نشدند.
وی خاطرنشان کرد: بحران سوریه امروز از مهمترین عوامل نگرانی اردن در عرصه سیاست خارجی به شمار میآید. بحران سوریه در راس دستور کارهای من در هنگام مذاکرات با مسوولان بینالمللی و منطقهای قرار دارد و تقریبا در هیچ دیداری نبوده است که من در خصوص بحران سوریه و پیامدها و راههای حل و فصل آن صحبت نکرده باشم.
وی در خصوص حمایت بینالمللی و منطقه از اردن برای پذیرش آوارگان سوری در این کشور گفت: سازمان ملل اخیرا فراخوانی را برای کمک رسانی در این خصوص آغاز کرد که اقدامی بیسابقه به شمار میآید، اما راه حل این مشکل حل و فصل سیاسی است که به پایان خشونتها و بازگشت آوارگان بینجامد.
پادشاه اردن در خصوص اینکه در گذشته نسبت به تشکیل "محور شیعی" هشدار داده بود، گفت: ما در گذشته نسبت به این امر هراس داشتیم که یک تسلط سیاسی براساس محور مذهبی وجود داشته باشد و منظور ما در این خصوص مذهب تشیع به عنوان یک عقیده نبوده است. مساله مهم سوء استفاده از دین و مذهب به عنوان ابزاری برای رسیدن به خواستههای سیاسی است. دین اسلام شریفتر از آن است که از آن به عنوان ابزاری برای رسیدن به قدرت و تفرقه افکنی استفاده شود.
وی نظرش را در خصوص تحریم انتخابات اخیر در اردن از سوی اخوان المسلمین و تشکیل دولت جدید گفت: از اینکه یک گروه سیاسی روند سیاسی سازنده و ثمربخش را تحریم میکند، تاسف میخورم اما به هر حال انتخابات اخیر گامی در راستای تحقق دموکراسی در کشور بود.
پادشاه اردن در خصوص این که آیا در سایه تنشهای سیاسی و دو دستگی میان گروههای فلسطینی میتوان به صلح فلسطین و رژیم صهیونیستی امیدوار بود، گفت: اردن بر اساس منافع عالی وطن و امنیت ملی خود خواهان تحقق صلح در منطقه است اما نمیخواهد که به عنوان یک میانجی یا عامل کمک در این راستا عمل کند. تنشهای منطقه مهمترین انگیزه برای تحقق صلح است بسته شدن چشماندازهای صلح میان فلسطینن و اسرائیل به درگیریهای شبیه اعتراضهای بهار عربی میانجامد و در نتیجه نیاز مبرمی وجود دارد که درگیریها براساس راهکار تشکیل دو کشور پایان یابد و کشور مستقل فلسطین در مرزهای قبل از ژوئن 1967 تشکیل شود. ما به صورت کارآمدی در تلاش هستیم تا فضای مناسبی را برای از سرگیری مذاکرات میان فلسطین و اسرائیل فراهم کنیم.
عبداله دوم در خصوص رابطه اردن با عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس تصریح کرد: دوست دارم که بگویم به ارتباط برادرانه با رهبران کشورهای حوزه خلیج (فارس) بویژه عربستان افتخار میکنم و ما به این مساله ایمان داریم که امنیت برادران ما در حوزه خلیج (فارس) امنیت ملی ما به شمار میآید و رخدادها و تنشهای اخیر منطقه نشان داد که هماهنگی و رایزنی میان ما از چه اهمیتی برخوردار است.
انتهای پیام